Izložba ilustracija Svebora Vidmara

Svebor Vidmar - ilustracija 1

Svebor Vidmar – ilustracija 1

U subotu, 22. listopada u 12.00 sati, u Knjižnici Knežija, Albaharijeva 7, otvara se izložba ilustracija Svebora Vidmara. Izložba je otvorena do 25. studenoga 2016., radnim danom od 8.00 do 20.00 sati i subotom od 8.00 do 14.00 sati. Ulaz je slobodan.

Pogovor o ilustraciji

Ilustraciju ne bismo smjeli shvaćati olako. Ona nije samo produžena ruka nekog zadanog teksta, već neki novi svijet koji omogućuje izravniji ulazak u radnju pojedine slikovnice ili romana. Dobar umjetnik-ilustrator od zadane priče uspjet će oblikovati vizualni svijet, unoseći pritom svoj vlastiti, prepoznatljivi doživljaj i ugođaj. Time slika postaje ravnopravna tekstu, izlazeći iz domene primijenjenog. Kod vrhunskih ilustratora događa se da obogaćuju radnju knjige minucioznim detaljima, koji se u priči ne spominju. Ne treba zaboraviti da često roditelji, ali i djeca, kupe neku slikovnicu isključivo na temelju dojmljivih ilustracija.

Svako djelo, bez obzira o kojoj se likovnoj djelatnosti radilo, prvo kreće od zamisli, ideje. Obično se uvijek radi o nadahnuću, koje je izdvojeno iz naše unutarnje prirode. Možemo to slobodno nazvati darom – alatom koji nam je dan da gradimo bolji svijet, kako bismo posvjedočili o ljepoti koja nas okružuje.

Za dosezanje zadovoljavajuće vještine u crtanju životinjskih i ljudskih likova, građevina, pejzaža…, potrebni su sati i sati provedeni za crtaćim stolom, svladavajući pritom liniju, ton, boju, teksturu, perspektivu, proporciju…, jer svaki likovni element ima svoju specifičnu zakonitost i karakter. Što se više vježba, to se vlastiti izričaj i stil prije utvrđuje i određuje. Dakako, valja pripaziti da se ne upadne u zamku ponavljanja, čime bi ilustracije postale samo dekorativni predložak, gubeći pritom onu ekspresivnu oplemenjujuću notu.

Svebor Vidmar - ilustracija 2

Svebor Vidmar – ilustracija 2

Na kraju, sve što radimo, nastaje unutar zadanog okvira papira. Cilj je razbiti taj stereotip i otvoriti se nekim novim mogućnostima. Kao što se ljudsko tijelo mijenja tijekom godina, tako se i naša svijest oblikuje. Sve se svodi na bitku između naših vještina i mana, u traganju za nekim višim smislom. Hoće li nas strah od neuspjeha poraziti ili ćemo na valu kreativnosti uspjeti doprijeti do nekih novih rješenja, to je pitanje na koje će naša djela u konačnici dati odgovor.

Svebor Vidmar

Svebor Vidmar rođen je 15. prosinca 1973. godine u Zagrebu. Maturirao je 1992. godine na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, Slikarski odjel, u klasi prof. Duška Maleševića. Godine 1997., dobio je stipendiju u Kulturzentrum BINZ 39, Scuol, Švicarska. Diplomirao je 1999. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odjel, slikarski smjer, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Iste godine primio je Nagradu Zagrebačke banke za najbolji diplomski rad.

Godine 2000. primljen je u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a 2008. postao je članom Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, u Sekciji za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo. Godine 2013. postao je članom Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Objavljivao je ilustracije u časopisima: Smib, Radost, Zvrk, Zvrkov prvi i drugi razred, Tintilinić i Večernji list.

Ilustrirao je 2002. knjigu Ante Gardaša Duh u močvari, 2006. i Tajnoviti ponor Stjepana Čuića za nakladničku kuću Alfa, Zagreb, a 2008. godine knjigu Vladimira Nazora Pripovijetke iz jednog dječjeg doma za nakladničku kuću Sretna knjiga. Godine 2002. objavio je mini-roman Nakaza u izdanju Biblioteke Leptir, Profil, a 2003. slikovnicu Tajni agent žabac 008 i nestanak male rode, u izdanju Biblioteke Tintilinić Profil. Priča Reality show objavljena je 2005. godine u Večernjem listu i odabrana među deset finalista za najbolju Nagradnu priču. Godine 2009. izdana mu je knjižica s grupom autora Zašto si sretna, djevojčice Timila? u izdanju nakladničke kuće Sretna knjiga.

Godine 2012. objavljena mu je autorska slikovnica Posljednji zmaj, 2013. slikovnica Kraljević lijenčina, a 2015. slikovnica Mali vještac u izdanju nakladničke kuće Sipar. U izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade objavljen mu je kratki roman Djeca gnjeva o maloljetničkom nasilju 2014. godine, koju je i ilustrirao. Sa suprugom Antonijom Juroš Vidmar, objavio je zajednički roman za djecu Šljapkove pustolovine u izdanju nakladničke kuće Sipar, 2016. godine, kojeg je također sam ilustrirao. Dosad je objavio pedesetak priča za djecu i odrasle. Živi i radi u Zagrebu.

E-pošta: svebor.vidmar@gmail.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.