Morana Jugović samostalno izlaže u Galeriji AMACIZ

Morana Jugović

U Galerijia AMACIZ Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije ( Trg Marka Marulića 19, Zagreb ), u srijedu 18. svibnja u 18 sati otvara se izložba slika Morane Jugović. Predgovor izložbi napisala je akademska slikarica Helena Ramljak.

” Staviti papir, boje i kistove na tlo, na lišće i travu, među stabla, osvjestiti tišinu, miris bilja, postati dio same prirode i krenuti u istraživanje……Međutim, autorica se ne bavi privlačnošću prizora, ni ponuđenim inventarom prirodnih ljepota. Realizam prirode, koji se događa uokolo na oslikanim papirima, preobražava se u poetiku zamišljenog prostora. U njezinoj preradi to prestaje biti zapis tektonike prirode, nego postaje simbolički portret, doživljaj u kojem se iščitava i anatomija autoričinih engrama.

Autorica iskazuje grandioznost te praiskonske prirode i odabirom formata, te iznenađujućim kompozicijskim rješenjima, koja su u njezinim radovima posebna metafora tematike slike. Koloritom se ne služi isključivo kao opisnim posrednikom, nego njime tvori i formu, transcendira prostor, a boja postaje trag kretanja. Cjelina Moranine slike se može sastaviti od bezbroj djelića. Svaki dio je novo iznenađenje. Oblici postoje i kad ih rasplinjuje tema. Tako se prepliće objašnjivo i neobjašnjivo, stvarnost i maštanje. Snažnije od vanjskog, gleda umjetnikovo unutrašnje oko.

” Za likovni jezik, kao ni za bilo koji drugi umjetnički jezik, nema gramatike, niti pravila kako treba osjećati. ” ( Matko Peić )

Morana intuitivno djeluje, koristeći prije svega medij slikarstva, prirodu i svoje osjećaje. To je slijed kojim je načinila niz impozantnih radova, koji nam pokazuju da se ne bavi pitanjima stila, žanra ili impostriranih zahtjeva vremena. Upravo suprotno. Ona uporno i strpljivo odgonetava vlastito značenje umjetnosti i rezulta­tima potvrđuje praiskonsku moć stvaranja.

Drama života i njegovih pojava, skrivena i simbolizirana oblicima, nalazi se svuda oko nas. Otkrivati ljepotu i promjenjivost ritma i kompozicija, uočavati ritam strukturnih širokih i isprekidanih ploha i crta, istraživati morfologiju otvorenog prostora. Koliko je bogat čovjek, kad u ovakvim oblicima pronađe likovni smisao i ljepotu, kad uživa u igri i smjeni različitih oblika i veličina ploha, debljih, tanjih, grubljih i prigušenih crta, kad zna njihovoj određenosti suprotstaviti srebrnu rasplinutost odraza i sjena.

Zar se horizontalama, vertikalama, akrilnom bojom, vodom i papirom može izraziti prozračnost i svjetlo, pokret i život ? Može, ako smo ih vidjeli, ako smo pronašli ljepotu u njima. Tako i slike na ovoj izložbi su odraz ljepote, koju je autorica osje­tila u trenutku kada su radovi nastajali. ” ( Helena Ramljak, akad. slik. )

Foto: Mirko Cvjetko ( radovi ), Frank Kardell ( u prirodi )

Na izložbi su predstavljene 22 slike Morane Jugović ( rođ. Zubak, 1972., Zagreb ), nastale posljednjih pet godina, odkad u svom izrazu, uz slikarstvo, Morana kombinira meditaciju. Slike su rađene akrilom i tintom na ručno izrađenom papiru ili akvarel papiru. Zbog povezivanja slikanja i meditacije, slike su apstraktnog sadržaja, proizašle iz unutarnjih propitkivanja u datom trenutku.

Slike nastaju u sjedećem položaju na podu. Način slikanja omogućava veći doticaj sa zemljom, čime pomaže uzemljavanju u traženju biti, a ne ” lijepog vanjskog obličja ”. Konačna slika je sve, samo ne unaprijed planirano / određeno dijelo sa zadanim ciljem. Drugačije ne može ni biti, obzirom da se radi o meditativnom slikanju, koje traži od pojedinca neprekidnu budnost, svjesnost i odgovor na svaki novi trenutak. Bez obzira na početno izvorište slike, meditativno slikanje transformira trenutnu svijest, te stoga početni izraz redovito završava sasvim drugačije od inicijalnog stanja. Svaka od odabranih slika je nastala kao produkt dužeg perioda, a ne kao ekspresija trenutnog izraza.

Tehnika i izdržljiva podloga papira omogućava pri tom slojeviti rad. Konačna slika tako redovito dobiva završni pečat posljednjim slikanjem, no u slojevima ispod nudi priču, koja traje i razvija se. Radovi su pretežno nastali u prirodi, kao vječnoj inspiraciji i podršci unutarnjeg bića. Ponekad nastaju i u ateljeu, ali redovito kao posljedica različitih meditatacija, bilo aktivnih ili pasivnih. Neke tako nastaju uz pomoć meditativne ( i druge poticajne ) glazbe i meditacija; druge, pak unutar grupe, u kojoj svatko predano ponaosebice svjedoči otkrivanju svog vlastitog unutarnjeg puta i svojom prisutnošću pružaju i stvaraju atmosferu uzajamnog uvažavanja i podrške.

Biografija

Morana Jugović dipomirala je dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, 1996. godine i završila školu fotografije ” Super Studio 13 ” u Mi­lanu. Od tada radi u struci kao grafički dizajner i fotograf. Od djetinjstva do danas polazi različite škole slikanja ( Rokov Perivoj, Ribnjak, AMACIZ, Velebno ), u grupnim i individualnim satovima radi s ak. slik. N. Gruden, M. Vučenović, S. Forenbacherom, M. Popovićem i H. Ramljak.

Posljednjih pet godina intenzivno pohađa seminare ” Art Therapy and Painting Training ” u Amalurri u Španjolskoj kod ak. slik. Meere Hashimoto. ( Primal Painting, Nature Painting, Portrait, Art of Working with People ).

Od 2010. godine u slobodno vrijeme polaznik je škole Art du Chi. Morana je rođena i živi u Zagrebu i majka je dvoje djece.

info: morana.info@gmail.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.