David Byrne – izložba u Galeriji Contra

U petak, 11. 3. 2016. u 19 sati, u Galeriji Contra ( Frankopanska 22 – dvorište, Zagreb ), otvara se izložba Davida Byrnea.

David Byrne rođen je 1952. godine u Dumbartonu u Škotskoj. Studirao je na umjetničkom sveučilištu Rhode Island i Maryland. Najpoznatiji je kao osnivač i pjevač kultne i jedne od najkreativnijih grupa 70-ih, Talking Heads, čija je eksperimentalna glazba i alternativni rock postao mainstream. Nagrađivani je pjevač, glazbenik, skladatelj, tekstopisac. Takodjer je glumac, osnivač diskografske kuće Luaka Bop i umjetnik.

Djela tog multitalentiranog i svjetski priznatog umjetnika biti će izložena u galeriji Contra, te će prvi puta hrvatska publika imati priliku vidjeti mali, ali važan dio umjetnikovog širokog dijapazona interesa, koji uvijek uspješno realizira. Njegovo zanimanje za fotografiju i dizajn počinje na studiju, no tek od 90-ih počinje izlagati svoj rad, koji uključuje fotografije, knjige i časopise.

Kao i njegovi filmski i muzički projekti, njegova fotografija često je opisivana kao uzvišenje ili banaliziranje svakodnevnice do razine umjetnosti. Stvara ikone od svakodnevnih materijala i traži sveto u obeščašćenom. Byrneove fotografije mogu se podijeliti na one koje snima na putovanjima i one koje snima u svom studiju, koristeći različite mogućnosti fotografskog medija, od polaroida do digitalnog procesa. Fotografije knjiga predstavljaju umjetnikov interes u pravcu uzvišenog efekta korporativne američke prožimajuće estetike. On sravnjuje subverzivne slike i tekst motivacijske literature i oglašivačkih kampanja. Kao i njegov imenjak David Bowie, Byrne je za života postao legenda, te je svojom originalnošću osigurao vječnu slavu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.