Izložba ” Rates of Exchange ” – njemački umjetnici pokrajine NRW u Hrvatskoj

Alexandra Bircken, Storm ( Assault ), 2013

Alexandra Bircken, Storm ( Assault ), 2013

U NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti ( Avenija Dubrovnik 17, Zagreb ), 5. 11. 2015. u 18 sati otvara se izložba ” Rates of Exchange ”. Izložba je otvorena do 28. 11. 2015., a kustosi izložbe su Nataša Ivančević i Nikola Ukić.

Izložba ” Rates of exchange ” prvi je dio projekta koji je zamišljen kao umjetnička razmjena između Hrvatske i Njemačke: nakon gostovanja njemačkih umjetnika u MSU-u, predstavit će se selekcija hrvatskih umjetnika u Njemačkoj.

Predstavljanje aktualne umjetničke scene njemačke pokrajine NRW-a ( Nordrhein-Westfalen / Sjeverna Rajna – Vestfalija ) u Hrvatskoj, koncipirano je kao ogledno približavanje zapadnoeuropske umjetničke scene našoj. Odabir umjetnika ne pokušava odrediti trenutačni karakter cijele njemačke likovne scene, kao niti definirati određenu umjetničku grupu. Riječ je o prikazu zanimljivih individualnih umjetničkih pozicija, koje su se razvile u posljednjih desetak godina u tom dijelu zapadne Njemačke, te se svojim umjetničkim jezikom pozicioniraju kao aktualni nosioci. U zajedničkom postavu pokušava se stvoriti rizomatična mreža različitih pristupa, koji čine jedno izlagačko tijelo.

Diango Hernández, The natures of corners, 2014

Diango Hernández, The natures of corners, 2014

Osim fokusa na individualnim izrazima koji se bave dekonstrukcijom, reinterpretacijom ili rekontekstualizacijom, predstaviti će se i strategije koje su direktno vezane za asimilaciju s izlagačkim prostorom, odnosno promišljanju realne situacije, koje se bave fizičkim problemima okoline. Zbog selekcije umjetnika jedne regije, ovom se izložbom ” svakodnevnica ” određenog prostora pokušava prenijeti u prostor druge ” svakodnevnice ”. Izložba će istražiti kakva se razina izmijene može dogoditi. Želja nam je naglasiti istraživanje načina na koje se kontradikcije ili tenzije, ali i harmonije mogu dovesti u stanje koegzistencije ( Enwezor ). To je i pitanje usmjereno oblicima suradnje, osjećaja za kolektivno, ali i samo-organiziranju.

Šira odrednica većine predstavljenih radova je konceptualni pristup, zasnovan na pažljivom promišljanju i biranju medija djelovanja. Pritom se nisu udaljili od oblikovanja umjetničkog predmeta, bilo da se bave slikarstvom, instalacijom, objektom, ready-madeom ili medijskom umjetnošću. Düsseldorf je jedan od najvažnijih centara europske umjetnosti, zahvaljujući utjecaju i važnosti Umjetničke akademije / Kunstakademie Düsseldorf, koja je osobito u 60-im i 70-im godinama XX stoljeća imala važan utjecaj u razvoju konceptualne umjetnosti i minimalizma, kao i Düsseldorfske škole fotografije.

Monika Stricker, New Man And The Death of Man, 2015

Monika Stricker, New Man And The Death of Man, 2015

Izlažu: Alexandra Bircken, Peter Ewig, Diango Hernandez, Tobias Hantmann, Freya Hattenberger, Rita Kanne, Jan Scharrelmann, Monika Stricker, Nikola Ukić, Stefan Wissel

Peter Ewig, performans ” Mind Bridge ” istovremeno se odvija na dvije lokacije: MSU i Kunsthalle Dusseldorf, 5. studenog 2015. od 17 do 18 sati.

Otvorenju će prisustvovati većina umjetnika koji izlažu na izložbi. Nakon otvorenje izložbe, pridružite se na glazbenom performansu: ” From Now to When ”, LES ÉCLAIRS – Freya Hattenberger / Peter C. Simon. Tijekom izložbe na Medijskoj fasadi bit će prikazana tro-kanalna video instalacija Freye Hattenberger, ” Metanoia ”, 2015.

Program je podržao Kunststiftung NRW, Krieger Stiftung, Geothe-Institut Kroatien, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreb i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Program se održava u suradnji s Künsthalle Düsseldorf.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.