Skupna izložba članova HDLU Zagreb ”Ulična priča” u Izložbenom prostoru Kristofor Stanković

Tihomir Cirkvenčoć, ''Desno je Bogovićeva'', akvarel

Tihomir Cirkvenčoć, ”Desno je Bogovićeva”, akvarel

Pozivamo vas na otvorenje skupne izložbe slika i fotografija članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, pod nazivom ”Ulična priča”, koje će se održati u ponedjeljak, 13. studenoga 2017. u 19 sati u Izložbenom prostoru Kristofor Stanković (Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb). Izložbu će otvoriti Tihomir Cirkvenčić, Krešimira Gojanović i Robert Štimec. Izložba se može pogledati do 22. studenoga 2017.

Na izložbi sudjeluju: Anđelko Brkić, Dalibor Brlek Slavenski, Tihomir Cirkvenčić, Andreja Dujnić Žmirić, Rajko Đedović, Tamara Gusar, Krešimira Gojanović, Zlatko Isaković, Juraj Jonke, Denis Kaplan, Marija Kruljac, Sonja Šimatić, Petar Vidak i Mladen Žunjić.

Na skupnoj izložbi članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb pod  nazivom ”Ulična priča” i u koncepciji Tihomira Cirkvenčića, četrnaest umjetnika, slikara i fotografa, predstavljaju prizore sa gradskih ulica u paleti višeslojnih emocija, gdje se futuristički ritmovi dinamički transformiraju u intimnija i smirenija ozračja pojedinačnih doživljaja, koje je svaki od umjetnika zabilježio svojim osobnim likovnim rukopisom.

Denis Kaplan, ''Street Scene”, akril na platnu

Denis Kaplan, ”Street Scene”, akril na platnu

Gradska vreva na ulicama motiv je sa kojim se bavi Denis Kaplan, ocrtavajući tijela i pokrete prolaznika u vrtložnom srazu svijetlih i žarkih boja, a Mladen Žunjić također u apstraktnim oblicima gradi lelujave prizore gradskih trgova, te dočarava estetiku brzine svakodnevnog života u snažnom i vijugavom potezu kista, koji klizi kroz oble površine boje. Anđelko Brkić pak, ostaje vjeran etno motivima iz svoga kraja, te slika ”Ljelje u gradu”, podsjećajući nas na staroslavenske običaje koji su preživjeli do danas, unutar kojih su se djevojke oblačile kao Kraljice i sa svojim živopisnim nošnjama i urešenim šeširima obilazile ulice, slaveći ljepotu mladosti.

Dalibor Brlek Slavenski, ''Crvene cipelice za Kanzas'', fotografija

Dalibor Brlek Slavenski, ”Crvene cipelice za Kanzas”, fotografija

Dalibor Brlek Slavenski na svojim fotografijama donosi atmosferu prolaznosti i samoće, svoje likove on sreće u prostorima napuštenih sajmišta, širokih nasipa, ispred praznih izloga, gdje se ljudi, krhki i ogoljeni, sjetno osvrću i prisjećaju prošlih vremena. Rajko Đedović fotografira djevojčicu na prašnjavom putu, koja ipak sa čvrstim i veselim pogledom gleda pravo ispred sebe, a Tihomir Cirkvenčić u akvarelnoj svježini prikazuje prizore sa osunčanih ulica u ranu jesen, gdje elegantno izduženi prolaznici obilaze starog kestenjara i napušteni bicikl, svatko u svome svijetu, u svojoj priči na gradskom betonu traži svoj prostor pod suncem.

Juraj Jonke, Tamara Gusar, kao i Andreja Dujnić Žmirić na svojim slikama kroz simbolične detalje i scenični kolorit dočaravaju nam osjećaj već viđenog – kao da smo na tim mjestima već bili, nešto slično već proživjeli, a opet nas i dalje mami iskra nepoznatog i snovitog, poriv za stvaranjem novih vizualnih utisaka u različitim dobima dana i godišnjim dobima.

Anđelko Brkić, ''Ljelje u gradu'', akril na platnu

Anđelko Brkić, ”Ljelje u gradu”, akril na platnu

Sonja Šimatić u tehnici assemblage-a na svom poliptihu priča nam ‘’zagrebačke priče’’ kroz minuciozne likovne zapise u kojima slijedi tok svojih impresija, a Marija Kruljac u prožimanju pastelnih i komplementarnih boja nagovještava uzburkane tokove ispod prividno mirne površine svoga grada, u stalnom širenju i rastu.

U slikarskim susretima umjetnika i članova HDLU Zagreb, u zajedničkom likovnom promišljanju brojnih tema iz naše svakodnevice, tako je i ovoga puta iznjedrena još jedna skupna izložba, gdje se impresije i osobnosti različitih umjetnika ipak sinergično nadopunjavaju, u kaleidoskopu uličnih priča.

mr. art Krešimira Gojanović

Za sve one koji neće moći prisustvovati izložbi, dio slika možete vidjeti u virtualnoj galeriji!

 

Organizatori izložbe ispred HDLU Zagreb: Krešimira Gojanović, Tihomir Cirkvenčić, Juraj Jonke, Ivana Kolić, Boris Pecigoš
Koncept izložbe i predgovor katalogu: Tihomir Cirkvenčić, Krešimira Gojanović
Urednik kataloga i dizajn: Krešimira Gojanović, Ivana Kolić
Postav izložbe: Krešimira Gojanović, Juraj Jonke, Tihomir Cirkvenčić, Mladen Žunjić, Denis Kaplan
Zagreb, 13. studeni – 22. studeni 2017. godine

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.