Fotoreportaža: Land art staza Borisa Pecigoša, Učka 2016

Napisao i fotografirao: Boris Pecigoš

Land art staza Stražica – Sapaćica otvorena je u srpnju 2016. godine, dvije godine nakon inicijalne ideje. Nalazi se na planini Ćićariji u Parku prirode Učka. Ova kružna staza spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.

Vodeća misao staze, koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša, razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Iako samim svojim postojanjem utječe na prirodu i mijenja je, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim žive na planetu.

Land art je u današnje vrijeme vrlo raznolika umjetnička forma. Radovi nastaju u prirodi od prirodnih materijala, nađenih na licu mjesta ( kamen, šljunak, zemlja, trupci, grane, lišće, snijeg, voda…). Ponekad se unose i umjetni materijali. Oslikavanje stijena ekološkim bojama, što je slučaj kod nekih radova na ovoj stazi, naziva se rock art. Land art radovi stoje na otvorenom, smješteni dalje od civilizacije, ostavljeni da se mijenjaju i raspadaju pod utjecajem prirodnih sila. Više o land artu

Težina staze: lagano
Dužina staze: 6,5 km
Vrijeme obilaska: 2 – 3 sata

Opisi, značenja i fotografije nekih od 20 land art točaka na stazi Stražica – Sapaćica

1. Travnati vršak

Ovo lijepo mjesto u sjeni drveća pruža vam mogućnost prvog dubljeg kontakta s prirodom. Otisci stopala na vapnenačkoj ploči unutar kamenog kruga pozivaju vas da se izujete i stanete na njih, umirite se i utihnete, osluhnete prirodu oko sebe i osjetite sebe u toj prirodi. Pogled će vam se potom spontano usmjeriti u viseću mandalu, land art konstrukciju, razapetu između dva stabla na malom hrptu, koji spaja dvije susjedne vrtače. Mandala služi za fokusiranje vaše pažnje, kako biste lakše ušli u meditativno stanje duboke opuštenosti.

2. Vilinsko sijelo

Na malenoj uzvisini iz trave jesenske šašike izviruje sedam kamena, koje je priroda postavila u krug. Prema predajama, na ovakvim mjestima se okupljaju šumske vile. Uđite u krug i među sedam simbola naslikanih na kamenima, odaberite onaj koji vas najviše privlači, sjednite uz taj kamen na meku travu i uživajte u hladovini ovog čarobnog mjesta. Simboli predstavljaju sedam slova riječi ” priroda ”, napisanih kurzivnom glagoljicom. Zagrlite i stablo bukve koje raste iz velikog kamena i koje se kao stražar nadvilo nad kameni krug. Osluškujte i promatrajte u tišini…možda vam se posreći, pa ugledate šumske vile !

3. Ljubavni kamen

Stijena u obliku srca, sastavljena od dvaju kamena koji se naslanjaju jedan na drugi, simbolizira ljubav, partnerstvo i međusobnu podršku. Dublja poruka oslikane stijene govori o ljubavi i zajedništvu čovjeka i prirode. Obližnja livada s lokvom u obliku srca zgodno je mjesto za romantične piknike i može postati okupljalište ne samo divljih životinja poput srna, jelena, divljih svinja, lisica, vukova, medvjeda i drugih koje dolaze na pojilište i ispašu, već i ljudsko okrijepište.

4. Kamena gomila

Polukuglasta kamena gomila s oslikanim vršnim kamenom i dva kraka usmjerava izletnike na pravi put. Na travnatoj padini nasuprot kamene gomile raste nekoliko lijepih stabala ariša. To je jedina lokacija s arišima na land art stazi. Ariš je jedna od rijetkih četinjača koja zimi otpušta svoje iglice. U rano proljeće ženski češerasti cvjetovi privlače svojom crvenkastom bojom.

5. Otisci dlanova

Ovaj land art ( zapravo rock art ) šalje poruku o pozitivnom utjecaju čovjeka na prirodu. Pašnjak Sapaćica, kao i drugi pašnjaci na Učki nisu nastali prirodno, već tisućljetnim djelovanjem čovjeka, krčenjem šuma i ispašom ovaca. Kroz vrijeme se ustabilio novi ekosistem s livadnim biljkama i životinjama. Zbog osebujne i bogate flore i faune, travnjaci predstavljaju značajan spremnik bioraznolikosti živog svijeta. Danas je taj ekosistem ugrožen zbog iseljavanja ljudi s Učke i zapuštanja tradicionalnih djelatnosti. Livade se nažalost sve manje koriste za ispašu i sjenokošu, pa postupno zarastaju šumom, a brojnim livadnim vrstama prijeti nestanak. Otiscima dlanova na stijeni ukazuje se na djelovanje ljudskih ruku, koje su ostavile pozitivan utjecaj na šarolikost ( bioraznolikost ) prirodnog svijeta.

6. Geoglifi ovaca

Geoglifi ovaca na simboličan način vraćaju stada na ove pašnjake, te prikazuju istarsku autohtonu vrstu, ovcu pramenku, na pašnjacima koji su se u prošlosti upotrebljavali za ispašu. Područje nastanka i uzgoja istarske ovce pramenke naš je najveći poluotok Istra, po kojemu je ova pasmina i dobila ime. Ona je najmlječnija hrvatska izvorna pasmina ovaca.

7. Crveno stablo

Poruka ovog land arta govori o negativnom utjecaju čovjeka na prirodu. Plinovod, dalekovod, odašiljači, radar, prometnice, tunel Učka – sve su to ljudski produkti, koji neprirodno strše usred planinske ljepote. Tako i ovo crveno stablo, koje se nalazi na uzvišenju usred pašnjaka Sapaćice između trasa plinovoda i dalekovoda, neprirodno dominira krajolikom, prenoseći poruku o čovjekovu nagrđivanju i uništavanju prirode. Ipak, ono plijeni pažnju, privlači i poziva da sjednete pokraj njega i uživate u pogledima na Učku i brežuljke Ćićarije.

Ostale land art točke, njihove detaljnije opise i fotografije možete vidjeti u reportaži na blogu Borisa Pecigoša – uživajte !

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.