Preminuo je Oton Anton Reisinger ( 4. 10. 1927. – 6. 4. 2016. )

O. A. Reisinger 1

U srijedu, 6. travnja 2016. u 89. godini života, preminuo je Oton Anton Reisinger, legendarni hrvatski karikaturist i veliko ime europske i svjetske karikature.

Rođen je 1927. u Rankovcima kraj Murske Sobote ( Slovenija ), od najranijih dana živi u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, te diplomirao na studiju arhitekture. Prve karikature objavio je još kao srednjoškolac u humorističkom tjedniku ” Šilo ” ( Zagreb, 1943. ), a  definitivno se afirmirao u humorističkom tjedniku ” Kerempuh ” ( Zagreb ), kojemu je bio stalni suradnik od 1946. do prestanka izlaženja, 1958. ( kraće razdoblje bio je i na dužnosti odgovornog urednika ). Godine 1950. ulazi u uredništvo ” Vjesnika ”, u kojemu kao karikaturist i karikaturist – komentator djeluje do odlaska u mirovinu, 1986., no karikaturom se intenzivno nastavlja baviti i nakon toga. Od 1960. do 1993. svakodnevno je u ” Vjesniku ” objavljivao rubriku karikature ” Pero ”, kojom je duhovito komentirao aktualne događaje i prilike u društvu.

Po vlastitoj procjeni, nacrtao je 30-ak tisuća karikatura i ilustracija. Reisingerove komentar – karikature iz ” Vjesnika ” i ” Vjesnika u srijedu ” i drugih hrvatskih tiskovina, često su prenosili i ugledni svjetski listovi.

Podjednako virtuozan u crno-bijelom i kolornom crtežu, objavljivao je u nizu domaćih i stranih revijalnih izdanja ( višegodišnja suradnja u ” Startu ”, nizozemskoj ” Panorami ”, švicarskom ” Nebelsparteru ”, njemačkom ” Quicku ”, britanskom ” Punchu ”, i dr. ). U inozemstvu mu je objavljeno nekoliko albuma s tematskim ciklusima karikatura ( ” Dobri ljudi ”,  ” Visoko društvo ”,  ” Sretan put ! ”, ” Pet krugova ”, ” Amor, amor ” ). U albumu ” Rat i mir ” ( Zagreb, 1995. ) predstavljena je njegova satirička kronika ratnih zbivanja u godinama raspada Jugoslavije, a u knjizi ” Pero ” ( Zagreb, 1997. ) objavljen je izbor karikatura iz istoimene ” Vjesnikove ” rubrike.

O. A. Reisinger 2

Uz sudjelovanje na brojnim skupnim izložbama, više je puta samostalno izlagao u zemlji i inozemstvu, a u rujnu 2008. priređena je u Klovićevim dvorima u Zagrebu njegova velika retrospektivna izložba. Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima karikature u Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Portugalu, Turskoj, Japanu, Južnoj Koreji, te u Hrvatskoj. Kao doajenu hrvatskih karikaturista, dodijeljena su mu brojna društvena i stručna priznanja, među kojima se ističu državna nagrada za životno djelo ” Vladimir Nazor ”, Nagrada Grada Zagreba, te Nagrada za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva.

Svestrani likovnjak, vješt u raznim likovnim tehnikama, Reisinger se uspješno bavio i novinskom ilustracijom, ilustriranjem i opremom knjiga, plakatom, reklamnim crtežom, filmskom scenografijom, izradom turističkih prospekata, industrijskim oblikovanjem i drugim vidovima likovne djelatnosti. Kao jedan od sudionika u pionirskim danima našeg crtanog filma, slikao je pozadine u filmovima ” Veliki miting ” i ” Goool ! ”.

Od dječačkih dana zaljubljen u strip, Reisinger se okušao i u toj vrsti likovne naracije. U zabavnom tjedniku ” Petko ” objavio je 1952. strip povijesne tematike ” Propast Kamen – Vrha ”, što je bio njegov jedini izlet u tzv. realistični strip. Veliku popularnost doživjeli su njegovi stripovi o Štefeku i družini, objavljivani 1964. – 1966. u ” Plavom vjesniku ”.

Odlaskom Ota Reisingera, hrvatska i svjetska karikatura izgubile su jednog od svojih najbriljantnijih predstavnika, a Hrvatsko društvo karikaturista nezamjenjivog člana, koji je svojom jednostavnošću, svojstvenom velikim umjetnicima i ljudima, predstavljao uzor i poticaj mlađim kolegama za bavljenje karikaturom.

Hrvatsko društvo karikaturista

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.