Poziv da se podrži realizacija umjetničkog projekta Land Art Park Učka

Prenosimo poziv umjetnika Borisa Pecigoša da se podrži realizacija projekta Land Art Park Učka, u kojem sudjeluju članovi umjetničke i prirodoljubne udruge Atelier Hayat, i Boris Pecigoš kao voditelj udruge i autor projekta ( link na kampanju ).

Opis, cilj i svrha projekta – iz poziva:

Land Art Park na Učki smo zamislili kao mrežu laganih šetnica dostupnu osobama svih profila ( obiteljima s djecom, starijim osobama, šetačima, izletnicima, avanturistima, planinarima…..), na kojoj će uživati u ljepotama prirode i u umjetničkim djelima, na mjestima na kojima ih najmanje očekuju – sakrivene u šumama i na planinskim livadama i pašnjacima.

Geoglif ( labirint ) umjetnika Borisa Pecigoša

Cilj nam je napraviti devet staza ukupne dužine oko 20 km, stvoriti najmanje 30 većih i manjih land art radova ( kamenih struktura – geoglifa, oslikanih stijena i oslikanih cjepanica), urediti odmorišta s klupama na lijepim mjestima i na vidikovcima, postaviti ulazne table s opisom parka i kartom staza, pripremiti vodič u obliku brošure s kartom i opisom pojedinih točaka u parku na četiri jezika, te postaviti zasebne web stranice Land Art Parka, paralelno s informacijama na postojećim web stranicama Ateliera Hayat i Parka prirode Učka.

Svrha šetnica s land art radovima je produbljivanje kontakta s prirodom, jer bi svaki land art rad izletnika naveo da zastane, promotri ga i zamisli se nad njim, osmotri prirodu u njegovoj okolini i time se dublje poveže s iskustvom prirode, kako bi ubrao sve njene dobrobiti – ljepotu, nadahnuće, psihofizičke učinke na otpuštanje stresa, relaksaciju, potpunu prisutnost, unutrašnji mir, itd.

Kameni stup umjetnika Borisa Pecigoša, autora projekta Land Art Parka na Učki

Tome bi pridonio i glavni motiv parka – otisak dlana, koji bi izletnike pozivao da sami stave ruke na njih i dodirnu kamen, pa se tako na direktan i taktilan način, preko umjetničkog rada, povežu s prirodom. Neki radovi bi pričali priču o zaštiti prirode, te o čovjekovom pozitivnom i negativnom utjecaju na okoliš, time produbljujući osvještenost posjetitelja o važnosti očuvanja prirode.

Ulaz u Land Art Park će biti besplatan, neće se naplaćivati !

Zadnjih godinu i pol smo pripremali projekt, tražili pogodne staze i lokacije za land art instalacije, pripremali skice, itd. Sada je vrijeme da krenemo u realizaciju.

Za ostvarenje cjelokupnog projekta potrebno je $12. 000, koji će se namijeniti za sljedeće stavke:

– slikarska boja i sav drugi materijal i alat potreban za stvaranje 30-ak land art radova, 30-ak putokaza i markacija na stazama, u 9 boja
– troškovi prijevoza ( materijala, aktivnih sudionika i volontera ) od Rijeke do lokacija unutar Land Art Parka na Učki ( oko 50 km po danu )
– na određenim mjestima bit će potrebna mehanizacija za transport i postavljanje većih kamenih blokova i za uređenje jednog kritičnog dijela staze
– troškovi hrane i smještaja za volontere koji su nam potrebni za određene akcije ( npr. čišćenje staza i terena, gradnja kamenih geoglifa, i sl. )
– profesionalni fotograf za potrebe snimanja kvalitetnih fotografija za brošuru, ulazne table i web stranice
– dizajn brošure i pet ulaznih tabli
– prijevod brošure i teksta na ulaznim tablama s hrvatskog na engleski, talijanski i slovenski
– tisak brošure na četiri jezika i tisak pet velikih plakata za ulazne table
– izrada pet drvenih okvira ulaznih tabli i njihovo postavljanje na ulaze
– izrada i postavljanje drvenih klupa, stolova i koševa za smeće na najmanje deset lokacija
– izrada 10 m duge zaštitne drvene ograde iznad jednog slapa
– dizajn i izrada zasebnih web stranica Land Art Parka
– promocija parka u medijima
– trošak službenog otvaranja Land Art Parka

Svaka vaša donacija se računa bez obzira na njen iznos, važna nam je i uvelike će nam pomoći ostvariti zamišljeni projekt, koji će biti na korist svim posjetiteljima Parka prirode Učka da još više uživaju u njegovoj prirodi, i to ne samo domaćem stanovništvu, nego i sve većem broju stranih turista koji dolaze na ovu divnu planinu.

U slučaju da ne uspijemo prikupiti cijeli potreban iznos, projekt je raspodijeljen na tri faze, tako da ćemo svakako krenuti s ostvarenjem prve faze ( kružne šetnice sačinjene od tri cijele staze i polovine četvrte staze ). Već će tada biti moguće posjetiteljima uživati u land art radovima i prelijepoj prirodi ! Nakon toga ćemo park postupno širiti, ovisno o daljnjim sredstvima koja uspijemo prikupiti.

Kako nam još možete pomoći ?

Razumijemo da ne mogu svi sudjelovati svojim donacijama, ali možete nam pomoći i na druge načine ! Evo kako:

– obavijestite svoje prijatelje i poznanike o ovoj kampanji – možda će oni moći doprinijeti
– podijelite ovu kampanju na društvenim mrežama, koristeći alate za dijeljenje na Indiegogo stranicama
– pošaljite informaciju o ovoj kampanji putem e-maila svim svojim kontaktima
– možda imate vještine kojima nam možete pomoći u realizaciji projekta: profesionalno i stručno znanje fotografiranja, video snimanja, grafičkog dizajna, prevođenja na engleski, talijanski ili slovenski jezik, lekture hrvatskog teksta, možda ste vlasnik tiskare ili imate dobre kontakte u medijima za potrebe promocije ove kampanje, kao i samog Land Art Parka kad bude gotov ?

Javite nam se s vašim prijedlozima na e-mail atelier.hayat@gmail.com

Link na kampanju

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.