44. Zimska likovna kolonija – ZILIK u Karlovcu

ZILIK - dječji radovi

ZILIK – dječji radovi

Od 16. do 20. siječnja 2017. godine, u Karlovcu će se održati  44. Zimska likovna kolonija poznatija kao ZILIK, u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor (prije Dom za djecu Vladimir Nazor Karlovac) i u suradnji s brojnim hrvatskim likovnim umjetnicima.

Ovogodišnji ZILIK već 44. godinu za redom okuplja ugledne hrvatske likovnjake i dovodi ih na kreativne radionice za djecu iz osnovnih i srednjih škola, te štićenike domova iz svih dijelova Hrvatske. Ova kulturna manifestacija, koju je karlovački dječji dom pokrenuo davne 1974. godine kako bi djeci približio umjetnost i kako bi ih potaknuli na kreativno izražavanje, ubrzo je prerasla okvire doma i postala značajan kulturni događaj. Gotovo da i nema velikih imena hrvatskog slikarstva, koji svoje mjesto u protekle 43 godine nisu pronašli upravo na ZILIK-u.

Ovogodišnja kolonija bit će otvorena 16. siječnja u 19.30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom (Domobranska 1, Karlovac) svečanim otvaranjem izložbe poznatog hrvatskog slikara Marijana Richtera. Svakog dana u Centru za pružanje usluga Vladimir Nazor održavat će se kreativne likovne radionice za djecu i mlade pod vodstvom likovnih umjetnika Mercedes Bratoš, Natalie Borčić, Nika Titanika, Antona Vrlića i Nikoline Knežević. Njima će se pridružiti i brojni drugi likovni umjetnici, a izbornica ZILIK-a je Sonja Švec Španjol.

44. ZILIK počinje u ponedjeljak 16. siječnja 2017. i to Malim ZILIK-om, koji se otvara likovnom radionicom dubrovačke akademske slikarice Mercedes Bratoš, na temu “Stablo želja”, dok će se svečano otvorenje 44. ZILIK-a obilježiti izložbom slika doc. dr. art. Marijana Richtera.

Nik Titanik, likovna radionica Mali ZILIK

Nik Titanik, likovna radionica Mali ZILIK

U utorak 17. siječnja će mlada akademska umjetnica Natalia Borčić koja dolazi sa Visa, održati radionicu pod nazivom “Tvornica igračaka Djeda Božićnjaka”. Srijeda je rezervirana za našeg poznatog karikaturista Nika Titanika, koji je pripremio osebujnu radionicu pod nazivom “Mala škola geg i portretne karikature”.

U četvrtak 19. siječnja djeca će naučiti što je vitraj na zanimljivoj likovnoj radionici “Obojano staklo” pod vodstvom akademskog slikara Antona Vrlića. I na kraju, mlada akademska grafičarka i profesorica likovne kulture Nikolina Knežević održat će likovnu radionicu na temu “Čarobne diorame”. Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10 do 12 h i od 15 do 17 h, izuzev petka, 20. siječnja, kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer se navečer obilježava kraj ovogodišnjeg ZILIK-a otvorenjem izložbe radova nastalih na 44. ZILIK-u.

ZILIK radionice

ZILIK radionice

ZILIK (Zimska likovna kolonija) predstavlja jedinstven spoj umjetnosti i humanosti kroz rad akademskih umjetnika, koji tjedan dana svake godine u siječnju provode s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kako bi oplemenili njihov život uspostavljanjem pozitivnog odnosa prema umjetnosti, čime djeca proširuju vlastite obzore, obogaćuju iskustva i spoznaje, razvijajući slobodu mašte i izražavanje doživljenog, što znatno pridonosi stvaranju pozitivnog odnosa prema vanjskom okruženju.

Dugogodišnja tradicija održavanja ZILIK-a oduprijela se zubu vremena prvenstveno zbog predanog i kontinuiranog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti kod djece, te kroz poticanje njihove mašte i kreativnosti, pružanje osjećaja slobode u izražavanju, ali i učeći ih kako ostvariti kvalitetan međuljudski odnos, kroz vrijeme provedeno u kreativnom stvaralaštvu s umjetnicima i djecom iz lokalnih osnovnih škola i drugih domova.

ZILIK radionice 2

ZILIK radionice 2

Upravo zbog slojevitosti  i poruka koje ZILIK nosi, osiguran je kvalitetan edukativno-pedagoški program, koji prati rad umjetnika i nadopunjuje iskustvo koje se pruža posjetiteljima radionica, ali i kasnijih izložbi. Umjetnička djela su poput djece, otvorena interpretaciji i subjektivnom čitanju, a program ima za cilj posjetiteljima svih dobnih skupina približiti kako Centar, tako i  umjetnost, te olakšati razumijevanje domske i umjetničke djelatnosti.

O povijesti ZILIK-a

Od osnutka ZILIK-a 1974. godine kroz njega je prošlo na stotine umjetnika, sudjelovali su najeminentniji hrvatski likovni umjetnici poput Miroslava Šuteja, Ivana Kožarića, Ede Murtića, Zlatka Price, Marije Braut, Nives Kavutić-Kurtović i mnogih drugih, koji su svojim prisustvom i stvaralaštvom doprinijeli radu Doma za djecu Vladimir Nazor u Karlovcu, danas Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor. ZILIK se počeo održavati tijekom zimskih školskih praznika, kako se djeca u Domu ne bi osjećala osamljenom i kako bi prostor u kojem su primorani živjeti bio što topliji. S vremenom je Dom obogaćen mnogim umjetničkim djelima, te je unutrašnjost ustanove doista poprimila obrise obiteljskog doma.

zilik-radionice-5

ZILIK radionice 3

Trajanje, kontinuitet i vrijednosni dosezi ZILIK-a svjedoče o njegovoj važnosti i kvaliteti, te kako bi opstao i u ovim teškim vremenima, potrebna je podrška medija, javnosti i sponzora.

“Sve odrasle osobe su najprije bile djeca. (Ali se malo njih toga sjeća.)” Antoine de Saint-Exupery

Dođite na ZILIK i probudite dijete u sebi!

 

Dodatne informacije:
Izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.
091/ 534-1176
e-mail: sonja@spanjol.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.