U Galeriji sv. Nikole otvara se izložba Eugena Borkovskog: ”Fraktalni objekti”

U Galeriji sv. Nikole (Malinska, otok Krk), 29. 7. 2017. u 21,00 h otvara se izložba Eugena Borkovskog: Fraktalni objekti. Likovni projekt predstaviti će Milena Žic. Uz otvorenje biti će prikazan video rad Katje Restović, na temu plesnog performancea ”Ka bijelom”, autora i izvođača Žaka Valente. Autor glazbe Tyler Friedman: The same hill. Izložba se može pogledati do 12. kolovoza 2017.

Fraktalni objekti: Pred nama su djela ambijentalnih oblika, ona pune prostor neprestano uvećanim dimenzijama detalja, koji na kraju otkrivaju anatomiju cjeline. Radovima Eugena Borkovskog dovoljno je pogledati površinu i otkrit ćemo brojne predodžbe. Otkud one dolaze, jesu li one samo znakovi postavljeni na ovim prizorima ili njihovim sjenama…?

Njegove su grane pomne izrade s impliciranom porukom o utjelovljenju prenošenja i vizualizacije prirode u umjetnička djela. Po strogim žičanim površinama (gušćim ili rjeđim, svijetlim ili tamnijim), geometrizirane grane obilježene su kao apstraktne skulpture, koje rastu od minimalizma do potpuno suprotnih likovnih ciljeva, a to su reflektirajući  dodaci koji se multicipliraju. Fraktalni objekti Eugena Borkovskog kao da odaju figurativne slike na temelju crno – bijelih fotografija, s tim što autor ne koristi materijal koji rabe umjetnici. Žica je gotovo vlaknaste teksture i sadrži reljefne uzorke, koji put zrnate.

Borkovsky: ARB FRAKTAL 01

Borkovsky: ARB FRAKTAL 01

Postavlja se pitanje kakav je međusobni odnos dijelova objekta. Pa, tu smo negdje između iluzije i stvarnosti i tražimo središnju poveznicu. Ona je u formama svega drvolikog. U malim geometrijskim dijelovima, koji cjelini daju jednaku razinu detalja. To su fraktali – u svakom se novom povećanju vide neki detalji koji prije nisu bili vidljivi. Količina se može povećavati, samosličnost ostaje. Fraktali su umanjena inačica samih sebe. I najmanji je dio umanjena kopija cjeline. To je autoru vrlo važno, to je njegova primarna tema. I njegova vjernost svojoj prepoznatljivosti. Radovi su mu postavljeni okomito, drugi horizontalno, neki u prostoru…..

Uporaba prikaza ničim nije ograničena, sve je tu jasno i precizno. Tako dobivene slike lelujaju kao neki poznati prizori. Te skupine radova koje nam Borkovsky donosi, prikazuju pedantne konstrukcije koje smiruju. Izgleda da te adaptacije nisu nimalo slobodne. One kao da komentiraju nešto o prirodi ili životu, one jednostavno govore da je to svijet u kojem žive, da je suvremena umjetnost spoj slike i skulpture u prostornom efektu.

Borkovsky: ARB FRAKTAL 07

Borkovsky: ARB FRAKTAL 07

To nije scena na kojoj se nešto odvija. Autorovi  Fraktali su zagonetka koju je dobro tek otkrivati. Uvijek i stalno mi otkrivamo taj neobičan život i prirodu u nama i oko nas. Zanimljiv suvremeni materijal od kojeg autor gradi svoje objekte možemo nazvati neutralnim, a otkriće fraktala slučajnim. Možda svojim radovima autor želi razbiti mit o klasičnim pretpostavkama u umjetnosti. Eto je posegnuo za matematičkim intervencijama fraktala i njihova otkrića. U mreži zarobljeni dijelovi, doimaju se estetski komponirani i oblikovani, iznad svega žele komunicirati s gledateljem.

Format njihova slijeda odaje nam uslojene odraze u raznim smjerovima. Kompozicije u nizovima ipak imaju svoj narativni sadržaj, a izvor im je u prirodi. Samo ovdje koji put, trodimenzionalno postaje dvodimenzionalno. Radovi Eugena Borkovskog su poslijeslikarska i poslijeskulptorska suvremeno ispričana likovna priča.

Milena Žic. Malinska, srpnja 2017.

Borkovsky: ARB FRAKTAL 09

Borkovsky: ARB FRAKTAL 09

Biografija autora: Eugen Borkovsky Vodopivec rođen je u Opatiji. Likovne umjetnosti studirao je u Rijeci. Završio Seminar pisanja o suvremenoj umjetnosti na Zavodu za suvremenu umjetnost u Ljubljani (Slo). Ima status samostalnog umjetnika (skulptor i likovni kritičar). Bavi se suvremenom likovnom praksom i likovnom kritikom te grafičkim i web dizajnom i heraldikom. Objavio više od 400 informativno publicističkih radova iz područja likovnih umjetnosti.

Od 1999. vodi Gradsku galeriju Fonticus – Grožnjan Grad umjetnika. Inicirao je osnivanje neformalne asocijacije: Koordinacija HDLU-ova Hrvatske, za obranu digniteta i prava samostalnih umjetnika. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Obavljao funkciju predsjednika HDLU Rijeka, te radio u tijelima strukovne udruge HDLU Istre. Sudjelovao je na mnogim stručnim simpozijima, likovnim kolonijama i radionicama u domovini i diljem svijeta.

Borkovsky: ARB FRAKTAL 14

Borkovsky: ARB FRAKTAL 14

Član je HDLU Istre, HDLU Rijeka, ULPUH-a, HZSU-a, Društva muzealaca i galerista Istre. Autor je reljefa i postava Heraldičke zbirke Grožnjan. Likovnoj publici predstavljao se s više ciklusa likovnih i multimedijalnih radova (Arboreusi, Arhitektura iluzije, Poroznom stoljeću, Bića, Labirint, Nakupine samoće, Krletke, Murva, Arboreusi nove generacije, Fraktalne formacije I. II. itd).

Priredio skoro stotinu samostalnih i sudjelovao na mnogo skupnih izložbi. Svojim radovima učestvovao je na nekoliko internacionalnih bienalnih ili trijenalnih žiriranih likovnih smotri. Pored brojnih izložbi u Hrvatskoj, Borkovsky je svoje radove predstavio u: Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Egiptu, Francuskoj, Izraelu, Južnoafričkoj Republici, Mađarskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Tajlandu….Od 1989. godine živi u središnjoj Istri.

Detaljno vidjeti: http://borkovsky.blogspot.hr/

Adresa: Eugen Borkovsky, Koče 46, 52 429 Grožnjan, HR
tel: 00385 99 252 33 72,
e-mail: eugen.borkovsky@gmail.com
web: http://borkovsky.blogspot.hr/

 

Impressum

Nakladnik: TZ općine Malinska-Dubašnica
Za nakladnika: Nediljko Vučetić
Izložba i katalog: Milena Žic
Dizajn: Mario Depicolzuane / Studio8585
Fotografije: EVB, Miranda Legović, Marko Španjol
Tisak: Cerovski, Zagreb,

Radno vrijeme galerije: 18–23 sata
Galerija sv. Nikole je od 2000. godine do danas na popisu priznatih galerija u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.