Hrvoje Dumančić prvi put izlaže na Salon d’Automne u Parizu

Dana 16. 10. 2015. otvoren je Jesenski pariški salon 115 put zaredom, na kojem je izlagao i hrvatski umjetnik Hrvoje Dumančić. Hrvatski kipar Hrvoje Dumančić, pariškoj publici poznat po sudjelovanju na međunarodnim izložbama ” Salon d’Art Equestre ” i ” Salon du Cheval “, ove se godine prvi put predstavio na Pariškom jesenskom salonu, prestižnoj manifestaciji koja se održava još od 1903. godine. Žiri Jesenskog salona izabrao je 106 radova u kategoriji skulpture, među kojima je i rad ” Power of Soul ” akademskog kipara Hrvoja Dumančića. Potvrdu kvalitete izloženog rada Dumančić je dobio još 2011. godine, osvojivši sa skulpturom Power of Soul prvu nagradu na izložbi ” Horse in Art ” u Londonu.

Cijenjeni povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Nikola Albaneže o samom radu je napisao: ” Kao stvaralac, Hrvoje Dumančić upisuje značenja koja želi, osjeća, i/ili refleksijom doživljava u svoj odabrani medij; jer upravo tako – kao medij – možemo shvatiti motiv konja. Skulptura Power of Soul, aluminijska skulptura konja, zbog ispucale strukture djeluje u isto vrijeme snažno i krhko.

Ova je skulptura pravi odraz stanja duha, snažnog autora u trenutku suočavanja s vlastitim slabostima, u vrijeme preispitivanja vlastite duše. U nemogućnosti da ju dovrši, skulptura se rasuši, raspuca, gotovo propadne i onda….sama forma dokaže svoju ljepotu i snagu, svoj opstanak….”

Salon d’Autonomne

O važnosti i značaju Jesenskog salona u Parizu:

Prvi Jesenski salon organiziran je 1903. godine kao odgovor na konzervativnu politiku službenog Pariškog salona. Izložba koju su organizirali Georges Rouault, André Derain, Henri Matisse i Albert Marquet trenutačno je postala ogledni primjer razvoja i inovacija u slikarstvu i kiparstvu XX stoljeća. U prvim godinama Salona već etablirani umjetnici, poput Pierre-Augusta Renoira, podržavali su novu izložbu, čak je i Auguste Rodin izložio nekoliko svojih crteža. Od samog osnutka Salona, na njemu su izlagali velikani i budući velikani likovne umjetnosti, poput Paula Cézannea, Henri Matissea, Paula Gauguina i Pabla Picassa.

Osim slikarstva i kiparstva, na Salonu su se izlagala i djela dekorativnih umjetnosti poput radova u staklu Renéa Laliquea, kao i arhitektonski projekti Le Courbusiera. Jesenski salon je u svoje drugo stoljeće postojanja ušao kao etablirana izložba od svjetskog značaja.

Svoju stoljetnu tradiciju Jesenski salon u Parizu nastavlja i danas, kao relevantan predstavnik suvremene umjetnosti. Baziran na interdisciplinarnosti, Salon njeguje tradiciju otvorenog priznanja. U njegovoj povijesti žiri je bio sastavljen od samih članova društva, a ne članova Akademije, odnosno državnih umjetničkih institucija. S više od 1.000 izložaka i 850 umjetnika samo prošle godine zabilježio je preko 33 000 posjetitelja. Pariški Jesenski salon ističe se kao izložba, koja kao jedinu hijerarhiju prilikom odabira radova, postavlja kvalitetu i autentičnost, slijedeći time stoljetnu tradiciju koja je cijenila otvorenost.

Hrvoje Dumančić: Power of Soul, autorica fotografije – Petra Gospodnetić

Biografija

Hrvoje Dumančić rođen je 1975. godine u Zagrebu. Završio Školu primijenjenih umjetnost i dizajna 1994. god. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer kiparstvo 1998. godine. Upisao specijalistički doktorski studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2008. godine.

Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1998. godine. Član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2004. godine. Član The Society of Equestrian Artists iz Londona od 2010. godine.

Dobitnik prve nagrade za skulpturu ” Aramis ” na ” Xe Salon International de Saumur ” u Francuskoj 2002. god. Dobitnik prve nagrade za skulpturu ” Power of Soul ” na izložbi Horse in Art u Londonu 2011. godine. Studijski boravio u umjetničkoj kući ” La Colombiere ” u Saumuru 2003. godine ( stipendija Francuskog instituta ). U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje boravio u atelieru Cité Internationale des Arts u Parizu 2011. god.

Sudjelovao na međunarodnim izložbama ” Salon d’Art Equestre ” i ” Salon du Cheval ” u Parizu. Izlagao na skupnim izložbama ” The Horse in Art ”, Mall Galleries – London i Arte Equinus 3, Sjedinjene Američke Države.

Za sve dodatne informacije:
info@dumancic.hr
www.dumancic.hr

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.