Umjetnik Boris Pecigoš izradio je ”Vodič po Land art stazi Stražica – Sapaćica”

Umjetnik Boris Pecigoš izradio je “Vodič po Land art stazi Stražica – Sapaćica”, koji možete slobodno preuzeti u pdf formatu (25 str.) na svoj mobilni uređaj ili ga isprintati kako bi obogatio vaš doživljaj umjetnosti i prirode tijekom vašeg posjeta Land art stazi na Učki. Preuzmite ga besplatno ovdje.

Ova kružna staza spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Vodeća misao staze, koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša, razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode.

Vodič u autorovom izdanju pružit će vam potpuno razumijevanje Land art staze. U Vodiču su opisani svi umjetnički radovi iz aspekta umjetnosti, prirodoslovlja i ekologije, te duhovnosti i misticizma. Detaljno je objašnjeno značenje simbola, boja i formi koje se javljaju na radovima land arta i rock arta na koje ćete nailaziti u svojoj šetnji Land art stazom, koja je jedinstveni projekt ovakve vrste u Hrvatskoj, ali i šire. U vodiču se nalazi i karta Land art staze s označenim lokacijama 20 umjetničkih radova, 4 vidikovca i 2 ulaza. Vodič sadrži i autokartu s preciznim uputama kako doći do ulaza na stazu.

Biografija autora

Boris Pecigoš je rođen 1974. u Zagrebu, a od početka 2014. živi i stvara u Rijeci. Magistrirao je likovnu umjetnost na temi land arta, a diplomirao slikarstvo na temi ekspresivnosti linije i boje na ljubljanskom Arthouse – College of Visual Arts. Član je HDLU Zagreb (Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb) i međunarodnog pokreta Immagine & Poesia (čiji je predstavnik za Hrvatsku). Osnivač je i voditelj udruge Atelier Hayat.

Transcendentnost glazbe i poezije, novodobni misticizam, nedokučiv misterij prolaznosti i smrti, zagonetni pretpovijesni crteži, figure i uspravljeno kamenje, a prije svega ljepota prirode, koja se u Rijeci, gdje Boris Pecigoš živi, ogleda u dodiru mora i planina – u svemu tome on nalazi nadahnuće za svoje umjetničko stvaranje. Njegov medij su slikarstvo i land art, a oslikavanje stijena u prirodi (rock art) objedinjuje to dvoje. Piše i poeziju. Ponekad su njegove slike i pjesme povezane, tj. neka ideja se istovremeno manifestira u likovnom i literarnom mediju.

Čest motiv Pecigoševih slika su stabla i njihova mitološka i duhovna simbolika. Istražuje i formu mandale, propituje mistiku drevnih simbola (spirale, kruga, sunca, i sl.), te rabi glagoljicu i arapsko pismo. Jakim koloritom i/ili dinamičnom lirskom apstrakcijom nastoji izraziti emocije koje proizlaze iz koncepta, koji umjetnika vodi prema stvaranju djela. Naglašena reljefnost i tekstura površine omogućuju i taktilno doživljavanje njegovih radova, što Pecigoš smatra vrlo važnim.

Land art i rock art Pecigošu omogućuju da svoju umjetnost na najneposredniji način poveže s ljubavlju prema prirodi i interesom za geologiju i povijesna mjesta s ostacima starih kultura. U land art unosi i svoje poimanje duhovnog, te nastoji evocirati onaj mistični, ritualni i sveti odnos prema silama prirode, svojstven drevnim kultovima. S publikom putem radova land arta, Pecigoš komunicira direktnije nego putem slika, jer su interaktivni – pozivaju da se u njih uđe ili da ih se dodirne, čime se ostvaruje ne samo vizualni, već i za umjetnika bitan taktilni kontakt i sa samim djelom i s okolnom prirodom, a koji ne bi bio moguć u prostoru galerije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.