Otvorenje izložbe Dubravka Kastrapelija u Domu Marina Držića

” Držić i Cervantes – mediteranski krug smijehom ” naziv je izložbe Dubravka Kastrapelija, koja će se u petak, 7. kolovoza u 21 sat otvoriti u Domu Marina Držića ( Široka ulica 7, Dubrovnik ). Na tridesetak ilustracija, slikar je dočarao svoje viđenje scena iz Držićeve ” Novele od Stanca ” i ” Dunda Maroja ”, te Cervantesova romana ” Don Quijote ”. Kao i uvijek, Dom Marina Držića priprema i pregršt iznenađenja na otvaranju.

” Smijeh kao nit koja je objedinila stvaralaštvo najpoznatijeg hrvatskog komediografa Marina Držića i najvećeg španjolskog pripovjedača Miguela de Cervantesa Saavedre, potaknula je ilustratora Dubravka Kastrapelija da kroz interpretaciju njihovih najznačajnijih književnih djela ilustrira viziju pročitanog i doživljenog, stvarajući pri tom suodnos dvaju značajnih predstavnika renesansne književnosti ”, zapisala je u katalogu koji prati izložbu povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Dubravko Kastrapeli rođen je 26. siječnja 1971. godine u Zagrebu. Završio je srednju elektrotehnič­ku školu, te nakon toga upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 1995. godine u klasi prof. Kesera, te kod prof. Damjanov na temu ” Utjecaj umjetničkog djela na likovno izra­žavanje djece ”. Nakon toga se bavi slikarstvom i kiparstvom, da bi se ubrzo posvetio ilustraciji. Posljednjih godina posvetio se ilustriranju Cervantesovog ” Don Quijotea ” i djela Marina Držića u kojima spaja svoju ljubav prema književnosti i likovnosti, te je na tu temu održao više samostalnih izložbi u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Ilustrirao je i dizajnirao brojne slikovnice, letke, plakate, udžbenike i dječje časopise.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.