Izložba Jakova Žapera u Galeriji Sunce

U četvrtak, 28. svibnja 2015. godine, u 19 sati u Galeriji Sunce ( URIHO, Avenija Marina Držića 1, Zagreb ) otvara se izložba Jakova Žapera pod nazivom ” Apstrakcije – razmišljanja ”. Izložba se može pogledati: pon-pet od 10 do 16 sati, srijedom do 17 sati, do 26. lipnja 2015. godine. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. O izložbi je pisao Berislav Valušek.

” Naoko i pojednostavljeno shvaćeni umjetnički interesi Jakova Žapera kreću se unutar vrlo jednostavne činjenice koju nazivamo prostorom. Međutim, Žaperovo istraživanje prostora neće se zaustaviti na suvremenim terminološkim odrednicama, kao što su npr. site specific work ili work in progress, tj. interaktivnost djela, već će biti nadograđeno međusobnim odnosima prostora samog umjetničkog djela ( onime što Focillon naziva ” prostor granica ” ), prostora u koji se umjetničko djelo smješta, zatim prostora koji čini naše osobno ili kolektivno povijesno pamćenje, društvenog prostora, itd.

Svi će ovi odnosi biti dodatno ” opterećeni ” i povijesno – umjetničkim, tj. teorijskim diskurzima, koji su nezaobilazni dio Žaperovih umjetničkih iskustava i nastojanja, tako da možemo govoriti ne samo o umjetničkom djelu po sebi, već i o njegovom kontekstualiziranju unutar vrlo širokog spektra, koji čine povijest umjetnosti, teorija vizualnih umjetnosti, sociologija, psihologija, filozofija, itd.

Tako promatran i vrednovan, Žaperov rad se ne zaustavlja samo na golim umjetničkim efektima i nastojanjima, već se pretvara u istraživanja, koja se mogu označiti kao umjetničko-znanstvena, u onom smislu u kome znanost na svojim vrhuncima više ne može bez slobode umjetnosti, a umjetnosti je nužna usustavljenost znanosti. ( Berislav Valušek )

Jakov Žaper rođen je 1956. godine u Sinju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. u klasi prof. Alberta Kinerta. Od 1981. bio je suradnik Majstorske radionice JAZU kod prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Zadru, New Yorku i Melbournu. Od 1991. do 2008. živi u Australiji ( Melbourne ), gdje završava poslijediplomski studij dizajna, te magistrira slikarstvo na Royal Melbourne Institute of Technology. Od 2008. živi i radi u Rijeci, gdje je zaposlen kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnost Sveučilišta u Rijeci..

izdavač kataloga i pozivnice
Ustanova URIHO Zagreb
za izdavača
Josip Držaić
predgovor
Berislav Valušek
urednik kataloga
Stjepan Katić
postav izložbe
Jakov Žaper

Galerija SUNCE Ustanova URIHO
Avenija Marina Držica 1, Zagreb
Tel: 01/ 6184 200/113
e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.