Izložba slika i crteža Krešimire Gojanović u Lounge baru Witness

U subotu, 19. 3. 2016. u 17 sati, u Lounge baru Witness ( Amruševa 1, Zagreb ), otvara se izložba slika i crteža Krešimire Gojanović iz ciklusa ” Saturnova djeca ” i ” Mistične vedute ”. Izložba ostaje otvorena do 7. 5. 2016. Organizator izložbe je Galerija Crocrodeal i Robert Štimec.

Informacije i kontakt: galerija.crocrodeal@gmail.com


O ciklusu crteža i slika ” Saturnova djeca ” i ” Mistične vedute ”

Saturn ( latinski: Saturnus ) je jedan od glavnih rimskih bogova, bog poljoprivrede i žetve, koji u jednoj ruci drži srp, a u drugoj snop pšenice. On je identificiran u Grčkoj sa grčkim božanstvom Kronom i mitovi o ovim bogovima su obično pomiješani. Prema tim mitovima, Saturn je kastrirao svog oca kako bi ga svrgnuo sa vlasti, a zatim je progutao i svoje petoro djece – Vestu, Cereru, Junonu, Neptuna i Plutona, jer je htio spriječiti da jednog dana netko od njih ne svrgne i njega sa vlasti. Saturn kao takav ima kompleksnu simboliku: s jedne strane predstavlja krutog tiranina koji je u stanju sve podvrgnuti svojoj ambiciji, pa i dobrobit budućih generacija, on je simbol Starca koji odbija sići s vlasti da bi mladima prepustio svoje mjesto i kao takav guši napredak u društvu i uspostavlja zakone okoštale tradicije, u kojima forma postaje bitnija od sadržaja.

No s druge strane, Saturn je imao i svoj kult i bio je proglašen vladarom izgubljenog Zlatnog doba, u kojemu su narodi živjeli u obilju, jednakosti i pravdi. Kao sjećanje na to Zlatno doba, svake godine se oko zimskog solsticija održavao blagdan Saturnalija, kada su robovi i gospodari jeli za istim stolom, a narod se opuštao, uživao u zemaljskim blagodatima i međusobnom darivanju.

Radeći svoj novi ciklus crteža, lik Saturna identificirala sam kao neki ” duh vremena ”, koji se rađa iz prvobitnog kaosa i u nastojanjima da uredi svijet oko sebe, u početku radi greške. Dok pohlepni i častohlepni Starac ne postane Mudri Starac, potrebno je mnogo učiti, na svojim i na tuđim greškama, i potrebno je težiti izvrsnosti, koja je bolna i ne donosi lake i brze rezultate. Također mi je i ta prispodoba ” Saturnove djece ” zapravo metafora za umjetnike, koje u kriznim vremenima društvo naprosto proguta – napr. političari i vlastodržci, razni moćnici koji od naroda uvijek prije očekuju poslušnost i podobnost umjesto kreativnosti. U takvim vremenima, ” Saturnova djeca ” su i svi oni koji uprkos tiranima na vlasti, ipak nastavljaju svojim zacrtanim putem, korak po korak slijedeći svoje snove i usavršavajući svoje talente kroz vrijeme.

Poput drevnih slikara koji su na stijene starih špilja Altamire i Lascaux-a urezivali likove životinja, tako i ” Saturnova djeca ” simboliziraju stare mitske duše, koje u sebi nose moć Zemlje, moć da siju i žanju svoje plodove i budu sami odgovorni za sve svoje odluke i želje. U tom smislu, na mojim crtežima predstavljam različite prispodobe ” Saturnove djece ” – mitske likove između svjetova i dimenzija, umjetnike u tranziciji, Kentaure, Minotaure, tragače za Istinom, vječne Putnike i Žonglere, Okovanog Prometeja……

Na jednoj arhetipskoj razini, svi ti likovi predstavljaju naše sjene, naša iskustva, a kao poveznica svega stoji Saturn, koji i iz najtežih naših iskustava kristalizira kroz vrijeme mudrost i kreaciju. ( Napisala: Krešimira Gojanović )

****

Biografija

Krešimira Gojanović rođena je 13. 2. 1970. u Osijeku, Hrvatska. 1989. završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo, a 1993. diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. 2010. završila je dvogodišnji magistarski studij na ALUO Ljubljana – smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija, pri mentoru prof. Milanu Eriču, te obranila magistarsku radnju pod nazivom ” Medijska kultura: tradicionalna umjetnost u klasičnim i suvremenim medijima ”.

Osim slikarstvom i grafikom, bavi se još fotografijom, ilustracijom, grafičkim i web dizajnom, likovnom teorijom i likovnim marketingom, te osmišljavanjem i organizacijom kreativnih, likovnih i dizajnerskih radionica za djecu i odrasle. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1997., Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1993., te slovenskog društva BMG za promociju turizma i umjetnosti od 2013., a 2015. s kolegama je osnovala novu udrugu likovnih umjetnika u Zagrebu – Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb. Izlagala je do sada na 45 samostalnih izložbi i preko 70 skupnih u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

E mail: kresimirag@hotmail.com
www: Kresimira Gojanovic Art

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.