Godišnja izložba karikatura članova HDK i izložba karikatura Antona Otona Reisingera

U galeriji MORH-a ” Zvonimir ” u Zagrebu ( Bauerova 33 ), u utorak, 25. listopada 2016. s početkom u 18 sati, biti će istovremeno otvorene dvije izložbe, Godišnja izložba karikatura članova HDK i Izložba karikatura Antona Otona Reisingera. Obje izložbe su za posjetitelje otvorene od 25. listopada do 4. studenog 2016., a mogu se razgledati radnim danom, u radno vrijeme galerije ” Zvonimir ”, od 10 do 18 sati.

Na Godišnjoj izložbi karikatura članova HDK, društvo je ponovno iskoristilo priliku da predstavi veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku, ali i one manje poznate, koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. Izložba u Zagrebu predstavit će velikim dijelom radove  članova HDK, koji su prije mjesec dana imali međunarodnu promociju u Mostaru, kao nastavak  serije predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu, a do sada se HDK predstavilo u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji i Belgiji. Izložbe prati katalog, koji će posjetitelji izložbe dobiti kao uspomenu na ove izložbe, ali i s ciljem da karikatura bude trajno prisutna u njihovim domovima.

Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste, s ciljem pomoći svojim članovima u razmjeni informacija i iskustava, promicanja karikature u Hrvatskoj, te promicanja hrvatske karikature u svijetu.

HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima, a među najznačajnije svakako pripada i međunarodni festival, koji se pod nazivom ” Zagreb ” ove godine organizirao po 21. put. Pojačana izložbena aktivnost posljednjih godina ima za cilj nadomjestiti kronični nedostatak karikature, koji je, uz časne izuzetke, evidentan u hrvatskim, prvenstveno tiskanim medijima. Ta činjenica je poprilično nerazumljiva, s obzirom na trendove u svijetu, koji karikaturu i dalje tretiraju kao poželjan i zanimljiv, kako kulturno-umjetnički, tako i dnevno-politički izričaj, ali i s obzirom na potencijal hrvatskih karikaturista.

Hrvatski autori su, sudjelujući na brojnim svjetskim festivalima karikature, osvojili niz značajnih nagrada i priznanja, te tako doveli hrvatsku karikaturu u sam vrh europske i svjetske karikature, gdje se i dalje žilavo drži, unatoč nepovoljnim uvjetima u kojima već godinama djeluje.

Anton Oton Reisinger

Anton Oton Reisinger

U galeriji ” Zvonimir ” će istovremeno biti postavljena i Izložba karikatura Antona Otona Reisingera, koji je preminuo u travnju ove godine. Odlaskom Ota Reisingera, hrvatska i svjetska karikatura izgubile su jednog od svojih najbriljantnijih predstavnika, a Hrvatsko društvo karikaturista nezamjenjivog člana, koji je svojom ljudskom jednostavnošću i autorskom genijalnošću predstavljao uzor i poticaj mlađim kolegama za bavljenje karikaturom.

Na ovaj način, Hrvatsko društvo karikaturista još jednom želi omogućiti brojnim Reisingerovim štovateljima da na jednom mjestu vide bar jedan mali dio njegovog opusa, ali s nadom da će Republika Hrvatska i Grad Zagreb naći načina da ovaj veliki svjetski autor dobije muzej, odnosno stalni postav, koji je svakako zaslužio.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.