Izložba ”Grafičke mape II. godine grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu”

U utorak 6. lipnja 2017. u 19 sati u Maloj dvorani Galerije Prica (POU Samobor, Trg Matice hrvatske 6, Samobor), otvara se izložba ”Grafičke mape II. godine grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu”. Izložba ostaje otvorena do 29. lipnja 2017.

5 godina grafičkih mapa

Grafika u području umjetnosti predstavlja originalan svijet vrlo specifičnog oblika likovnog govora, koji ne nastaje izravnim potezom na površini, već se oblikuje na matrici i prenosi na papir putem otiska. Za razliku od crteža ili slike, grafiku karakterizira mogućnost umnožavanja. Njezina originalnost osigurana je strukturom grafičkih instrumenata – matrice, alata kojim se radi, bojom koja se koristi i papira na kojem se otiskuje. Misao koju je Vincent van Gogh jednom prilikom istaknuo svom bratu o tome kako bi ga kod slikarstva začudila jedna stvar, a to je slikarski zanat, jer je riječ o vrlo teškom poslu, možemo primijeniti i na “grafički zanat”.

Kako bi autor materijalizirao svoje umjetničke težnje, mora spoznati i savladati osnovne tehnike rada, što je i sastavni dio studija grafičkog odsjeka zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Od 2011. godine klasa II. godine grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u sklopu redovnog programa producira grafičke mape.

Nakon što studenti preddiplomskog studija grafike na prvoj godini razviju svoje crtačke vještine i izraz kroz crtanje portreta i akta, te savladaju medij grafike kroz tehnike visokog i dubokog tiska, na drugoj godini unutar programa glavnih umjetničkih tehnika upoznaju i istražuju izražajne mogućnosti grafike kroz tehnike plošnog i protisnog tiska, tj. litografije i sitotiska.

Svake godine je pred studente stavljen zadatak u formi određene teme za pojedinu grafičku mapu, te prema vlastitim preferencijama uz pomoć mentora izv.prof.art. Josipa Baće i as.dr.art. Mirana Šabića, studenti realiziraju radove u pojedinoj tehnici. Osim radova za mapu, studenti izrađuju i korice mapa, te predlist i dizajn korica, a gotove grafičke mape završni su projekt II. godine i čine sukus cjelogodišnjeg rada na spomenutim tehnikama.

Na izložbi su predstavljene četiri grafičke mape u tehnici sitotiska i pet grafičkih mapa u tehnici litografije, nastalih u periodu od 2011. do 2016. godine. Svake godine za pojedinu mapu definirana je određena tema, a do sada su obrađene teme: Alter ego, Ogoljeno, Mirovanje, Izbliza, Skriveno, Svjetlost, Različito i Periferno.

Iz teksta predgovora, Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.