Likovna monografija: Alfred Freddy Krupa

U izdanju zagrebačkog izdavača ITG nedavno je objavljena likovna monografija našeg suradnika Alfreda Freddya Krupe, koja je vrlo brzo nakon svog pojavljivanja na Sajmu knjige u Frankfurtu, te zagrebačkom Interliberu privukla zapaženi interes domaće i strane kulturne javnosti. Tako se već danas ovo bibliofilsko izdanje, osim u privatnim zbirkama od Japana do SAD-a, može naći u katalozima Metropolitan Museum of Art – New York, Art Institute of Chicago, Tate Library and Archive – London ( zajednički katalog Tate Modern, Tate Britain, Tate Liverpool i Tate St.Ives ), Sächsische Landesbibliothek Staats – und Universitätsbibliothek Dresden ( jedna od najvećih knjižnica u Europi ).

Autor fotografije/reprodukcija u monografiji je Zvonimir Gerber, uvodnog teksta Casey Shannon ( USA ), osvrta Ransui Yakata ( Japan ), urednica je Višnja Lasić, a stručni suradnik Gradski muzej Karlovac ( GMK ). Likovno oblikovanje potpisuje Marijan Goršić. Fokus monografije je na tkz. modernom slikarstvu tušem i posljednjoj dekadi rada, međutim uz vrlo detaljnu bibliografiju, biografiju i pregled likovne kritike ( Albaneže, Quien, Marciuš, Špoljarić, Baldani, Muić, Banov, i dr. ) pokriveno je i razdoblje od 25 godina Krupinog umjetničkog djelovanja. Monografija je tiskana dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku, a Ministarstvo kulture RH uvrstilo ju je u svoj program otkupa knjiga.

Također monografiju ” Alfred Freddy Krupa ” nalazimo i u zajedničkom katalogu četiri vodeća njemačka znanstvena istraživačka instituta sa područja povijesti umjetnosti: Kunsthistorisches Institut – Firenza – Max Planck Institut, Zentralinstitut für Kunstgeschichte -München, Deutsches Forum für Kunstgeschichte / Centre allemand d’histoire de l’art – Paris, Bibliotheca Hertziana – Max Planck – Institut für Kunstgeschichte – Rim.

Britanski galerijski sustav Tate u svoju posebnu zbirku ( Special Library Collection, Tate Britain-London ) uvrstio je uz monografiju i jedan originalan Krupin rad iz 2013. godine ( ” Neo Minimalism “, 21 x 14.5 cm, tuš / kolaž ). Time se Alfred Freddy Krupa uvrstio u vrlo uski krug suvremenih hrvatskih umjetnika, koji su svojim originalnim radom zastupljeni u nekoj od zbirki ove svjetske galerije.

O likovnoj monografiji Alfreda Freddya Krupe pisala je i povjesničarka umjetnosti, kustosica i likovna kritičarka Sonja Švec Španjol na svom portalu PerceiveArt, koji vrlo ažurno prati važna događanja na hrvatskoj likovnoj sceni, a njezin članak u cjelosti možete pročitati ovdje.

Monografija “Alfred Freddy Krupa” nalazi se u nacionalnoj i međunarodnoj distribuciji, a u Hrvatskoj se može naći u Sveučilišnoj knjižari i antikvarijatu Dominović, te kod izdavača ITG.

U Zagrebu je dostupna za razgledavanje i proučavanje u Gradskoj knjižnici, knjižnici Tina Ujevića, knjižnici Dubrava, knjižnici Novi Zagreb, knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, zatim u Zaprešiću u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića, u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u Karlovcu u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića, u Krapini u Gradskoj knjižnici Krapina, u Gospiću u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić, u Puli u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, u Rijeci u Gradskoj knjižnici Rijeka i u Osijeku u Gradskoj i Sveučilišnoj knjižnici Osijek.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.