Otvara se 45. ZILIK u znaku snažnih žena

Mali ZILIK - djeca s izbornicom kolonije Sonjom Švec Španjol

Mali ZILIK – djeca s izbornicom kolonije Sonjom Švec Španjol

Od 22. do 26. siječnja 2018. godine u Karlovcu će se održati 45. Zimska likovna kolonija, poznatija kao ZILIK, u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor (prije Dom za djecu Vladimir Nazor Karlovac) i u suradnji sa brojnim hrvatskim likovnim umjetnicima.

Nakon vrlo uspješne realizacije prošlogodišnjeg ZILIK-a, na kojem su umjetnici mlađe i srednje generacije putem maštovitih likovnih radionica oplemenili živote djece bez adekvatne roditeljske skrbi, s istom namjerom i još kreativnijim programom, ZILIK se nastavlja i ove godine, a cijela manifestacija posvećena je značajnim hrvatskim umjetnicama, koje su obilježile 45 godina trajanja ZILIK-a.

Ovogodišnji ZILIK 45. godinu za redom okuplja ugledne hrvatske likovne umjetnike i dovodi ih na kreativne radionice za djecu osnovnih i srednjih škola, te štićenike domova iz svih dijelova Hrvatske. Ova kulturna manifestacija, koju je karlovački dječji dom pokrenuo davne 1974. godine kako bi djeci približio umjetnost i kako bi ih potaknuli na kreativno izražavanje, ubrzo je prerasla okvire doma i postala značajan kulturni događaj. Gotovo da i nema velikih imena hrvatskog slikarstva, koji svoje mjesto u protekle 44 godine nisu pronašli upravo na ZILIK-u.

Pozivnica za ZILIK

Pozivnica za ZILIK

Ovogodišnja kolonija biti će otvorena 22. siječnja u 19.30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom (Domobranska 1, Karlovac) svečanim otvaranjem izložbe poznate karlovačke umjetnice Vanje Krmpotić. Svakog dana u Centru za pružanje usluga Vladimir Nazor, održavati će se kreativne likovne radionice za djecu i mlade pod vodstvom likovnih umjetnika Lonca, Mirana Šabića, Sanje Pribić, Siniše Reberskog i Katarine Vojković. Njima će se pridružiti i brojni drugi likovni umjetnici.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10 do 12 h i od 15 do 17 h, izuzev petka 26. siječnja, kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer se  navečer obilježava kraj ovogodišnjeg ZILIK-a – zimska likovna kolonija završava 26. siječnja 2018. otvorenjem izložbe radova nastalih na 45. ZILIK-u.

Mali ZILIK - radna atmosfera

Mali ZILIK – radna atmosfera

Sve novosti i detalje o 45. ZILIK-u možete pratiti i na Facebook stranici kolonije, na kojoj će biti opširnije predstavljeni i umjetnici koji vode radionice za djecu.

“Sve odrasle osobe su najprije bile djeca. (Ali se malo njih toga sjeća.)” Antoine de Saint-Exupery

Kontakt osoba:
Izbornica kolonije i predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.
091/534 1176
e-mail: sonja@spanjol.com

Pozivnica na otvorenje izlozbe Vanje Krmpotić

Pozivnica na otvorenje izložbe Vanje Krmpotić

45. ZILIK u znaku snažnih žena

O ZILIK-u

ZILIK (Zimska likovna kolonija) predstavlja jedinstven spoj umjetnosti i humanosti kroz rad akademskih umjetnika, koji svake godine u siječnju provode tjedan dana s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kako bi oplemenili njihov život uspostavljanjem pozitivnog odnosa prema umjetnosti. Djeca na taj način proširuju vlastite obzore, obogaćuju iskustva i spoznaje, razvijaju slobodu mašte i izražavanje doživljenog, što znatno pridonosi stvaranju pozitivnog odnosa prema vanjskom okruženju.

Trajanje, kontinuitet i vrijednosni dosezi ZILIK-a svjedoče o njegovoj važnosti i kvaliteti, a kako bi opstao i u ovim teškim vremenima, potrebna je podrška medija, javnosti i sponzora.

Izložba dječjih radova nastalih na Malom ZILIK-u

Izložba dječjih radova nastalih na Malom ZILIK-u

Dugogodišnja tradicija održavanja ZILIK-a oduprla se zubu vremena prvenstveno zbog predanog i kontinuiranog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti kod djece, te kroz poticanje njihove mašte i kreativnosti, kao i pružanje osjećaja slobode u izražavanju, učeći ih kako ostvariti kvalitetan međuljudski odnos kroz vrijeme provedeno u kreativnom stvaralaštvu s umjetnicima i djecom iz lokalnih osnovnih škola i drugih domova.

Upravo zbog slojevitosti i poruka koje ZILIK nosi, osiguran je kvalitetan edukativno pedagoški program koji prati rad umjetnika i nadopunjuje iskustvo koje se pruža posjetiteljima radionica, ali i kasnijih izložbi. Umjetnička djela su poput djece, otvorena interpretaciji i subjektivnom čitanju, a program ima za cilj posjetiteljima svih dobnih skupina približiti kako Centar, tako i  umjetnost, te olakšati razumijevanje domske i umjetničke djelatnosti.

Vanja Krmpotić, ZILIK 1994.

Vanja Krmpotić, ZILIK 1994.

Žene koje su obilježile ZILIK

Od osnutka ZILIK-a 1974. godine kroz koloniju su prošle na stotine umjetnika. Na ZILIK-u su sudjelovali najeminentniji hrvatski likovni umjetnici XX stoljeća, među kojima su Miroslav Šutej, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Zlatko Prica, Ivo Šebalj, Vasilije Josip Jordan, Josip Diminić, Kosta Angeli Radovani, Šime Vulas, Predrag Goll, Ljubomir Stahov, Ivica Antolčić, Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, kao i mnogi drugi koji su svojim prisustvom i stvaralaštvom doprinijeli radu Doma za djecu Vladimir Nazor u Karlovcu, danas Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor.

Vanja Krmpotic na ZILIK-u 2001.

Vanja Krmpotic na ZILIK-u 2001.

Obzirom da se dugi niz godina početak Zimske likovne kolonije obilježavao izložbom hrvatskog doajena, 45. ZILIK smo odlučili posvetiti cijelom nizu žena – doajenki koje su sudjelovale i svojim angažmanom uvelike obogatile povijest ove dugovječne kolonije. Među njima valja istaknuti Nives Kavurić-Kurtović, Mariju Braut, Jadranku Fatur, Ljerku Njerš, Branku Uzur, Almu Orlić, Dubravku Babić, te mnoge druge značajne predstavnice hrvatske umjetnosti XX i XXI stoljeća.

Prisjetimo se kako je ideja o pokretanju likovne kolonije unutar Doma za djecu Vladimir Nazor potekla od Dane Grgec, suradnice Doma i supruge predsjednika Udruženja naivnih umjetnika Hrvatske, Petra Grgeca. Dana Grgec je ideju o osnivanju kolonije, koja bi se održavala u domu i bila namijenjena djeci, predložila ravnatelju Doma Petru Caru, koji je ideju objeručke prihvatio. I tako je nastao ZILIK.

Na prvom ZILIK-u sudjelovalo je 12 samoukih umjetnika, članova Udruženja naivnih umjetnika Hrvatske, među kojima su i dvije umjetnice, ujedno i suosnivačice ZILIK-a: Katarina Parađ-Vojković i Dragica Belković.

Nastup djece iz Doma za djecu Vladimir Nazor na otvorenju ZILIK-a

Nastup djece iz Doma za djecu Vladimir Nazor na otvorenju ZILIK-a

Godine 1978. dolazi Katja Wienert–Boldin, amerikanka hrvatskih korijena s prebivalištem u Londonu, koja je dvadeset godina vjerno podržavala i sudjelovala na ZILIK-u slikajući portrete djece, a jedne je godine na tjedan dana ugostila petero djevojaka, štićenica Doma, u svojoj kući u Londonu.

ZILIK-u se 1981. godine priključila iznimna hrvatska kiparica Milena Lah, koja je s djecom izradila grupu figura u drvetu, a književnica Nada Iveljić darovala je domu rukopis svoje knjige “Dječak i pas”. Iste godine zagrebačka fotografkinja Marija Braut posjećuje ZILIK, te kamerom bilježi događanja, da bi nekoliko godina kasnije obogatila fundus Doma donacijom ciklusa fotografija, snimljenih na prethodnim kolonijama.

Mali ZILIK - radionica

Mali ZILIK – radionica

Povodom desetog jubileja iznjedrila se i pjesma o ZILIK-u autorice Ksenije Dančulović, koju je uglazbio Vlado Dolenec. Iz područja glazbe valja istaknuti i šansonijerku Ladu Kos, koja je godinama posjećivala ZILIK i sudjelovala u popratnom umjetničkom programu zajedno s kolegama glazbenicima i glumcima koji su posjećivali i podržavali ZILIK, posebice tijekom Domovinskog rata.

Veliki doprinos ZILIK-u dala je i karlovačka umjetnica Vanja Krmpotić, kojoj je posvećen ovogodišnji ZILIK. Aktivno je djelovala na ZILIK-u od 1988. godine. Vodila je radionice Malog ZILIK-a i vjerno donirala svoja djela svake godine. U fundusu je ukupno evidentirano 13 djela, uz brojne radove koji nisu ušli u fundus, a smatraju se poklonima i zahvalama. Vanja Krmpotić je vodila Mali ZILIK uz druge umjetnike 1988., 1989., 1990., 1991., 1994. i 1995. godine, te je uvijek pomagala oko postava radova djece nastalih na Malom ZILIK-u.

Vanja Krmpotić, ''Prošlost Fažane'', akvarel, 1989., 46.5 x 34 cm

Vanja Krmpotić, ”Prošlost Fažane”, akvarel, 1989., 46.5 x 34 cm

45. ZILIK i izložba Vanje Krmpotić

45. ZILIK otvara se izložbom karlovačke umjetnice, poznate akvarelistice Vanje Krmpotić, koja je svojim aktivnim i predanim pedagoškim i likovnim djelovanjem zadužila cijeli grad Karlovac, te nas na žalost zauvijek napustila 2016. godine.

Vanja Krmpotić rođena je 1941. u Splitu, a likovne umjetnosti diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mladena Veže i prof. Josipa Poljana. Od 1966. godine radila je kao likovna pedagoginja u karlovačkim školama, završivši radni vijek pedagoga likovne kulture u Osnovnoj školi Grabrik, gdje je mnogim generacijama karlovačkih učenika prenijela prve tajne likovne umjetnosti. Djetinjstvo je provela u Jastrebarskom. Njezin prvi učitelj crtanja bio je Ivica Škrabe, koji je prepoznao njezin talent i na neki način joj odredio životni put likovnog pedagoga. Suptilnošću tehnike akvarela nastao je najveći dio impozantnog opusa Vanje Krmpotić, s motivima karlovačkih rijeka Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. Osim akvarela, Vanja Krmpotić radila je i u tehnici ulja na platnu.

Vanja Krmpotić, ''Proljetno jutro'', akvarel, 1990.

Vanja Krmpotić, ”Proljetno jutro”, akvarel, 1990.

U znak iskazivanja časti, priznanja i primarno zahvalnosti značajnoj karlovačkoj umjetnici, 45. ZILIK otvara se izložbom Vanje Krmpotić pod nazivom “Čulnost prirode”. Izložba predstavlja izbor 28 djela iz bogatog opusa Vanje Krmpotić, nastalih u periodu od 1989. godine do 2015. godine. Svojim direktnim osjećanjem ljepote svijeta oko sebe, Vanja Krmpotić je stvorila vlastite inačice grada u kojem je živjela, prirodnog bogatstva koje ga okružuje, kao i svih punktova jedinstvenosti naše zemlje, koje bi običnom promatraču vjerojatno promakle. Vanjino senzibilno umjetničko oko ih je, međutim, zamijetilo i zabilježilo, čime je stvoren bogat opus nepatvorene prirodne ljepote, provučene kroz koprenu njezinog prepoznatljivog akvarelnog rukopisa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.