Marija Lopac: ” Other side project ” i vijetnamski umjetnici u Zagrebu

U srijedu, 20. 5. 2015. u 19 sati, u Galeriji Prsten ( Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb ) otvara se izložba ” Other side project ”, na kojoj će biti predstavljen kolektiv Le Brothers iz Vijetnama. Kustosica izložbe je Marija Lopac, a izložba se može pogledati do 7. 6. 2015.

” Other side ” je naziv projekta povezivanja Hrvatske kulture i Vijetnama i sastoji se od predstavljanja vijetnamskih umjetnika u Hrvatskoj, te izložbe hrvatskih umjetnika u Vijetnamu, predviđene za prosinac 2015. u New space art fundation gallery ( Hue, Vijetnam ).

Vijetnamsku umjetnost u galeriji Prsten u Zagrebu predstavit će kolektiv Le Brothers sa svojom prvom samostalnom izložbom u Europi, ” Red project ”, nakon zajedničke izložbe u Palais de Tokyo u Parizu, održane u ožujku 2015. Kolektiv Le Brothers čine dvojica umjetnika, braća blizanci Thanh Le Ngoc i Hai Le Duc, koji su rođeni 1975. u Vijetnamu, te žive i rade u Hueu, u Vijetnamu. Diplomirali su na umjetničkoj akademiji u Hueu 2000. godine, te su vlasnici i voditelji umjetničke rezidencije New Space Arts. Primjećeni su prvo kao umjetnici vijetnamskog stila laques slikarstva ratnih tema. Njihovi radovi govore o problemu Južnog i Sjevernog Vijetnama, bave se istraživanjem njihovog osobnog izgleda ( blizanci ), stvaranjem metafore ogledala, te uspoređivanjem sa zemljom koja je dugo bila razjedinjena.

Nakon slikarstva, umjetnici su počeli izvoditi performance i video radove, naglašavajući metaforu sličnosti. U svojem videu prikazuju svakodnevni život stanovnika Vijetnama, zaboravljene krajolike i nepoznate činjenice.

Izabrani video radovi: ” Into the sea ”, ” Bridge ” i ” Red project ”.

Simbolika crvene boje govori o simbolici rata, stradanja, komunizma, ali i ljubavi. Hrvatska i Vijetnam, dvije na prvi pogled vrlo različite zemlje, su zapravo vrlo slične. Obje ogrnute u komunizam, Hrvatska u prošlosti, Vijetnam još i sada. Poveznica su i ratno stradanje, bol, tuga, vjerovanje u bolju budućnost……Sada sa odmakom gledamo na ratnu prošlost, ali uspomene ostaju, trebamo samo znati kako ih interpretirati. Le Brothers se u svojoj umjetnosti bave upravo time: prevladavanjem ratnih strahota, ratnog komunizma i truda u stvaranju bolje sadašnjosti. Metaforički prikazivanje njih samih kao fizički istih, te ukazivanje na probleme razjedinjenosti i stradavanja. Želja za povezivanjem i unapređivanjem.

Izložba je ostvarena uz pomoć Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.