Leonardo Dokša u galeriji Remek-djela s djelom ” Klanjanje “

Foto: Nikša Lalin

Pozivamo Vas na predstavljanje djela ” Klanjanje ” koje izlaže Leonardo Dokša u galeriji Remek-djela ( Stenjevečka ulica 1, Zagreb ), u četvrtak, 5. 5. 2016., s početkom u 19.00 sati.

Leonardo Dokša rođen je 13. 11. 1979. u Zagrebu. Od 1985. do 1993. pohađa osnovnu školu u Kašini, a od 1993. do 1997. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer kiparstvo. Od 2003. do 2007. radi kao restauratorski tehničar, a potom upisuje Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 2012. u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Dobitnik je Posebne rektorove nagrade za akademsku godinu 2009./2010. kao sudionik Kiparske radionice ” Neobični svjetovi ”, Svijetle pruge 2010. U razdoblju od 1999. do 2014. sudjeluje u šest grupnih izložbi sesvetskog likovnog kruga, gdje ujesen 2010. i samostalno izlaže. 2010. sudjeluje na izložbi ” Mala bronca iz ljevaonice Ujević ” u Salonu Galerije Antuna Augustinčića, gdje i 2011. samostalno izlaže povodom međunarodnog dana mira.

Naziv rada: Klanjanje

Foto: Nikša Lalin

Situacija u kojoj živimo osvijestila je i položaj umjetnika danas. Oni više ne mogu biti romantični boemi, zaključani u svoj svijet bez dodira sa stvarnošću. Danas kada se uspjeh mjeri isključivo stanjem na bankovnom računu, od umjetnika se više nego ikada traži da bude agresivan, marketinški i financijski obrazovan, profitabilan, dakle uspješan. Jedino tako on opravdava svoju svrhu i potvrđuje samome sebi odabir svog životnog poziva. U maniri burzovnog mešetara s Wall Streeta mora osvajati tržište i privlačiti publiku.

Potaknut takvim ozračjem, napravio sam ovaj rad. Otkrivši veliku pozornost okoline usmjerenu na preparirana tijela, iskoristio sam svoju priliku. Iz jedne perspektive želim ukazati na apsurd podložnosti mase mitovima, a promjenom konteksta i na banalnost istoga. Iz druge perspektive predstavljam prepariranu lisicu kao mučenika, kojeg su lovci ubili iz čiste zabave i zadovoljavanja najprimitivnijih nagona. Pretvorio sam njeno tijelo, koje je služilo kao trofej i podsjetnik na pobjedu sitog i dobro naoružanog lovca nad bijesnom i podivljalom prirodom, koja se ukazala u obliku ove male životinjice – u likovni rad koji nosi drugačiju poruku.

U moru važnijih problema, 200 000 ljudi zaokupljeno je klanjanjem prepariranom lešu, dok na stvarne životne teškoće ostajemo ravnodušni. Bio sam prisiljen reagirati i ovim radom pokušati potaknuti drugačija razmišljanja i istražiti toleranciju našeg društva na preparirano izloženo životinjsko tijelo, spram prepariranog ljudskog tijela, zaštićenog religijskim mitom. ( Leonardo Dokša )

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.