Ingrid Runtić: ” Samotni valcer ”, virtualna izložba

Naslikala i napisala: ak. slik. Ingrid Runtić

” Samotni valcer ” naziv je ovog ciklusa u sliko-crtežima. Inspiriran je glazbom dekadentnog i melankoličnog valcera, koji je na neobičan način pun života: valcer br. 2 iz Šostakovičeve Jazz suite. Melankolija i osamljenost koju inducira slušanje ovog valcera pretvorena je u ples u dvoje, bez obzira na to što je to dvoje – ustvari jedna te ista plesačica. Jaka glazbena emocija izražena je i u pokretu tijela, jer sam kao autorica i slikarica odabrala najemotivnije izraze plesa, dok klasično-baletni izražaj tijela u pokretu ostaje u pozadini.

Plesačica je na polovici ovih slika slikana u jednostavnom trikou boje tijela, dok je na drugoj polovici prikazana u crnom trikou, što vizualno pojačava i ističe dualizam tijela i duha u plesu, te zanosa i melankolije u samoj glazbi.

 

Valcer, najpoznatiji ples u dvoje, tako na ovim slikama postaje ples jedne plesačice same sa sobom i unutarnji monolog tijela i duha, pokreta i emocija.

 

Ovo je valcer koji pleše žena sama i na taj način tematizira danas sve prisutniju odvojenost, samoću, ali i samodostatnost žene u odnosu na tradicionalni plesački i/ili životni par. Ovim ciklusom odajem počast svim ženama, koje u prijelazu iz tradicionalnog u moderan život hrabro nose u sebi tu podvojenost – plešući ples života same. / Ingrid Runtić, ingrid@runtic.net

 

 

Jedna misao o “Ingrid Runtić: ” Samotni valcer ”, virtualna izložba

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.