Izložba Denisa Kaplana u Galeriji Kraluš – POU Zelina

U subotu, 22. travnja 2017. u 19 sati u Galeriji Kraluš (POU Zelina, Vatrogasna 3, Sv. Ivan Zelina), otvara se samostalna izložba slika Denisa Kaplana, pod nazivom “Interstellar Clouds”. Izložba se može pogledati do 20. svibnja 2017.

Iz predgovora Danka Merina: Loviti i dodirnuti blještavo središte vizije fraktala  je isto što i shvatiti da je prirodni svijet izgrađen na zajedničkim motivima i uzorcima. Prepoznavanje uzoraka u prirodi stvara kartu za sebe, lociranoj u promjeni i iščekivanju onoga što tek dolazi.  Ti motivi i uzorci ne mogu se opisivati samo hladno i suho, geometrijskim, matematičkim, kemijskim formulama, jer oblaci nisu sfere, planine nisu stošci, otoci nisu krugovi, zemljina kora nije glatka, niti blijesak munje nije pravolinijski. Priroda tu pokazuje ne samo viši stupanj, već i sasvim drugu razinu složenosti.

Umjetnik Denis Kaplan, tražeći to tijelo komunikacije, združuje glazbu i slikarstvo kao univerzalne jezike pri odgonetanju istine, gdje nema ništa nepostojanije od vanjskog izgleda stvari. Tu gdje sitni pigment boje i valna duljina tona nose sličnosti sa nebeskim konstelacijama, neupitna je postavka da se velikim stvarima smiju uspoređivati male.

Ove apstrakcije krajolika materije, a mogli bi reći i  krajolika duha, upućuju nas na onaj primjer mikroskopske slike, gdje prizori ne nalikuju ničem stvarnom što u prirodi možemo vidjeti golim okom, te se doimaju ”apstraktnima”, iako prikazuju najkonkretniju stvarnost, samu materiju.

Neke fotografije iz zraka, ili još više satelitske snimke, toliko nalikuju apstraktnim slikama da bismo ih mogli međusobno zamijeniti. Neke apstraktne slike su čak izrazile osjećaj bestežinskog stanja, jer na njima ne postoji više ”gore” i ”dolje”. Slike iz ciklusa ”Interstellar Clouds” postaju vizije, koje trebaju biti tek otkrivene radijskim teleskopima i uspoređene sa beskonačnim prostranstvima svemira.

Denis Kaplan crpi svoju inspiraciju u svijesti o slojevitosti osjetilnog iskustva, gdje se umjetnička i mitska slika s iskonskim sadržajem prepliće. Kroz memorijske slike, maštu, sanjarenje, hipnotičke slike i halucinacije misli, kroz ovu molitvu odgonetanja, slike uz pratnju glazbe dobivaju neobičnu živost u detalju i cjelini i navode nas na put beskonačnosti kao stvarnost i kontinuitet.

Potražimo zato i ove slike u memoriji našeg osobnog iskustva, da nas kao četvrta dimenzija vodi kroz krajolike koji su zapisani i u nama.

Danko Merin, prof.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.