Likovna kolonija ARBA 2015 – Arthouse

Naša suradnica Vlasta Pastuović Aleksić poslala nam je reportažu i fotografije sa likovne kolonije ARBA 2015 – Arthouse, koja se održala na otoku Rabu.

” Ljepota je sadržana u prirodi, a u stvarnosti se susreće u najrazličitijim oblicima. Čim je pronađemo, ona pripada umjetnosti ili bolje rečeno, umjetniku koji ju je kadar opaziti….Ljepota koja se temelji na prirodi nadmoćna je svim umjetničkim konvencijama ” – riječi su Gustavea Courbeta, koje je 1861. uputio skupini studenata koji su namjeravali osnovati alternativnu školu slikanja. (1)

Claude Monet je jednom prilikom izjavio: ” Kad počneš slikati, pokušaj zaboraviti koje predmete imaš pred očima – drvo, kuću ili bilo što. Jednostavno misli – evo kvadratića plavetnila, pravokutnika ružičastog, pruge žutog, te slikaj onako kako ti se čini, točno tu boju i taj oblik, sve dok ne postigneš vlastiti naivni dojam prizora koji je pred tobom. ” (2) I tako su profesori, studenti i diplomanti ljubljanske Šole za risanje in slikanje, popularno nazvane Arthouse, na poziv diplomirane slikarice Nade Debelić Kogej, stigli na Rab, kako bi sudjelovali na još jednoj u nizu slikarskih likovnih kolonija.

Stigli su radosno i puni iščekivanja, kako bi otkrili ” ljepotu sadržanu u prirodi ” kao što reče Courbet, te pronašli vlastite ” komadiće plavetnila“, kao što je opisao Monet. Na platnima velikih dimenzija, proces preobrazbe prirode, te naših unutarnjih psihičkih procesa i mentalnih slika uzeo je maha, te sam s veseljem promatrala kako nastaju slike najrazličitijih rukopisa i tekstura, kako se u njima odražavaju sunce, more, kamen, zrak, plavo i zeleno, oleandar ružičasto, pa žuto kao žuti cvjetovi rascvjetalih kaktusa……Sve se to stopilo u našim paletama boja i oblika.

 

Imali smo priliku prisustvovati i dvama uspješno izvedenim performansima u vanjskom prostoru. U prvome, žena bez odjeće ulazi u more, pjeva arhaičnu pjesmu na prajeziku naših starih, kako bi se simbolično povezala s prapočelom života samog. Omataju je ribarskom mrežom. Ulovljena je i bačena na stijenu, na kojoj bez kisika umire poput ribe. Slikarica tako propituje more kao dio nas samih, more i život u njemu koji se sustavno devastira, čime čovjek neminovno uništava i sebe samog, jer smo more i mi – jedno biće.

U drugom performansu propituju se stabla kao živa bića, koja poput nas ljudi imaju sjećanja, stabla kao arhetipske slike, kao odraz kolektivnog pamćenja. Uništavanjem stabala čovjek uništava život, koji ima drugačiju razinu svijesti od naše, i s obzirom da tu svijest mi ne vidimo i ne čujemo, mislimo da ona i ne postoji. Slikar u izvođenju toga performansa grli stablo i na simboličan način stapa se s njegovom suptilnom energijom, stapa se s prapočelom života.

Kolonija je trajala od 4. do 7. lipnja 2015. u gradu Rabu, u ugodnome apartmanskom naselju ” Tri krasne ”. Kao što se našim dolaskom rasplamsao, tako se zadnjeg dana kolonije naš stvaralački plamen stišao, a slikari su postavili izložbu nastalih slika, u prirodi, uz borove i s pogledom na more. Umjesto gitare, violine ili klavira koji često upotpunjuju vizualni doživljaj naših izložbi u galerijskim prostorima, ulogu muziciranja preuzeli su zrikavci i ptice.

Za kraj ne mogu, a da ne spomenem jedan detalj iz života studenata i profesora Bauhausa, koji su svake godine organizirali svečanost u znak osnivanja svoje škole, te su tom prigodom izrađivali i puštali zmajeve u zrak.

Slobodno mogu reći da opisana likovna kolonija nije samo puki susret nas studenata umjetničke škole Arthouse. Ta manifestacija, osim što slavi umijeće slikanja, predstavlja i pedagoški rad naših mentora, koji su s velikim žarom pratili naš stvaralački proces i zajedno s nama slavili radost života. Ta likovna kolonija, osim što je uspješna po kvaliteti nastalih likovnih radova, predstavlja zavidnu sinergiju studenata i mentora, te sinergiju njihovih pogleda na život i stvaranje. ( Napisala: Vlasta Pastuović Aleksić, dipl. slikarica )

(1) Izvor: Janson, Povijest umjetnosti, 2005., 938.
(2) Izvor: Janson, Povijest umjetnosti, 2005., 938.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.