Fotoreportaža sa otvorenja izložbe Diane Šimek u Galeriji Vladimir Filakovac

Stribor Photo Art

Stribor Photo Art

U Galeriji Vladimir Filakovac ( Dubrava 51 a, Zagreb ) otvorena je izložba Diane Šimek, pod nazivom Salsa party, u ponedjeljak, 10. 10. 2016. Izložbu su otvorili Ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava, Sanda Bajzek povjesničarka umjetnosti, Svebor Vidmar, voditelj Galerije Vladimir Filakovac i Diana Šimek, autorica izložbe. Izloženo je 5 slika u tehnici akrila na platnu i animacije, a osim toga može se pogledati i cijela video prezentacija izložbe i animacije na zasebnom računalu. Izložba ostaje otvorena do 27. 10. 2016. i može se pogledati od ponedjeljka do petka, od 10 do 19 sati.

Fotografije sa otvorenja: Stribor Photo Art

Autorica o svom radu:

Krajem 2007. susrela sam se sa plesom salsa, koji me je privukao zbog dinamike pokreta i brzog latino-američkog ritma. Od tada polazim tečajeve salse u raznim plesnim školama, tako su nastala i neka djela, i još uvijek nastaju, inspirirana salsom. Radovima u tehnici akril na platnu dodala sam animaciju, koja je sastavljena od vlastitih crteža, crtanih kadar po kadar. Svaka animacija sadrži oko 150-200 crteža, jer kompleksnost samog plesa i plesnih figura zahtijeva cijeli niz pomaka figura unutar jedne animacije, unutar jedne koreografije.

Animacija je projicirana na kvadratnom polju unutar svake slike, pomoću projektora. Plesni par baš poput naslikanih silueta, ali u ovom slučaju virtualno, izvodi koreografiju salsa figura. Svako platno tretirano je na drugačiji način, površine nekih platna su reljefne poput žbuke oronulog zida, zatim vodoravno nanizane izbočene linije, siluetne figure izvučene konturnom i taktilnom linijom, ponegdje su boje u kombinacijama jedva vidljive, a na drugima opet izrazito kontrasne.

Sve to stvara dojam dodatne pokretljivosti i dinamike boja u odnosima detalja na cijelokupnoj vizualnoj opipljivosti. Plesni par neprestano na slici pleše, odnosno izvodi različite plesne figure, svaki plesni par ima svoju koreografiju, koja traje otprilike 10-tak sekundi, nakon što se vraća u početnu poziciju. Radi lakšeg uviđaja u svijet salse i njenih doživljaja, animaciji je dodan zvuk, odnosno pjesma na koju plesni par u ritmu izvodi svoju koreografiju. Ali ostavljeno je posjetitelju na izbor hoće li u umjetničkom kontekstu rad konzumirati vizualno ili audio-vizualno, hoće li staviti slušalice na uši ili samo promatrati. ( Diana Šimek )

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s