Izložba ”Najfotografija 21. međunarodnog uličnog festivala Cest is d`Best 2017” u Fotogaleriji Dubrava

U ponedjeljak, 19. lipnja 2017. u 19 sati, u Fotogaleriji Dubrava otvara se izložba “Najfotografija 21. međunarodnog uličnog festivala Cest is d`Best 2017”. Izložba je otvorena do 14. srpnja 2017., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je besplatan.

U ponedjeljak 12. lipnja 2017. godine, Ocenjivačko povjerenstvo u sastavu: Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP, predsjednik, Davor Curić, AFIAP i Hrvoje Mahović, članovi povjerenstva, u drugom krugu ocjenjivanja ocjenili su i odabrali najbolje fotografije, proglasili najuspješnije autore i autorice, dodijelili nagrade i priznanja za najbolje fotografije natječaja Najfotografija 21. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2017.

Nastavljajući tradiciju uspješnih i veoma dobro organiziranih natječaja i izložbe najboljih fotografija Cesta, Kraljevi ulice su i ove godine raspisali natječaj za sudjelovanje na natječaju i izložbi: Najfotografija 21. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2017 – u vremenu održavanja festivala od 31. 5. do 4. 6. 2017. godine. Cilj natječaja je bio izabrati najuspjelije, odnosno najbolje fotografije za nagrade i za izložbu fotografija, snimljenih tijekom održavanja veoma bogatog programa festivala od različitih uličnih kazališta, performerskih, glazbenih, sportskih, likovnih, dječjih priredbi, pa do raznih drugih zanimljivih događanja.

Na ovom fotografskom natječaju mogli su sudjelovati ne samo autori koji se bave profesionalnom ili amaterskom fotografijom, već svi ljubitelji fotografije, svi  posjetitelji festivala, koji se bave fotografijom iz hobija ili raznih drugih razloga. Velik broj događanja i priredbi na festivalu i dvije teme Natječaja – dokumentarna i umjetnička fotografija pružali širok izbor i bili su pravi izazov za fotografiranje i za umjetničko i reportersko stvaranje. U okviru dokumentarne, odnosno reporterske fotografije, tražila se istinitost, objektivnost i nepristranost, odnosno fotografije koje će autentično interpretirati zanimljive motive, detalje i događanja festivala, a kod umjetničke fotografije tražili su se, uz rečeno, i posebni estetski i tehnički zahtjevi, posebne sposobnosti i kompetencije autora, odnosno subjektivni pristup, umjetnički integritet i visoki estetski izričaj autora. Na natječaj u obje teme prispjelo je 180 fotografija od 26 autora.

Ukupni pobjednik, odnosno pobjednica  Natječaja Cesta pod nazivom: Najfotografija 21. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2017  je Neda Rački, koja je osvojila Glavnu nagradu – Grand Prix Najfotografije Cesta za najuspješniju kolekciju fotografija pod nazivom: Hello, U vatrenom obruču, Laku noć i U svijetu čarolije. Neda Rački proglašena je i nauspješnijim autorom, odnosno autoricom Natječaja Cesta s najvećim ukupnim brojem prihvaćenih fotografija, ujedno i s najvećim brojem ukupno osvojenih bodova i najvrednijoj osvojenoj nagradi. Od mogućih 8 prihvaćenih fotografija u obje kategorije (dokumentarna i umjetnička), prihvaćeno  joj je 7 fotografija: Hello, Pet crnih šešira, U vatrenom obruču, Laku noć, Sviram samo za vas, U svijetu čarolije i Uz klavirsku pratnju. Za taj uspjeh organizator festivala Kraljevi ulice dodijelio joj je Posebno priznanje: Najuspješniji autor Najfotografije 21. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2017.

Pobjednik za pojedinačnu fotografiju u kategoriji Dokumentarne fotografije i dobitnik Prve nagrade je Nenad Martić za fotografiju: Bijela kost, Drugu nagradu osvojila je Sinja Gerić Sattler za fotografiju Hula hop veselje i Treću nagradu Vesna Pleše za fotografiju Face painting, a pohvalu je dobila Višnja Makek za fotografiju Hodajuća galerija.

Pobjednik  za pojedinačnu fotografiju u Kategoriji Umjetnička fotografija i dobitnik Prve nagrade je Mislav Mesek za fotografiju Ispeci pa reci, Drugu nagradu osvojio je Igor Ledić za fotografiju Vatrena i Treću nagradu Petar Tudja za fotografiju As, a pohvalu je dobila Davorka Trbojević za fotografiju Attention.

Osim nagrađenih i pohvaljenih autora, odnosno autorica, članovi Ocjenjivačkog povjerenstva su u prvom krugu ocjenjivanja odabrali u uži izbor 50 fotografija od 19 autora, odnosno autorica, koje su bile uvrštene u konkurenciju za nagrade i pohvale i koje će, uz nagrađene i pohvaljene fotografije, biti izložene na izložbi u Fotogaleriji Dubrava.

Uz posebnu zahvalnost organizatorima festivala Kraljevima ulice, organizatorima, posebno voditelju Natječaja i izložbe Nafotografije festivala Čedomilu Grosu, Ocjenjivačko povjerenstvo čestita najuspješnijim autorima i autoricama na nagradama i pohvalama i ujedno se zahvaljuje na sudjelovanju svim sudionicima Natječaja za najbolju fotografiju Cesta.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

Organizatori festivala:
Kraljevi ulice

Voditelj natječaja ”Najfotografije 21. međunarodnog festivala Cest is d`Best 2017”
Čedomil Gros

Žiri za odabir radova:
Vinko Šebrek, AFAIP, predsjednik
Davor Curić, AFIAP, član
Hrvoje Mahović, član

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.