Susret generacija: Antonija Cesarec i Krešimir Radas u Europskom domu Zagreb

U Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/1, Zagreb), u četvrtak, 8. veljače 2018. u 19 sati otvara se izložba Antonije Cesarec i Krešimira Radasa, pod nazivom ”Susret generacija: Antonija Cesarec i Krešimir Radas”, u organizaciji HDLU Zagreb i Europskog doma Zagreb. Izložba ostaje otvorena i može se pogledati do 23. veljače 2018.

Susret generacija: Antonija Cesarec i Krešimir Radas

U slikarskom susretu Antonije Cesarec i Krešimira Radasa iskustvo se susrelo sa mladošću, introspektivno likovno promišljanje sa ljubavlju prema baštini, nudeći nam prvorazredni likovni doživljaj.

Antonija Cesarec iskusna je slikarica, koja je kroz vrijeme izgradila svoj osebujni i prepoznatljivi slikarski izraz, temeljen na ekspresivno – lirskim zapisima svakodnevice, njezinih unutarnjih promišljanja i istraživanja, ali i maštovitih putovanja kroz vrijeme i različite prostore. Radoznalog duha i bistre percepcije, Antonija upija slike i dojmove oko sebe i prevodi ih na svoj specifičan likovni govor, gdje hipnotički plava boja u mnogobrojnim nijansama i vrtložnoj igri gradi pozornicu za njezine likove, dajući im bajkovito ozračje starih priča.

Antonija Cesarec, ''Miloska Venera'', kombinirana tehnika

Antonija Cesarec: ”Miloska Venera”, kombinirana tehnika

Spretnom gestom i sa ljubavlju prema eksperimentu, ona savladava različite tehnike i kroz različite materijale oblikuje ustalasali, živi Univerzum, u kojem vibriraju tek ovlaš naznačena lica, svojevrsni ”energetski portreti” njezinih znanaca, oko kojih aura boje dočarava njihov emocionalni naboj. Često su to i žene, one mitske i drevne, ali i svakodnevne znanice i prijateljice, interijeri, cvijeće, ptice – motivi i ljudi, koji u filteru njezine imaginacije postaju magično zaigrani u privlačnoj, iskričavoj duhovnoj modrini.

Likovni pak zapisi Krešimira Radasa vezani su uz njegov dalmatinski zavičaj, naslijeđe predaka utkano u kamen, izbrazdan teškim radom naroda koji je gradio suhozide – kamene ograde, građene tehnikom ”u suho”, a koji na njegovim slikama postaju strukture nepravilnih linija, plavetno – sivkaste površine kamena ispranog od kiša, išibanog vjetrovima, dočaravajući nam zidove sa zabačenih oranica i hladnu svježinu malih bunara.

Krešimir Radas: ''Suhozidi-Srima, IV'', akril na platnu

Krešimir Radas: ”Suhozidi-Srima, IV”, akril na platnu

To su i svojevrsni apstraktni putopisi kroz baštinu nagriženu od zuba vremena, da nas podsjete na naše korjene, isprepletene u dubinama škrte, žilave i lijepe šibenske pokrajine, gdje su ljudi morali naučiti živjeti sa prirodnim datostima, koje su iziskivale ručnu i umnu vještinu.

Drugi motiv koji intrigira Krešimira je šibenska katedrala sv. Jakova, oslikana decentnim koloritom, stamena i očuvana kroz brojne povijesne nedaće, kuge, požare i vlast tuđinaca, da bi posvjedočila o težnji naroda za duhovnom nadgradnjom i kristalizacijom njegovog iskustva. Te duboke likovne impresije asociraju nas i na ponosni temperament šibenskog čovjeka, koji se isklesao u suživotu prirode i kulture, neraskidivim nitima duha i materije.

mr. art Krešimira Gojanović

Biografije autora

Antonija Cesarec: ''Razmišljanje'', kombinirana tehnika

Antonija Cesarec: ”Razmišljanje”, kombinirana tehnika

Antonija Cesarec rođena je 2. siječnja 1946. godine u Prelogu, u Zagrebu živi od 1947. godine. Likovno obrazovanje stekla je u autorskoj školi ”AGORA”, gdje završava verificirani program i polaže “Majstoricu” u klasi prof. Ksenije Turčić. Pohađala je privatne ateliere ak. slikara i grafičara, prof. Josipa Martinka i ak. slikara, prof. E. R. Tanaya, gdje se uvodi u likovni jezik i sve tehnike likovnog izražavanja.

Izlagala je na dvanaest samostalnih izložbi uz eminentne recenzije i na mnogobrojnim žiriranim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Ilustrirala je zbirke pjesama, te je uvrštena u Likovnu monografiju LUDM-a, Prelog i monografiju Hrvatskog liječničkog katoličkog zbora u Zagrebu.

Sudjelovala je na mnogobrojnim međunarodnim i tuzemnim likovnim kolonijama humanitarnog karaktera, te je dobitnica brojnih pohvalnica i priznanja za taj rad. Djela joj se nalaze u mnogim umjetničkim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu. Živi i djeluje u Zagrebu.

Krešimir Radas: ''Sv. Jakov, IV'', akril na platnu

Krešimir Radas: ”Sv. Jakov, IV”, akril na platnu

Krešimir Radas je rođen 28. rujna 1981. godine u Vodicama, Hrvatska. Nakon diplome na građevinskom fakultetu u Splitu 2006. godine, seli se u Zagreb, gdje i danas živi i radi. Nakon 10 godina rada u struci, 2017. postaje Sudskim vještakom za graditeljstvo i procjenu nekretnina. Počeo je slikati od ranih školskih dana, koristeći tehnike akvarela, tempere, olovke i ugljena na papiru i kartonskoj ljepenci.

Danas se uglavnom koristi tehnikom ulja i akrila na platnu. Svoje slikarske vještine usavršavao je uzimajući privatne sate kod više akademskih slikara. Sudjelovao je na više od trideset skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Ovo je njegova treća samostalna izložba. Također je sudjelovao i na likovnim izložbama i kolonijama humanitarnog karaktera. Član je HDLU Zagreb.

Krešimir Radas: ''More kamena'', akril na platnu

Krešimir Radas: ”More kamena”, akril na platnu

Europski dom Zagreb, 8. – 23. veljače 2018. 

Organizatori izložbe ispred HDLU Zagreb: Krešimira Gojanović, Krešimir Radas i Antonija Cesarec
Organizator ispred Europskog doma Zagreb: Renata Bačić
Predgovor izložbi: Krešimira Gojanović
Uredništvo i dizajn kataloga: Krešimira Gojanović
Postav izložbe: Krešimir Radas, Antonija Cesarec

Jedna misao o “Susret generacija: Antonija Cesarec i Krešimir Radas u Europskom domu Zagreb

  1. Hvala vam Krešimira Gojanović na ovom lijepom predstavljanju naše izložbe. Hvala vam na stručnoj, profesionalnoj, umjetničkoj recenziji. Hvala vam što vjerujete u nas i sad je na publici da izloženo nagradi. Iskreno i srdačno Antonija Cesarec

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.