Samostalna izložba Stjepana Perkovića u Europskom domu Zagreb

Stjepan Perković

U petak, 10. veljače 2017. u 19 sati, u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/1, Zagreb), otvara se samostalna izložba slika Stjepana Perkovića. Izložbu organiziraju Europski dom Zagreb i HDLU Zagreb, a otvoriti će je Renata Bačić i Krešimira Gojanović. Izložba se može pogledati do 9. ožujka 2017.

Vizije unutarnjeg vrta – o slikarstvu Stjepana Perkovića

Stjepan Perković osebujan je autor, koji je do sada stvorio impozantan broj djela i čija se poetsko-slikarska vizija fokusirala na istraživanje prirode, ali i čovjekovih duhovnih prostranstava, kroz svojevrsnu potragu za sintezom duha i materije, vanjskog i unutarnjeg svijeta.

Raznolike su teme i sadržaji koji zaokupljaju Stjepanovu pažnju: ljubav u paru, ples na vjetru, trenuci smiraja i uronjenosti u prirodne elemente – vodu, vjetar, sunce i more, impresije sa putovanja, godišnja doba kroz koja se priroda transformira, samotni pejzaži, ali i sakralni motivi…..U neprekidnoj želji da dotakne bogatstvo vidljivog svijeta, da se okruži i ispuni njime, te ga prenese na platno ili papir, Stjepan tako gradi svoj lirski Svemir prepun osobnih, no ipak i svima nama prepoznatljivih simbola, koji nas tjeraju da na trenutak zastanemo i posvetimo se budnom posmatranju tog šarolikog Univerzuma, u kojemu stvaralačka energija nema granica.

Stjepan Perković: Flora, akril na papiru, 45 x 35 cm

Stjepan Perković: Flora, akril na papiru, 45 x 35 cm

Ili možda drugačije: postoje granice fizičkog svijeta koje nas mogu prividno zarobiti, nametnuti nam određena ograničenja, no duhovna potraga za smislom i ljepotom življenja nadrasti će takva ograničenja, baš kao što i umjetnik uz pomoć svoje imaginacije ima sposobnost da svoju nesavršenost pretvori u eksperimentalni potencijal kreacije, koja nikada nije ista, nikad nije dovršena, ali je stalno djelatna u strastvenoj želji da uvijek stvori nešto posebno i neviđeno ili ono već staro, postojeće, sagleda iz nove perspektive.

Tako Stjepan sa svojom percepcijom, koja je poput dječije, oduševljena i radoznala, nastavlja svoju potragu kroz slike, prenoseći nam bojama i ritmom svoje emocije i doživljaje posve spontano, i na toj spontanoj, intuitivnoj razini trebamo iščitavati njegova ostvarenja: u doživljaju atmosfere plavičastih planinskih jezera, u lepetu krila male ptice, u zanosnoj uzgibanosti oble cvjetne djevojke, koja se poput neke vilenjačke Muze provlači kroz mnoga njegova djela, kao što su Flora, Anđeoska objava, Gracija I, Tajnovita, Cvjetno lice i Okrunjena Nimfa.

 

Stjepan Perković: Slapovi, akril na platnu, 60 x 70 cm

Stjepan Perković: Slapovi, akril na platnu, 60 x 70 cm

Njegove boje prozračne su i svijetle, sa puno bjeline koja izvire iz tkiva oblaka, pjene slapova, na tijelu grdelina i labudova, u opni školjke, gradeći nježne obraze i udove njegovih likova. Prostor na slikama ponegdje je poput magličastog cvjetnog vrtloga iz kojega izranjaju različite figure, koje su sa prostorom neraskidivo stopljene, iz njega dobijaju boju i svjetlo i u njega također projeciraju raznobojne silnice svoga jezgra, te se ponegdje posve rastvaraju u prostoru, do apstraktnih stilizacija.

Njegovi oblici žive na slikama, emanirajući različita duševna stanja, kao što je potraga za sigurnošću, radost, nadahnuće, kontemplacija, ali i žudnja, iskričavi nemir ljubavnika koji se spiralno prožimaju, dok iz njihovih udova izrasta lišće i cvijeće, kao u nekom raskošnom arhetipskom vrtu, prepunom obilja i bujnog raslinja. Slavlje života, mogli bismo reći, a kroz to slavlje, u vitalitetu svoje mašte, Stjepan nam dočarava i vizije svog unutarnjeg vrta.

 

Stjepan Perković: Ljeto, akril na platnu, 18 x 24 cm

Stjepan Perković: Ljeto, akril na platnu, 18 x 24 cm

I dok se njegovi razigrani likovi s jedne strane nalaze u tom snovitom, nadrealnom prostoru, s druge strane Stjepanovi pejzaži rađeni su sa težnjom ka realističnom prikazu različitih doba dana i godišnjih doba. Tako se njegovo slikarstvo razvija u dva smjera: kroz putovanja prostranstvima realnog fizičkog svijeta, ali i kroz uranjanje u transcendentalne prostore unutarnjeg duhovnog svijeta, a obadva ta svijeta pulsiraju u među-zavisnosti, na način da jedan drugog nadahnjuju i izgrađuju.

No ono što daje jednu opću notu njegovim djelima, jeste jedan sveobuhvatni osjećaj bezvremenosti, duboka vjera  umjetnika u svoju kreaciju, a koja na magičan način poziva i posmatrače njegovih djela da slična osjećanja potraže u sebi, prepoznavajući se u pulsiranju biljaka u proljeće, kroz ples uravnoteženih suprotnosti, u vrtložnoj dinamici elemenata koji jedni druge nadopunjavaju.

Na tim djelima nema uobičajene kompozicijske hijerarhije, nego se čini da je sve podjednako važno, sve kruži i pulsira, uvijek iznova se obnavlja, i priroda izvan nas, jednako kao i ona unutarnja, psihička u nama, a koja može biti izvor velikog nadahnuća, onda kada sebi dopustimo da budemo autentični u onome što jesmo, baš kao i Stjepan Perković na svojim slikama.

mr. art. Krešimira Gojanović, ak. slik. graf.

Biografija autora

zubor-svega-akril-na-papiru-35x25-cm

Stjepan Perković: Žubor svega, akril na papiru, 35 x 25 cm

Stjepan Perković rođen je 1974. u Vitezu, BiH. Školovao se u Zagrebu. Slikanjem i pisanjem počeo se baviti 1992. u želji da izrazi duh koji ga pokreće iznutra. Objavio je zbirku poezije ”Otisci dubine”, koju je ujedno i ilustrirao, te je ilustrirao sedam knjiga drugih autora – šest zbirki poezije i naslovnicu jednog romana.

Član je međunarodne  Udruge slikara koji slikaju ustima i nogama. Diplomirao je slikarstvo na Slobodnoj umjetničkoj akademiji u klasi profesora Donalda Halla u Splitu, te je sudjelovao u trogodišnjoj slikarskoj radionici, koju je vodio profesor Carmelo Puzzolo. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudionik je mnogih likovnih kolonija i radionica, a vodio je i likovno-terapeutske radionice za djecu sa posebnim potrebama, što čini i danas za djecu u vrtićima i osnovnim školama. Član je HDLU Zagreb od 2015. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Kontakt: stjepan_perkovic@net.hr
mob. 099 7231 067
www: stjepanperkovic.net

 

pozivnica

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.