Izložba fotografija Davorke Trbojević u Fotogaleriji Dubrava, ”Kad priroda slika II”

U Fotogaleriji Dubrava (Dubrava 51 a, Zagreb), 20. ožujka 2017. u 19 sati otvara se izložba fotografija Davorke Trbojević pod nazivom “Kad priroda slika II”. Izložba je otvorena do 6. travnja 2017., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je besplatan.

Iz predgovora Nevenke Miklenić: Postoje li slikari koji nisu povukli potez kistom, izmiješali nijansu boje po kojima će ih pamtiti ili vidjeli stvari na nov način i otvorili drugima pogled? Postajemo li slikarom obrazovanjem ili je to samo vanjski znak naše slikarske duše? (S)poznaje li slikar sebe u okrilju velikog majstora, prirode same ili u usamljenosti kreativnog procesa, vođen istim motivom prirode same?

U ovim se premisama kreće fotografski opus Davorke Trbojević, slikarice koja je prepoznala umjetnički govor same prirode u šetnjama uz jezero. I doista, fotografija odražava impresionističko, ekspresionističko, apstraktno ili tašističko platno same prirode. Iz njenih fotografija razlijevaju se boje u neravnim šarama i mrljama, linije spajaju i granaju svoje smjerove, crtaju zagonetne znakove, a kontrasti boja se traže u titrajima prepoznate slikarske pojavnosti.

Davorka zapaža slikarska platna prirode kroz sva godišnja doba, potopljena u odrazu vode. Svaka sjajna površina daje idealnu refleksiju, kad nas unutarnji opažaj ka tome vodi. Odrazi naše duše u odrazima svijeta – dva odraza u jednoj ideji, jednoj slici u jednom trenu, trenu za vječnost.

Davorka Trbojević 2

Zagledati se s onu stranu pojavnog, u korijenu je ljudske potrage za onostranim, mističnim, neznanim i sveobuhvatnim. Skrenuti pogled od vanjskog i prepoznatljivog i zagledati se u prizor refleksne površine znači tražiti stvarnost ”s druge strane ogledala”.

Davorka korača motivima od opisnog i prepoznatljivog do apstraktnog. I ne znamo što je u tom odrazu veliko, a što malo, što je čemu prethodilo i tko vlada tom ”zemljom”, kojoj je likovni govor prirode samo paravan za skrivanje objave. Jutro, dan ili večer, sunčano, kišno ili snježno, samo su poznati opisi vremena u novom kontekstu slike/fotografije koja postaje akvarel, ulje na platnu, batik, lavirani tuš na papiru….a govore o namreškanoj površini naše stvarnosti u svakodnevici.

Kako Davorka korača svakodnevicom umjetničkog osjećaja, sjećanja, doživljaja i misli?

”Sve je počelo kada je krošnja ulovila oblak u vodi”, govori autorica sama zaokrećući svoj fotografski motiv s prozora na površinu vode. Da, ogled ili pogled. Činimo isto. Gledamo kroz prozor, ogledamo se u vodi. Ne kao Narcis koji je povjerovao u iluziju, već kao promatrač i svjedok onog neizgovorenog, onog što nas vraća tamo gdje je sve i počelo, našem izvoru.

Davorka Trbojević 3

U izokrenutom prizoru događa se nešto istinitije, iskrenije i otvorenije, susreću se suprotnosti: mir i nemir, svjetlo i sjena, crveno i zeleno, gore i dolje, jasno i nejasno, skupljeno i raspršeno. I suprotnosti šapću o istinitosti svoje dualnosti, kojima smo sami sudionici u svakodnevnoj igri prizora i njegova odraza. A njihovim jedinstvom, domoći ćemo se nečega što autorica sama naslućuje kroz citirane stihove: ”Ćuteći tebe…”, vodi nas u tišinu prisutnosti kojoj se ne bismo nadali u odsutnoj šetnji jezerom, slika nas titravim oblicima, hipnotički osvaja i zaranja u zvonkost tišine. I – iz toga ne želimo izroniti.

Nevenka Miklenić

Davorka  Trbojević, dipl. politolog, rođena je 24. veljače 1959. godine i živi u Zagrebu. Amaterskom fotografijom bavi se još od prvih studentskih dana i otada objektivom hvata motive koji su je u nekom trenutku ”dotakli”, pokušavajući na svoj način fotografski interpretirati životne scene, zaustavljene u vremenu. Od 2008. godine prisutna je na internetskim portalima specijaliziranima za fotografiju, gdje pod pseudonimom proba2004 i slikom tratinčice objavljuje fotografije različitih motiva. Stalno tražeći nove sadržaje, kroz fotografiju interpretira svijet onako kako ga vidi i doživljava, pa su njene fotografije i svojevrsno razotkrivanje emocija i intime. Tijekom proteklih godina izlagala je na dvadesetak grupnih izložaba u Zagrebu, Rijeci, Rovinju, Zelini, Bužimu, Vrbovskom, Karlovcu, Samoboru, Daruvaru, itd., te bila nagrađivana. Ovo je njena druga samostalna izložba ”Kad priroda slika II”, kojom se predstavlja u svom impresionističkom pristupu fotografiji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.