Javno pismo Hrvatskom društvu likovnih umjetnika pred Godišnju skupštinu 2016.

K. Gojanović: ” Aphrodite Urania – slobodna pod Zvjezdama ”, tuš / akvarel na papiru

Napisala: mr. art Krešimira Gojanović

Poštovane kolege, hrvatski likovni umjetnici učlanjeni u udrugu HDLU,

ovih dana mogli ste u vašem Izvješću pred Godišnju skupštinu HDLU-a, objavljenom na portalu HDLU-a, pročitati izvjesne prozivke Nadzornog odbora HDLU-a u sastavu: Siniša Reberski, Gordana Bakić i Marko Pašalić, a koje su se na vrlo nekorektan način dotaknule i moje osobe, prijeti mi se u tom Izvješću i nekakvim izbacivanjem iz udruge HDLU, te sam stoga prisiljena napisati ovo javno pismo, kako bih građanima Zagreba i kolegama likovnim umjetnicima objasnila što je na stvari.

Kao dugogodišnja članica HDLU-a od 1993. godine do danas, smatrala sam da mi je dužnost u toj udruzi govoriti otvoreno o svim našim strukovnim problemima, jer također smatram da je slobodan govor čovjekov najveći dar, ali i dužnost hrvatskih intelektualaca i umjetnika da kritički analiziraju probleme u kulturi i svojim profesijama, bez ikakvih kompromisa prema lošim i patološkim pojavama, i da onda nakon takvih kritičkih analiza, sa slobodnim duhom bez cenzure, odgovorno i ozbiljno traže rješenja za detektirane probleme. Pri tome tu svakako mora biti uključena i naša javnost, jer kao što znamo: neprofitne udruge financiraju se iz proračunskih sredstava i zato su dužne i polagati račune o tome kako troše i raspodjeljuju taj novac – i dužne su to i građanima Hrvatske, i hrvatskim institucijama nadležnim za financijski nadzor, ali i svojim vlastitim članovima, i naprosto tu moraju vrijediti jednaka pravila za sve. No upravo oko ovih stvari, još prije pet godina došlo je do velikog razmimoilaženja u stavovima između mene i sadašnjeg predsjednika HDLU-a, gospodina Josipa Zankija.

Moj problem sa Josipom Zankijem prvi puta se pojavio 2011., kada sam kao stalna učesnica Gornjogradske likovne kolonije na Strossmayerovom šetalištu, sasvim slučajno priupitala tadašnju ravnateljicu HDLU-a i sadašnjeg predsjednika HDLU-a Josipa Zankija: koliko Turistička zajednica grada Zagreba daje HDLU-u novaca za tu koloniju i kako se taj novac raspodjeljuje ?

Rekao bi čovjek – bezazleno pitanje, a i posve normalno u normalnim udrugama, jer je po Zakonu o udrugama rad udruga javan i članovi neke udruge imaju pravo nadzirati rad udruge. Međutim, vjerovali ili ne, građani grada Zagreba i moje kolege umjetnici – sa tim naoko bezazlenim pitanjem, ja sam si navukla velike, velike nevolje ! I naravno, na to moje pitanje nitko mi iz uprave HDLU-a nije htio dati odgovor – sve dok se 2015. nisam sa jednim dopisom obratila Turističkoj zajednici grada Zagreba, koja mi je odmah pisanim putem dala slijedeće podatke:

2010. Turistička zajednica Grada Zagreba za Gornjogradsku likovnu koloniju HDLU-u je dala potporu od 70. 711 kuna
2011. TZGZ dala je HDLU-u 210. 000 kuna
2012. TZGZ dala je HDLU-u 125. 000 kuna
2013. TZGZ dala je HDLU-u 100. 000 kuna
i 2014., takodjer TZGZ dala je HDLU-u 100. 000 kuna

Za pet godina, dakle, Turistička zajednica grada Zagreba vrlo korektno i velikodušno dala je izdašan novac Hrvatskom društvu likovnih umjetnika za organizaciju Gornjogradske likovne kolonije i spram TZGZ-a ja nisam nikada imala nikakvih primjedbi. No kritičke primjedbe sam definitivno imala kao jedna od stalnih učesnica i jedna od prvih inicijatorica Gornjogradske likovne kolonije – na način njezine organizacije i na način trošenja njezinih sredstava od strane HDLU-a, te sam imala primjedbe zbog netransparentnog odnosa uprave HDLU-a prema svojim vlastitim članovima i učesnicima te kolonije, jer nam pet godina uprava HDLU-a pod Josipom Zankijem nije htjela reći – koliko novaca dobijaju od Turističke zajednice grada Zagreba ! A meni ni onda, kao ni danas, uopće nije bilo jasno zašto su Josip Zanki, te Upravni i Nadzorni odbor HDLU-a sve ove godine svojim članovima odbijali iznjeti ove financijske podatke ? Zašto su to skrivali pet godina od svojih vlastitih članova ??

Zapitajmo se malo o slijedećem, građani Zagreba i Hrvatske: ako u Hrvatskoj ima oko 53 000 udruga i neke udruge, dapače neke najstarije i najveće ! – svojim vlastitim dugogodišnjim članovima skrivaju financijske podatke – pa kako ćemo mi građani Hrvatske uopće moći nadzirati sve te naše brojne udruge, u čijem financiranju uostalom i sami sudjelujemo, sa svojim doprinosima ? Dapače, moj dojam danas, nakon što sam 23 godine bila članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, jeste takav da su neke udruge postale tzv. ” Država u Državi ”. Formalno i postoji neki nadzor od raznih Ureda za udruge, ali u slučaju kad Uprava neke strukovne udruge krene maltretirati i mobingovati svoje vlastite članove – kad ih pitaju o novcima, tada mi u Hrvatskoj ipak nismo smislili nikakve demokratske mehanizme da se to spriječi, nego pojedine naše velike strukovne udruge još uvijek podsjećaju na onaj stari, jednopartijski sistem, u kojemu je samo jedna Partija bila u pravu, i tko god je mislio drugačije – bio je nepodoban i često puta i protjeran iz redova svoje struke.

Da ne upadamo u zabunu: ovo nije politički problem, ne lobiram ni za jednu političku opciju, dapače me nikakva politika ni ne zanima, osim one tzv. kulturne politike, ali moram postaviti to pitanje o gotovo totalitarnom mentalitetu, kakav danas vlada u nekim našim strukovnim udrugama, i kako smo mi umjetnici Hrvatske uopće mogli dozvoliti da nam se takvo nešto događa – da nas cenzuriraju i brane nam slobodan govor u nekim strukovnim udrugama, koje bi zapravo i po svom Statutu trebale braniti naša prava – a ne nas ušutkivati ??

Moja priča sa mojom strukovnom udrugom HDLU izlazi dakle iz okvira zdrave pameti, kao u nekom kafkijanskom procesu: 2011. i 2012. nakon što sam spletom tragičnih životnih okolnosti u obitelji imala i dva smrtna slučaja – umrli su mi brat i mama u godini dana, Predsjednik moje udruge Josip Zanki nije mi tada izrazio normalno ljudsko saučešće, kao što bi to bio red u normalnim udrugama i ljudskim zajednicama, nego me je i tada 2012., kao i dan danas ! – htio izbaciti iz HDLU-a – zato jer sam puno pitala o novcima….

Sad bi mi netko vjerovatno rekao: ” a tko ti je kriv kad puno pitaš ”, ali ja naprosto nisam mogla drugačije, morala sam pitati, i kada nisam dobijala jasne odgovore od Zankijeve uprave – morala sam i dalje razmišljati, istraživati i pisati o tome što se to točno počelo događati s likovnom strukom u gradu Zagrebu i kamo nas to sve skupa vodi ?

Izvana kad vi danas gledate HDLU, stječe se dojam da nam u udruzi vlada atmosfera kao u onim reklamama za deterdžente: predivna mlada žena obučena u bijelo drži u rukama grozno zaprljan bijeli komad odjeće, a iza nje stoji hrpa od još bar pedesetak kila grozno prljave robe, ali ta mlada reklamna ljepotica ne da se smesti, nego se savršeno našminkana i frizirana nastavlja vedro osmjehivati u kameru, kao da je sva ta hrpa prljavštine nešto što će ona riješiti u pet minuta. No djeluje li vam ovo uopće realno, možemo li uopće u jednoj ozbiljnoj strukovnoj, kulturnoj udruzi tako gurnuti probleme pod tepih i zabašuriti ih sa nerealnim prividima korporacijskih reklama  ?? Je li to stvarno ono što smo svi mi stariji članovi kroz ove godine htjeli dobiti od tog društva ??

Bilo je tu još puno problema u HDLU, o kojima sam pisala, napr. zabrinjavajućih pojava poput Božićnog sajma Artomat, koji se također zadnjih godina održavao u organizaciji HDLU-a u zgradi Meštrovićevog paviljona, a na kojemu su članovi HDLU-a morali plaćati da bi mogli učestvovati na svom sajmu, u svojoj vlastitoj udruzi, u zgradi koju je grad Zagreb dodjelio likovnim umjetnicima na korištenje. A puno puta su sa sajma Artomat bili i izbacivani članovi HDLU-a, akademski obrazovani i/ili samostalni i profesionalni likovni umjetnici, da bi se na sajam uz plaćanje puštali ljudi, koji uopće nisu bili članovi udruge, a često puta uopće nisu bili ni likovni umjetnici.

Kroz godine sam upozoravala i na činjenicu da je pod vladavinom Josipa Zankija nad HDLU-om, veliki broj mojih kolega, zagrebačkih likovnih umjetnika naprosto rastjeran iz HDLU-a: prostori Meštrovićevog paviljona se iznajmljuju za novac da se pokrije veliki dug u toj udruzi, koji se godinama vuče, a to onda rezultira i time da sve manje i manje zagrebačkih likovnih umjetnika može dolaziti u svoj paviljon i u njemu održavati svoje likovne i druge programe.

Izražavala sam s drugim kolegama puno puta sumnju i u to da nam naša udruga HDLU postaje privatizirana od jednog malog kruga ljudi iz uprave HDLU-a, koji ne slušaju mišljenje većeg djela svoga članstva, nego se čak dešavaju i razni oblici cenzure, a kakve sam i sama iskusila na svojoj koži posljednjih godina u HDLU. Na prošloj Godišnjoj skupštini članstva tako su Predsjednik i dopredsjednik meni i jednom kolegi samostalnom umjetniku uskraćivali pravo govora, otimali su nam mikrofon, i sl., a zadnjih mjeseci meni se ravnateljica HDLU-a, gđa. Ivana Andabaka neprekidno prijeti i sa nekim tužbama – svaki put kada joj pristojno postavim neko pitanje o financijama ili imovini te udruge ! Tako da ni ovaj sad pokušaj Josipa Zankija da me uz pomoć Nadzornog odbora HDLU-a izbaci iz udruženja – za mene uopće nije iznenađujući, jer pokušavao je on to i prije u ovih zadnjih pet godina, a s druge strane, i ja sam u zadnjih pet godina morala pisati o problemima našeg udruženja, i koliko god puta da su me pokušali ušutkati raznim prijetnjama, meni moja savjest ipak nije dala da zašutim, onda kad sam smatrala da se o nekim patologijama mora progovoriti.

Pa sam tu općenito pokrenula i pitanje, a koje je u više navrata pokretao i bivši ravnatelj HDLU-a, gospodin Dubravko Adamović: tko točno i kada je dao dozvolu sadašnjoj upravi HDLU-a da oni iznajmljuju za novac javni gradski prostor Meštrovićevog paviljona, koji je zapravo prvobitno trebao biti namjenjen za aktivnosti likovnih umjetnika i članova HDLU-a  ? Ako im je Grad dao dozvolu da iznajmljuju prostore HDLU-a za novac, ako to piše u Ugovoru koji je HDLU sklopio sa Gradom Zagrebom, da im je to dozvoljeno –  zašto onda ipak nema i nekog javnog i transparentnog natječaja za podnajam tih gradskih prostora, nego prostore potpuno samoinicijativno i bez demokratskih konsultacija sa članstvom iznajmljuju već godinama gospodin Zanki i njegove ravnateljice, a na način da mi članovi uopće ne znamo na šta se troši i taj novac od podnajma zgrade – konkretno, troši li se u skladu sa ciljevima i djelatnostima udruge ili se pak troši za plaćanje raznih izgubljenih sudskih sporova, koje je gubila Zankijeva uprava kroz sve ove godine ?

Naime, mi u HDLU još uvijek imamo taj ogroman dug, za koji nitko ne želi preuzeti odgovornost i nikada zapravo nismo prozvali pravog krivca za taj dug, da on snosi posljedice izgubljenih tužbi, nego posljedice izgubljenih tužbi snose već godinama članovi HDLU-a, iz čijih se članarina otplaćuje dug, umjesto da se te naše članarine troše za potrebe članstva HDLU-a. Taoci smo, dakle – tuđih sudskih sporova, taoci smo i velike greške jednog od bivših Predsjednika HDLU-a, koji je svojedobno prekršio naš Statut i napisao nepravilan radni ugovor, a da nikad nije bio pozvan na odgovornost. A Zanki i to pokušava zataškati pred članstvom, i umjesto da se bavi onima koji su stvarno nanjeli štete našem društvu u prošlosti, on fino danas nema pametnijeg posla, nego da formira nekakav ” Kazneni odred ”, koji bi me na predstojećoj Skupštini HDLU-a trebao naučiti pameti, sa svojom ” drugarskom ” kritikom. :))

No kao što ni Zanki ne može protiv sebe, tako ni ja ne mogu izdati svoja načela, pa sam nastavljala pitati dalje o tome kako nam se u HDLU zadnjih godina  stalno zapošljavaju neki ljudi, koji nam uopće nisu članovi, a nisu ni likovni umjetnici, napr. na Artomatu i koloniji na Strossu, pa me zanimalo zbog čega na tim poslovima HDLU nikada ne iskoristi potencijale vlastitog članstva, nego uporno dovode neke ljude iz vana, za koje mi ostali članovi udruge uopće ne znamo ni tko su, ni temeljem kakvih natječaja su dobili pravo da za HDLU rade razne honorirane poslove ??

Tu je i poslovična nenormalna netransparentnost u udruzi: zabrinjavajuće je što je našoj tajnici, računovodkinji i ostalim  uposlenicima HDLU-a zabranjeno da s članovima pričaju o financijama, o čemu su se naši uposlenici više puta žalili nama članovima HDLU-a i pred više svjedoka, a Nadzorni odbor HDLU-a uporno od tih priča okreće glavu i nikako nama članovima ne želi razjasniti tko točno brani našoj tajnici i računovodkinji da pričaju sa članovima, o financijama udruge ??

Također su mene kroz ove godine zanimali i honorari našeg Predsjednika Josipa Zankija: svaki čas zadnjih godina on organizira neke konferencije, skupne izložbe na kojima je ” kustos ”, potpisuje se kao urednik brojnih naših kataloga, putuje u inozemstvo na razna događanja, izdaje knjige, dobio je i atelje od Grada Zagreba kao Predsjednik HDLU-a, itd., itd. – pa je mene onda zanimalo koliko nas kao udrugu to sve skupa košta, i ako je tu stvarno sve čisto – zbog čega je onda uopće problem da Nadzorni odbor HDLU-a ove podatke javno iznese – i pred građane Zagreba i pred članove HDLU-a, kao i članove svih drugih strukovnih udruga ? Morate znati da Zankijev HDLU danas dobija ogromne dotacije, više nego li bilo koja druga strukovna udruga u kulturi, a s druge strane, ima u gradu Zagrebu puno urednijih, čistijih i zdravijih malih udruga, a koje nikako ne mogu doći do dotacija, uprkos kvalitetnim programima, i ovo definitivno jeste problem sa kojim bi se morao pozabaviti i Grad Zagreb i Gradski ured za kulturu.

Znam, dakle, da sa ovim pisanjem puno riskiram, napr. razne sudove i povlačenje po njima, sa kojima mi se HDLU zadnjih mjeseci stalno prijeti, ali ja naprosto ne mogu protiv sebe: ako u ovoj državi mi likovni umjetnici ne budemo mogli hodati uzdignute glave, čistog obraza, uspravne kičme i slobodni pod zvjezdama da propitujemo na pristojan način ama baš svaki problem na likovnoj sceni naše zemlje, ako nam to pravo oduzme uprava Josipa Zankija koja vlada nad HDLU-om u Meštrovićevom paviljonu – onda je sav naš rad u ovoj državi bio uzaludan, a to onda isto treba saopćiti javnosti na jasan način, da hrvatska javnost može znati kakve se točno udruge u nas financiraju sa proračunskim sredstvima.

U ovom konkretnom slučaju, u vezi svega ovoga što sam pričala prijašnjih godina i o čemu pišem i danas, mislim da Hrvatskom društvu likovnih umjetnika prije svega treba jedna temeljita financijska revizija, a koja će propitati period od najmanje deset zadnjih godina, jer financijskom revizijom u toj strukovoj likovnoj udruzi izvadilo bi se na svjetlo sve ono što je skrivano od nas članova, a o čemu se u društvu uglavnom pričalo samo u pola glasa – nikad javno – a oni koji su to i pokušali sa dostojanstvom svog profesionalnog i umjetničkog integriteta, njih su onda u društvu grubo proganjali, protjerivali, pisali im organizirano klevetnička pisma iz leđa, i sl.

Da, dobro ste čuli: jednim izuzetno ne-etičnim činom, uprava HDLU-a 2012. mi je iza leđa pisala ružno klevetničko pismo, zbog kojega se nikad nisu ispričali, ni snosili odgovornost – ali je bitno da će danas za sve probleme u udruzi HDLU uvijek i prvo optužiti mene, a sebe će pokušati prikazati kao Nedužnu Janjad…

No mi koji znamo kako stvari stvarno stoje, moramo ipak biti iskreni i sami prema sebi i prema društvu u kojem živimo, moramo konačno prestati glumiti u tim raznim fiktivnim reklamama za deterdžente, gdje je sve čisto i bijelo na površini, i moramo se konačno odlučno i kritično primiti najtežih tema i problema, gdje gola Istina mora pobjediti sladunjave, idealizirane i nerealne reklamne prizore. A ako pak ova moja želja i tekst budu rezultirali mojim konačnim izbacivanjem iz HDLU-a, ja ipak neću plakati ni za čim: ako ništa drugo, od udruge HDLU i njezine sadašnje uprave definitivno sam naučila – kakve udruge ne trebaju biti, i da je definitivno bolje godinu dana živjeti kao lav, nego se čitavog života skrivati u rupi kao sivi miš. 😉   ( Krešimira Gojanović )

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.