Izložba ”Coprnički ceh” u Muzeju Sv. Ivan Zelina traje do 15. 9. 2017.

Izložbu ”Coprnički ceh” (proces tri zelinske coprnice), koja se otvorila 21. 6. 2017. i trajati će do 15. 9. 2017., organizira Muzej Sv. Ivan Zelina (Trg Ante Starčevića 13, Sveti Ivan Zelina) povodom 265. obljetnice posljednjeg suđenja vješticama u hrvatskim zemljama. U posljednjem zabilježenom službenom procesu iz 1751. godine na smrt su osuđene ”zelinske kmetice”: Magda Brcković, Marijana Brukec i Marijana Vugrinec. Obilježavanje obljetnice smatramo važnim dijelom lokalne povijesti, kao i važnim izvorom za povijest ovog fenomena u zelinskom kraju.

Cilj izložbe je potaknuti istraživanje i prezentiranje fenomena vještičarenja u Zelini i okolici. Namjera izložbe je i popularizirati u javnosti i povijesti slabo zastupljenu povijest progona vještica, povijest položaja žena i svakodnevicu funkcioniranja obiteljskog života, za koji su izvori sa suđenja vješticama dobro polazište. Izložba se temelji na povijesnim izvorima, na zapisu sa suđenja spomenutim vješticama iz 1751. godine, kao i ostalim zabilježenim sudskim procesima vođenim protiv vještica u okolici, te na zakonima koji su činili osnovu progona vještica. Spomenuti proces protiv tri vještice komparativan je s europskim suđenjima vješticama, tako da može poslužiti i kao primjer funkcioniranja fenomena progona vještica, ne samo na lokalnoj razini, već i komparativno sa suđenjima u ostalim hrvatskim krajevima i europskim zemljama.

Kroz ove slučajeve približit ćemo ”mračno razdoblje” zelinske, hrvatske i europske povijesti u kojem su žene, ali i muškarci na temelju iskaza, koji bi danas bili okarakterizirali kao praznovjerje, mogli biti procesuirani za zločin čarobnjaštva.

Koncept izložbe pokriva slijedeća područja:

Povijesni pregled fenomena vještičarenja; kronologija progona vještica u hrvatskim zemljama; okolnosti prestanka progona; položaj žene u društvu i faktori koji doprinose da se vještičarenje kao zločin prvenstveno vidi kao ženska domena; tijek sudskog procesa; prezentaciju praznovjernih radnji iz sudskih spisa okarakteriziranih kao vještičarenje; prezentaciju vjerovanja o vješticama iz pučkih vjerovanja; te različite prikaze lika vještice.

Izložba je popraćena izdavanjem i spomenice ”Coprnički ceh”, koja problematizira progon vještica u kontekstu europskih i hrvatskih zemalja, te se pomnije bavi položajem žena, a posebice položajem zelinskih kmetica optuženih za vještičarenje. Autori tekstova su dr.sc. Hrvoje Gračanin, izvan.prof. Filozofski fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Martina Findrik, mag.hist i Ana Zbiljski, mag.hist., Centar za ženske studije.

Autorice izložbe:

Martina Findrik
Romana Mačković

Autor prikaza vještica:

Franjo Lanović

Suradnici na izložbi:

Mladen Houška
Ana Knez
Ivan Kamenarić
Igor Zrinski
Erika Bujanović
Jasna Novaković – Marković
Darko Antolković
Željko Antolković

Trajanje izložbe: 21. 6. – 15. 9. 2017.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.