Izložba Magija umjetnosti, Gliptoteka HAZU

magijaumjenosti Magija umjetnosti: protagonisti slovenske suvremene umjetnosti 1968. – 2013.

U četvrtak 9. travnja 2015., u 19 sati u Gliptoteci HAZU / Medvedgradska 2, Zagreb /, otvara se izložba ” Magija umjetnosti: protagonisti slovenske suvremene umjetnosti 1968. – 2013. ”, koja ostaje otvorena do nedjelje, 3. svibnja 2015., utorak – petak 11 – 19 sati, vikend 10 – 14 sati.

Pokrovitelj izložbe je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Na otvorenju izložbe će govoriti:

– Autor izložbe: Aleksander Bassin, muzejski savjetnik i likovni kritičar
– Voditelj Gliptoteke akademik Đuro Seder
– Veleposlanik Republike Slovenije u Zagrebu Nj. E. Vojko Volk
– Državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Anton Peršak

Izložba obuhvaća u povijesnoj liniji odabrani pregled umjetničkih djela slovenskih slikara, kipara i fotografa, pojedinaca, ali i grupnih pojava, koji su zajedno oblikovali kulturu jednoga od nacionalnih prostora nekadašnje zajedničke države Jugoslavije. Radi se o specifičnosti modernističke prakse sedmog i osmog desetljeća prošloga stoljeća – o ekspresivnoj novoj figuraciji i neokonstruktivizmu.

Ulazak u postmodernizam potkraj osmoga i otvoreno deveto desetljeće karakteristični su u slovenskoj umjetnosti po osamostaljenju retroavangarde i izrazito individualiziranoj autorskoj poetici, koja prevladava u novom, likovno iznimno bogatom prostoru samostalne slovenske države proteklih dvadeset godina.

Aleksander Bassin, koji niz godina prati likovna događanja u Sloveniji i na prostorima nekadašnje zajedničke države, odlučio je prikazati takozvanu povijesnu razvojnu liniju, koja je započela u sveopće poznatoj nemirnoj ( i u umjetnosti ) 1968. godini. Činjenica jest da su slovenski umjetnici starijih naraštaja bili predstavljeni već nakon Drugoga svjetskoga rata na različitim izložbama i u Austriji i Italiji, uključivo s predstavnicima Grupe 69, koju je okupio i predstavljao Zoran Kržišnik, dugogodišnji direktor Moderne galerije i generalni tajnik Međunarodnog grafičkog bijenala u Ljubljani.

Izabrane umjetnike, čija djela potječu iz nacionalnih, autorskih i privatnih zbirka, čine slikari (53), kipari (18), grafičari (6) i fotografi (19). I dok su slikarska djela na izložbi razvrstana po nastupima njihovih autora u pojedinim desetljećima, što u velikoj mjeri vrijedi i za djela kipara, njihovih vršnjaka, fotografi i odabrana četvorica grafičara prikazani su u posebnim prostorima. Središnja dvorana ugošćuje ” izložbu u izložbi ” pod nazivom Pejzaž, kao tematsku preokupaciju u slovenskom slikarstvu i fotografiji. Ta izložba predstavlja izraziti slovenski specifikum, koji ima svoj presedan i tematski kontinuitet još od nastupa velike slovenske četvorke impresionista – Riharda Jakopiča, Ivana Grohara, Matije Jame i Mateja Sternena – sa početka prošlog stoljeća. Pogotovo u Beču, jer se od njihova nastupa na tamošnjem Miethkeovu salonu lani navršilo točno 110 godina.

Nije slučajno što je okolica staroga srednjevjekovnoga grada Škofje Loke već tada bila slovenski Barbizon i da upravo od tamo potječu imena i djela onih suvremenih slikara, koji su protagonisti te izložbe u izložbi, i to već u svojim sedamdesetim godinama. Izložba je bila postavljena u Vili Manin u Udinama i Kunstlerhaus-u u Beču.

Životopis A. Bassin-a:

Aleksander Bassin, kritičar i publicist, rođen je 1938. u Ljubljani. Direktor Gradske galerije u Ljubljani od 1989. do 2009., potpredsjednik međunarodne udruge likovnih kritičara AICA, tajnik Međunarodnoga bijenala male plastike u Murskoj Soboti i kustos mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih izložbi ( bijenala u Veneciji i São Paulu, trijenala u New Delhiju ).

Osim studioznih uvoda u različitim katalozima, stručnih članaka u domaćim i inozemnim časopisima i novinama, objavio je više likovnih monografija – o Lojzi Spacalu, Stani Kregaru, Janezu Boljki, Stojanu Batiču, Viktoru Magyaru, Štefanu Galiču, Janezu Knezu, Hermanu Gvardjančiču, Stojanu Kerbleru, Joži Kološi, Hami Čavrku i Miroslavu Šuteju.

/ Kontakt A. Bassin-a: 00386 – 31 – 380 – 280, mail: aleksanderbassin@yahoo.com /

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.