Virtualna izložba: Miljenko Beler, slike iz ciklusa ” Djevojke, more i galebovi ”

Miljenko Beler: ” Djevojke i more ”, ulje na platnu, 100 x 150 cm

Miljenko Beler – Slikarstvo imaginarine poezije

Napisala: mag. Jasminka P. Petter

Slikar Miljenko Beler pristupa likovnom izrazu odabranim iskustvenim stavom u kontinuitetu ranijih manira omeđenih formi i reduciranog kolorita. Romantično razigrana stvarnost, ali geometrijski uređena, originalna su kontradiktornost ovog slikarskog opusa. Dominacija stvaranja novog prostora u prostoru otkriva koncept izvornog arhitektonskog impulsa, spajanjem u različitu kvalitativnost likovnosti. Sposobnost vizualnog mišljenja na slikarskom platnu koje poprima životni smisao i egzistira samostalno, a sasvim nepretenciozno, dnevno i komunikativno je iznimno originalan senzibilitet umjetnika u procesu stvaranja i prenošenja njegove konceptualne poruke.

Misaona reflektivnost u skladu sa  likovnim senzibilitetom otvara novu viziju vremena i prostora, uz životne pokrete likova geometrijske asocijativne apstrakcije. Slikarski opus Miljenka Belera je definirani izraz interne, respektabilne, poetične imaginarne stvarnosti, preliven na samostalne logične prostore i forme u domeni suvremenog slikarstva. ( mag. Jasminka P. Petter )

 

Biografija autora

Mijenko Beler rođen je u Sv. Ivanu Zelini. Osnovnu školu, gimnaziju i Arhitektonsko – građevinsko – geodetski fakultet pohađao je u Zagrebu. Nakon diplomiranja, zapošljava se u građevinskoj firmi ” Novogradnja ” iz Zagreba, u kojoj vremenom postaje direktor Tehničko – komercijalnog sektora. Paralelno 7 godina radi kao izvanredni asistent na građevinskom fakultetu Zagreb, iz predmeta Statika, kinematika i dinamika. 1991. godine imenovan je za pomoćnika ministra u Ministarstvu očuvanja okoliša, prostornog planiranja i graditeljstva. Profesionalnu karijeru nastavlja kao pomoćnik direktora vladine agencije APN.

Slikarstvom se počeo baviti u gimnaziji. Kao student u okviru ” Kluba omladine Grada Zagreba ”, formira slikarsku grupu mladih, koja posredno i upravlja izložbenim prostorijama kluba, tada lociranim na Trgu Bana Jelačića. U klubu priređuju javne slikarske izložbe na kojima i sam sudjeluje. Kao građevinar u okviru tada popularnih ” Građevinskih igara ”, niz godina sa svojim radovima sudjeluje u kolektivnim izložbama. 1989. priređuje samostalnu izložbu u ” Klubu arhitekata ” na Trgu Bana Jelačića.

Zbog velikog angažiranja u Ministarstvu, 20 godina prekida sa svim slikarskim aktivnostima. Ponovo počinje slikati 2012. godine slike iz ciklusa ” Djevojke, more i galebovi ”, koje izlaže na samostalnim izložbama slika u galeriji ” Futura ” i u Europskom domu Zagreb, koncem 2012. godine. Iza toga slijede izložbe u galeriji Decumanus Krk, Malom kartecu Krk, Europskom domu Zagreb, hotelu Waldinger u Osijeku, hotelu Tragos u Trogiru, Knjižnici Bogdan Ogrizović, Galeriji ETK i Galeriji Doma specijalne policije, sve u Zagrebu, uz devet kolektivnih izložbi sa renomiranim umjetnicima, u okviru ” Likovnog kruga Pohižek ”.

 

Njegovi radovi ukrašavaju hotele ” Jadran ”, ” Corintiju ” i ” Malin ” na otoku Krku, hotel ” Holiday ” u Zagrebu, hotel Tragos Trogir, Apartman hotel Bilice u Bilicama, a uspješno ih prezentiraju i Amsterdam art gallery, Art Planet iz Moskve i Kreativ utitars iz Mađarske. Većinu slika posjeduju razni domaći kupci, a dio slika plasirao je u SAD galerist Zdravko Hafner.

Kontakt autora: 098 339 669
e-mail: miljenko.beler@gmail com
www: http://www.beler.eur.hr/

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.