Biljana Knebl izlaže u Fotogaleriji Dubrava

Biljana Knebl

U Fotogaleriji Dubrava ( Dubrava 51 a, Zagreb ), 26. rujna 2016. u 19 sati otvara se izložba fotografskih slika Biljane Knebl, pod nazivom ” Ulicama kružim ”. Izložba je otvorena do 13. listopada 2016., radnim danom od 10 do 20 sati, ulaz je slobodan.

 Biljana Knebl – suptilna kroničarka velegrada

Nije slučajno Biljani Knebl dodijeljena nagrada ” Tošo Dabac ” za 2015. godinu, koju Fotoklub Zagreb dodjeljuje redovito već četrdesetak godina najuspješnijim autorima u znak priznanja za postignuća u fotografskoj umjetnosti. Premda se tim medijem bavi još od srednjoškolskih dana, likovni putovi su je više usmjeravali prema dizajnu, ilustraciji i slikarstvu, dok je fotografiju sporadično koristila za oblikovanje naslovnica knjiga.


Od kada je u mirovini, Biljana je odlučila utrošiti vrijeme na kreativan način i počela se vraćati svojoj staroj ljubavi. S puno žara i mara na tom trnovitom putu, iz polja primijenjene umjetnosti hrabro je kročila prema čistom ” artu “, gdje je dosegla zavidnu čistoću, ali i profinjenost svojega bilježenja dinamičnih situacija i prizora iz svakodnevnog života.

I sam naziv izložbe Ulicama kružim, referira se na njezinu zaokupljenost i interes prema temi koju svakodnevno, uvijek jednako neposredno i svježe ” hvata “. Ciljano ” lutajući ” ulicama, umjetnica je u stalnoj potrazi za idealnim prizorom, kojeg će fotoobjektivom pretočiti u savršenu fotografsku sliku. Glavni motiv ovog puta je simbioza velegrada i njegovih multikulturalnih stanovnika, ostvarena na ulicama Zagreba, San Francisca, Los Angelesa, Davisa, Santa Cruza…

Dakako, svaki od tih poznatih gradova ima svoja karakteristična obilježja, atmosferu, estetiku praćenu kroz različita godišnja doba. Biljana Knebl na iskren i upečatljiv način hvata intimističke, neponovljive trenutka koji se događaju na ulicama, trgovima, tržnicama, parkovima, tramvajskim stanicama i već sljedeće sekunde postaju prošlost, neka blijeda uspomena, koju zbog vlastite otuđenosti nitko ne primjećuje.

Tako je u svaku fotografsku sliku autorica pažljivo utkala sveobuhvatnu simboliku prolaznosti, koja nas podsjeća da se sve mijenja i odumire. Možemo se samo prisjetiti fotografija starog Zagreba vrsnih umjetnica Marije Braut i Slavke Pavić iz ranih 70-ih godina prošlog stoljeća… Sve te vizure, koje su one trajno ovjekovječile, danas izgledaju potpuno drugačije.

Biljana Knebl sa začudnom lakoćom snima iz različitih rakursa kontraste dinamičnog i statičnog velegrada, ali isto tako bogatog i siromašnog svijeta, čime u svoje stvaralaštvo unosi kritičku komponentu nepravde i neravnopravnosti, središnju boljku globalnog društva u kojem je pojedinac tek puka marioneta pojedinih interesa i manipulacija.

Umjetnica svojim razigranim koloritima povezuje sve te gradove u jedan ciklus sastavljen od četrdesetak radova, kojega nam predstavlja u Fotogaleriji Dubrava, upozoravajući posjetitelje izložbe da bez obzira na sve njihove razlike, ono što grad čini velikim i prepoznatljivim jesu upravo oni, njegovi stanovnici, koji uglavnom dijele iste želje, nade, uzbuđenja, strahove, radosti i tuge….

Poželimo umjetnici da svojim Canonom EOS 60D i dalje neumorno kruži ulicama svjetskih velegradova, te precizno i s ljubavlju, suptilno bilježi sva ta mala svakodnevna ” čuda i ljepote ” koje, nažalost, malo tko još primjećuje.

Napisao: Svebor Vidmar

Biografija umjetnice

Biljana Knebl rođena je 1948. godine u Skoplju. Bavi se fotografijom od srednjoškolskih dana. Radni vijek provela je u više izdavačkih kuća u kojima je radila poslove grafičkog dizajna, ilustriranja knjiga, školskih udžbenika, priručnika, pripreme za tisak raznih publikacija, te koristila svoje fotografije u dizajnu knjiga, plakata i promotivnih tiskovina. Svoje likovne radove izlagala je samostalno i skupno na više od 20 izložbi. Član je HDLU-a.

Od 2008. godine član je Fotokluba Zagreb, u kojem aktivno sudjeluje u njegovoj izlagačkoj djelatnosti, žiriranju i postavu izložbi fotografija. Napravila je dizajn i grafičku pripremu za 40 kataloga, plakata i pozivnica za izložbe fotografija u Fotoklubu Zagreb, Galeriji Dubrava, knjižnicama i drugim prostorima u kojima se održavaju izložbe fotografija.

Do sada joj je 290 fotografija primljeno 600 puta na natječajne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj dosadašnji rad primila je niz nagrada i priznanja. Nositelj je počasnog zvanja umjetnika EFIAP-a, Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti. Do sada je imala 18 samostalnih izložbi fotografija.

E-pošta: biljkak@yahoo.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.