Izložba slika Vlaste Pastuović Aleksić: ” Bajka o zelenoj zmiji i lijepoj Ljiljani ”

Vlasta Pastuović Aleksić: Bajka o zelenoj zmiji i lijepoj Ljiljani 1, akril na platnu, 100 x 120 cm

U utorak, 16. veljače 2016. u 18, 30 sati, u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića ( Trg žrtava fašizma 6, Zaprešić ), otvara se izložba slika dipl. slik. Vlaste Pastuović Aleksić, iz ciklusa ” Bajka o zelenoj zmiji i lijepoj Ljiljani ”. Izložba se može pogledati do 4. ožujka 2016.

” Bajka o zelenoj zmiji i lijepoj Ljiljani ”, izložba slika

Napisala: mr. art Krešimira Gojanović

Vlasta Pastuović Aleksić je slikarica modernističkog senzibiliteta, čiji likovni izraz se razvijao pod ujecajima nekih od pionira apstraktne umjetnosti 20. stoljeća, kao što su bili Vasilij Kandinski, Paul Klee, Joan Miro, i dr. U svojim djelima Vlasta stvara osobni rukopis, gdje materijalna realnost našeg okruženja prestaje biti primarnim motivom njezinog opažanja, te je umjesto toga zamjenjuje svijet unutarnje psiho dinamike, u kojem se emocije, misli i nesvjesne asocijativne forme izražavaju pomoću snažnog kolorističkog ritma, u sazvučjima, ali i kontrastima boja, linija i oblika.

U svom ciklusu izloženih slika, pod nazivom ” Bajka o zelenoj zmiji i lijepoj Ljiljani ”, Vlasta nam spontanom slikarskom gestom dočarava lirsko putovanje kroz atmosferu jedne stare bajke, pisca J. W. Goethea, u kojoj dva lutajuća Plamena žele prijeći s jedne obale rijeke na drugu. Prva obala je carstvo zelene zmije, a druga je carstvo lijepe Ljiljane, te se na svom putovanju oni susreću sa nizom zanimljivih likova i mjesta, koja posjeduju simbolička i/ili metaforička značenja. Osvrt na ovu Goetheovu bajku svojedobno je dao i Rudolf Steiner, te ona predstavlja duboko i zagonetno, alegorijsko djelo, gdje je svaki čitalac bez unaprijed zacrtanih tumačenja, pozvan da uroni u svijet svojih osobnih intuitivnih spoznaja.

Tako nas i Vlasta na svojim slikama vodi putem svog doživljaja nadahnutog bajkom, kroz mistično plavetnilo hladnih boja vode, povremeno ispresjecanih žarkim i toplim nijansama ili omeđenih isprekidanim, vijugavim crnim linijama, koje nam predočavaju gibanje različitih ritmova, od onog prigušenog i kontemplativnog, preko razigranog, pa sve do duboko vrtložnog, gdje nas Tajna skrivena u dubinama poziva da svojom percepcijom istovremeno zaokružimo cjelinu kompozicije, kao i svaki njezin pojedinačni detalj, i da u svom umu postignemo stanje Jedinstva: ” kako gore, tako i dolje ”, zatvarajući krug jednog Putovanja, u neprekidnoj mijeni i transformacijama.

Baš kao i život sam, tako nam i bajke – one iz našeg uma, kao i one na slikama – donose nepredviđena iskustva, i samo je potrebno da u svom opažanju budemo dovoljno otvoreni i radoznalog duha, kako bi smo od svih tih iskustava uvijek iznova stvarali nova duhovna ostvarenja oslikanih priča i svijetova izraženih u slikama. / Krešimira Gojanović /

Biografija autorice

Vlasta Pastuović Aleksić rođena je 7. 11. 1963. godine u Sisku. Studirala je na Pravnom fakultetu Sveučiliša u Zagrebu. 1985. odlazi na godinu dana u London ( UK ), gdje je pohađala Harrow College of Further Education. 2013. godine na Poslovnom učilištu Filaks završila je verificirani program menadžment u malom poduzetništvu. Od 2000. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU, a od 2015. godine, članica je i dopredsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb – HDLU Zagreb.

2015. godine, diplomirala je na četverogodišnjem preddiplomskom studiju slikarstva na Šoli za risanje in slikanje – Arthouse u Ljubljani, te stekla akademsku titulu diplomirana slikarica ( BFA ). Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim, žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu ( Francuska, USA ). Sudjelovala je na velikom broju likovnih kolonija u zemlji. Na ljubljanskoj visokoškolskoj ustanovi – Šoli za risanje in slikanje / College of Visual Arts ( Arthouse ), nastavlja školovanje na diplomskom studiju ( mag. lik. umj. ) Živi i radi u Zaprešiću.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.