Najava izložbe: ”Mare Adriatico – priroda, mit i kultura” u Europskom domu Zagreb

Petar Vidak, ‘’Venecija’’, ulje na platnu

Petar Vidak, ‘’Venecija’’, ulje na platnu

U utorak, 24. listopada 2017. u 19 sati, u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/1, Zagreb), otvara se skupna izložba slika pod nazivom ”Mare Adriatico – priroda, mit i kultura”, na kojoj će svoja djela izložiti umjetnici iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb / HDLU Zagreb u suradnji sa Hrvatsko – talijanskim društvom Zagreb. Izložbu će otvoriti Renata Bačić, Krešimira Gojanović i Hrid Matić. Izložba ostaje otvorena i može se pogledati do 27. studenog 2017. godine.

Na izložbi sudjeluju: Ana Cerovski, Antonija Cesarec, Andreja Dujnić Žmirić, Juraj Jonke, Morana Jugović, Denis Kaplan, Ivana Kolić, Branka Kopeti, Hrid Matić, Danko Merin, Višnja Peter, Maja Rajhenbah, Duje Šuvar, Petar Vidak i Mladen Žunjić.

Mare Adriatico – priroda, mit i kultura

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb u suradnji sa Hrvatsko – talijanskim društvom Zagreb i Europskim domom Zagreb organizira izložbu ”Mare Adriatico – priroda, mit i kultura”, na kojoj 15 zagrebačkih umjetnika u svojim djelima predstavljaju prizore uz obale Jadranskog mora i zemalja u njegovom okruženju, kroz živopisni kolorit mediteranskog ozračja.

Višnja Peter, "Pogled na…", akril na platnu

Višnja Peter, “Pogled na…”, akril na platnu

Na tim slikama uranjamo u jedan arhetipski Univerzum sastavljen od vode, vjetra i soli, zavirujemo u uske uličice koje okružuju starinske, primorske  kamene kuće kao na slici Višnje Peter, ili pratimo tok boje na površini venecijanskih kanala, koji se prožima sa polumjesečastim obrisima gondola na slici Petra Vidaka.

”Izgubljeni grad Pompei” Mladena Žunjića u mrko crvenim bojama dočarava materičnost vulkanske zemlje ispunjene ruševinama starih hramova, a ”Ljeto u Toscani” Andreje Dujnić Žmirić predstavlja prizor, unutar kojega se koloristički suprotstavljaju zlaćena žitna polja u perspektivi, sa poljima ljubičaste lavande.

Danko Merin, ''Underwater explorer 2", akril na kartonu

Danko Merin, ”Underwater explorer 2″, akril na kartonu

Danko Merin u meditativnom plavetnilu istražuje putanje ribljih jata, na čijim tijelima se presijava svjetlost iz dubina podmorja, te uz njega skriveni svijet ispod površine istražuje i Ana Cerovski, koja nam sa pastuoznim, reljefnim namazima približava lelujavo gibanje morskih trava.

Razigranim grafizmima, Branka Kopeti ocrtava bodljikavo, ružičasto-crveno tijelo škarpine, dok Antonija Cesarec prikazuje susret brodova na pučini u plavičastoj izmaglici sumraka. Svojim osebujnim i svježim stilom, Juraj Jonke slika hobotnicu u Dubrovniku, a Duje Šuvar ekspresivnom gestom gradi dinamičnu kompoziciju drvoreda na Zadarskoj rivi.

Denis Kaplan, ''Nebo i more / Cielo e mar’’, akril na platnu

Denis Kaplan, ”Nebo i more / Cielo e mar’’, akril na platnu

Denis Kaplan nebo i more prikazuje u žarkom srazu toplih i prigušenih boja, koje se preljevaju jedna preko druge kao pjena morskih valova pred oluju, a Morana Jugović u labirintu prepletenih mreža otkriva riblja tijela, koja nas podsjećaju na život iz dubina, zaustavljen u gibanju prije nove transformacije. Mljetski pejzaži Hrida Matića donose večernji smiraj, dok nas brodica Ivane Kolić uljuljkuje u snovitu atmosferu bonace, a Maja Rajhenbah u neopterećenoj igri boja prikazuje malu barku, nasukanu na plaži ispod cvijeta oleandera.

U različitim viđenjima i kompozicijama ovih prikaza naslućuje se bezvremeni prostor, gdje se umjetnička imaginacija stapa sa impresijama iz prirode i kolektivnim sjećanjima na vječni susret čovjeka i mora, prožimanje temeljnih elemenata u energetskom plesu neba, sunca, vode i kamena.

mr. art Krešimira Gojanović 

 

Duje Šuvar, ‘’Zadar - Riva 1’’, ulje na platnu

Duje Šuvar, ‘’Zadar – Riva 1’’, ulje na platnu

Organizatori izložbe ispred HDLU Zagreb: Krešimira Gojanović, Ivana Kolić, Hrid Matić
Organizator ispred Europskog doma Zagreb: Renata Bačić
Urednik kataloga i dizajn: Krešimira Gojanović
Postav izložbe: Krešimira Gojanović, Juraj Jonke, Danko Merin, Ivana Kolić, Mladen Žunjić, Denis Kaplan

Europski dom Zagreb / Europe House Zagreb, Jurišićeva 1/1, Zagreb
Zagreb, 24. listopad – 27. studeni 2017. godine

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.