Izložba Dražena Pavlovića u Galeriji Kraluš – POU Zelina

U petak, 24. ožujka 2017. u 19:00 sati u Galeriji Kraluš (POU Zelina, Vatrogasna 3, Sv. Ivan Zelina), otvara se izložba slikara Dražena Pavlovića. Ovo je 36. samostalna izložba istaknutog varaždinskog umjetnika, na kojoj će biti izloženi oleati iz njegovog recentnog opusa, pod nazivom “Metastabilna Sfera”.

Dražen Pavlović rođen je 17. svibnja 1962. godine u Varaždinu. Profesionalni je umjetnik, slikar snažnog i otvorenog kolorizma, originalnog stila i autentičnog tematskog pristupa, slikar vlastitog ”unutarnjeg” univerzuma. Predstavnik je ”metastabilizma”, novog internacionalnog znanstveno-umjetničkog pokreta (TMM ~ The Metastabilian Movement), te dugogodišnji član Likovne udruge Varaždin (LUV) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb (HDLU Zagreb). Do sada je priredio 35 samostalnih izložbi i sudjelovao na 176 skupnih, te na više od 100 likovnih kolonija, simpozija i umjetničkih rezidencija u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad primio je nekoliko vrijednih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Živi i radi u Varaždinu.

Iz predgovora Danka Merina: Tko smo, odakle dolazimo i kuda idemo, možemo se zapitati dok gledamo u opus slika Dražena Pavlovića. Svjetlost u svom elektromagnetskom zračenju ostavlja trag na ovim slikama, te je možemo analizirati u čistom vizualnom i likovnom smislu. Kroz kompoziciju, spektar boja, izražajnost boja, prostorno djelovanje boje, ravnotežu i kontrast, simboličku i asocijativnu ulogu boje, složene ritmove i harmoniju.

No cjelokupni raspon elektromagnetnog spektra koji nastaje u nama poznatom svemiru je daleko slojevitiji i širi od onog, koji se predstavlja vidljiv ljudskom oku. Tu već ulazimo u sfere metastabilnog stanja povišene energije, koja otvara nove horizonte i pitanja. Pitanja u kojim će se klasični i kvantni svjetovi, koji su se gledali kao zasebne sphere, doista pokazati kao jedna i jedinstvena cjelina.

Znanstvenim metodama koje se zasnivaju na promatranju, opisu i eksperimentalnom istraživanju prirodnih pojava, te pokusima koji testiraju teorije u objašnjavanju prirode, ovdje pridružujemo i noesis ili razumijevanje unutarnjeg svemira, uma, svijesti, duha. Kroz ovu tajnu ogledala, vanjski svemir biva u interakciji sa svemirom duha i svijesti. Dolazeći do tog skrivenog znaka na slikama Dražena Pavlovića, do tog circumpuncta iz kojeg sve izlazi i prema kojem se sve utječe, shvaćamo da na temeljnoj razini stvarnosti ništa nije lokalno i odvojeno.

Riječi i poznavanje slova ponekad unazađuje pamćenje, te se prepustimo vrtlogu kompozicija i boja kroz intuiciju i osjećaj, razum i osjetila, i prepoznajmo dubinu i sjaj vječne svjetlosti.

Danko Merin, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.