Izložba akvarela i fotografija Tihomira Cirkvenčića: ”Europski gradovi: Zagreb, Beč, Budimpešta”

Tihomir Cirkvenčić, Beč I, akvarel

Tihomir Cirkvenčić, Beč I, akvarel

U utorak, 14. ožujka 2017. u 19 sati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/1, Zagreb), otvara se izložba akvarela i fotografija Tihomira Cirkvenčića, pod nazivom  ”Europski gradovi: Zagreb, Beč, Budimpešta”, u organizaciji Europskog pokreta Hrvatska, Europskog doma Zagreb i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Izložbu će otvoriti Renata Bačić i Krešimira Gojanović, a na otvorenju će nastupiti mladi pijanist Jadran Mihelčić. Izložba se može pogledati do 9. travnja 2017.

Tihomir Cirkvenčić rođen je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirao je računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Slikarstvom se aktivno bavi više od 15 godina, usavršavajući razne slikarske tehnike: ulje, akril, pastel, ugljen i akvarel. Zadnjih nekoliko godina zadržava se na akvarelu, stvarajući slike gradskih veduta, morskih pejzaža i portreta. Tihomir uspješno surađuje sa galerijama u Engleskoj, Španjolskoj i Francuskoj, a njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama po cijelom svijetu, od Europe, Azije, Afrike, Sjedinjenih Američkih država do Australije i Novog Zelanda.

Unazad nekoliko godina aktivno se bavi i art fotografijom, a priče sa svojih putovanja, o mjestima, ljudima i njihovoj interakciji, priča nam najčešće u žanru ulične fotografije. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb od 2015. godine. Kontakt: tihci@live.com

Europski gradovi: Zagreb, Beč, Budimpešta

U zadnjih nekoliko godina, Tihomir Cirkvenčić intenzivno se posvećuje tehnici akvarela, tražeći nadahnuće u prizorima iz prirode, ali i sa gradskih ulica europskih gradova koje je posjećivao i čiju nam atmosferu približava u lakoći prozračnih transformacija vode i svjetla, u gradaciji tonova kojima nam dočarava dubinsku perspektivu gradskih prostora, ispunjenih užurbanim prolaznicima. Slikajući u tradiciji impresionista, Tihomir se posvećuje svakodnevnim prizorima, apsorbirajući doživljaj boje i sunčeve svjetlosti, u mekim i širokim potezima kista sa kojima ocrtava pročelja zgrada, sjene na pločnicima, kao i spontane kretnje prolaznika, uronjenih u to dinamično gibanje na svojim kompozicijama.

Tihomir Cirkvenčić, Zagreb I, akvarel

Tihomir Cirkvenčić, Zagreb I, akvarel

Uprkos jakoj impresiji i potrebi da se prikaže neopipljivo ozračje gradskih pejzaža u različitim dobima dana, njegovi akvareli imaju i temelj u čvrstoj i logičnoj crtačkoj strukturi, koja nam jasno prezentira dubinu prostora na obrisima zgrada u nizu, u drvoredima ispresjecanim uličnim svjetiljkama, u detaljima koji se gradiraju od onih oštrijih u prvim planovima slike, prema onim fluidnijim i zamagljenijim u daljini i pozadini.

Boje dodatno naglašavaju puls i ritam velikih metropola, od sivkasto-plavih tonova na tramvajskim tračnicama i zidovima novijih stambenih građevina, prema žućkastim nijansama sa smeđim raspuklinama na tkivu starijih djelova grada, krovišta i secesijskih ukrasa, u mrko zelenkastim krošnjama gradskih parkova, gdje se kao minimalistički kontrast na ulicama ipak pojavljuju tragovi žarko-crvenih automobila, prometnih znakova ili odjeće prolaznika, da bi sugerirali živahni duh suvremenog kolorita, protočnosti i brzine.

 

Osim svojih akvarela, autor izlaže i svoje crno-bijele fotografije, koje također prikazuju prizore sa ulica europskih gradova, gdje možemo uočiti snažne kontraste svjetla i sjene sa čime se postiže dramatski efekat, koji nam dočarava duh prošlih vremena, zabilježen kistom ili fotoaparatom kao neki imaginarni ”dnevnik intimnog putovanja”.

Tri grada – Zagreb, Beč i Budimpešta rastvaraju se pred nama u finom sfumatu lirične atmosfere, koja nas poziva da u tim gradskim scenama proučimo svaki detalj, uočavajući virtuoznu jednostavnost, sa kojom Tihomir bilježi svoje impresije.

mr. art Krešimira Gojanović, ak. slik. graf.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.