Izložba članova HDLU Zagreb ”Kroz sliku i riječ” u Galeriji Sunce – URIHO

U četvrtak, 15. ožujka 2018. u 18,00 sati u Galeriji Sunce – URIHO (Avenija Marina Držića 1, Zagreb), otvara se skupna izložba slika i crteža pod nazivom ”Kroz sliku i riječ”, na kojoj će svoja djela izložiti umjetnici iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb / HDLU Zagreb. Izložba ostaje otvorena i može se pogledati do 6. travnja 2018.

Izlažu: Anđelko Brkić, Ana Cerovski, Antonija Cesarec, Krešimira Gojanović, Zlatko Isaković – Lula, Anja Jelavić, Denis Kaplan, Ivana Kolić, Branka Kopeti, Luka Koščak, Tatjana Kreštan, Marija Kruljac, Alfred Freddy Krupa, Boris Pecigoš, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas i Mladen Žunjić.

Boris Pecigoš, ''Zla kob'', akril na platnu, 80 x 120 cm

Boris Pecigoš, ”Zla kob”, akril na platnu, 80 x 120 cm

Iz predgovora Krešimire Gojanović, ”Kroz sliku i riječ”: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb u ožujku 2018. godine u zagrebačkoj galeriji Sunce – URIHO, potaknuto Nacionalnom strategijom poticanja čitanja koja je usvojena krajem 2017. godine, odlučilo je organizirati izložbu svojih članova, koja bi povezala likovnu umjetnost sa književnošću i poezijom, kroz prikaz recentnih likovnih djela 18 autora, inspiriranih pročitanim književnim i poetskim djelima.

Denis Kaplan, "I am lost to the world", akril na platnu, 100 x 100 cm

Denis Kaplan, “I am lost to the world”, akril na platnu, 100 x 100 cm

Umjetnici su tako i između sebe razmjenili iskustva o tome što čitaju i kakva ih djela nadahnjuju u današnjem digitalnom okruženju, kada nas veliki protok primljenih informacija u kratkom vremenu ponekad prisiljava da napustimo tradicionalne modele čitanja, te su u neposrednom povezivanju slika i riječi razmatrali kako bi i likovni umjetnici mogli pripomoći u tom procesu svojevrsnog povratka knjizi i aktivnom, kritičkom čitanju, pri čemu čitalac ima priliku nadograditi svoje životno, intelektualno, ali i kreativno iskustvo.

Anđelko Brkić, ''Sjećanja'', ulje na platnu, 70 x 50 cm

Anđelko Brkić, ”Sjećanja”, ulje na platnu, 70 x 50 cm

Čitanje nas tako povezuje sa čovjekovim nadama iz nekih drugih vremena i prostora kao na slici Anđelka Brkića, inspiriranoj romanom Emila Zole ”Germinal”, koji problematizira težak život rudara i njihovu borbu za preživljavanje, kao i snove o pravednijem društvu čovjeka koji se probija kroz mračne tunele rudnika, osvijetljen samo nekim svojim unutarnjim svjetlom.

Na slici Ane Cerovski, inspiriranoj pjesmom ‘’Gitara’’ Federica Garcie Lorce, u zagasito crvenim tonovima dočarana je sjeta glazbe iz instrumenta, stopljenog sa imaginarnim pejsažom pjesnikovih uspomena, dok Antonija Cesarec zaigranim crtežom u kojemu se vješto prepliću slova, oslikava atmosferu haibuna – prozne pjesme Vladimira Devidea.

Zlatko Isaković - Lula, "Breza", akril na platnu, 50 x 40 cm

Zlatko Isaković – Lula, “Breza”, akril na platnu, 50 x 40 cm

Crtež Krešimire Gojanović ”Na balu kod Wolanda’’ posveta je djelu Mihaila Bulgakova, ”Majstor i Margarita”, a Zlatko Isaković – Lula nježnim i prozračnim bojama dočarao nam je prizor iz priče “Breza”, u kojoj Slavko Kolar prikazuje patnje mlade žene Janice, koja je bila previše krhka za život u siromašnom seoskom okruženju među surovim i neukim ljudima, gdje je iskusila neuzvraćenu ljubav, smrt djeteta, bolest i vlastitu preranu smrt. Na slici Janica, sama u šumi među vitkim brezama, poput duha luta u izmaglici pred svitanje.

Ivana Kolić, ''Gandalf Light'', tempera na platnu, 40 x 50 cm

Ivana Kolić, ”Gandalf Light”, tempera na platnu, 40 x 50 cm

Inspirirana pjesmom grupe Iron & Wine, ‘’Teeth in the Grass’’, Anja Jelavić naslikala je sliku pod nazivom ‘’Bloom”, gdje široki namazi boje uokviruju bjelinu koja iz njih izvire, predstavljajući nam ritam i atmosferu uglazbljenih riječi.

Denis Kaplan energičnim rasprskavanjem boje gradi gustu mrežu svog hermetičnog unutarnjeg Svemira, koji vibrira nadahnut poemom Friedricha Rückerta, “I am lost to the world” (Ich bin der Welt abhanden gekommen), a Ivana Kolić potaknuta romanima J. R. R. Tolkiena, slika lik mudrog čarobnjaka Gandalfa, osvijetljenog na tamnoj pozadini, gdje upečatljivi kontrasti grade bajkovito ozračje. Branku Kopeti inspirirao je Timothy Laughton svojim djelom ‘’Maye, Velike civilizacije, život, mit i umjetnost’’, pa ona slika stilizirani lik drevnog Boga Sunca, koji simbolizira svjesnost, kreativnost i jasnoću uma.

Luka Koščak, "More", ulje na platnu, 90 x 100 cm

Luka Koščak, “More”, ulje na platnu, 90 x 100 cm

Slika Luke Koščaka ‘’More’’ posveta je istoimenoj pjesmi Josipa Pupačića, a na njoj zlatno obzorje natkriljuje široke plohe plavetnila, u kolorističkoj perspektivi unutar koje je boja u prvom planu razrijeđena bjelinom i žućkastima mrljama jutarnje svjetlosti, a prema obzorju se modrina zgušnjava, prošarana mrkozelenim tonovima, te se čini kao da planovi slike vibriraju i pretapaju se u gibanju mora, koje se penje prema obali.

Tatjana Kreštan duboko plavim, tirkiznim i zelenkastim mrljama boje donosi nam sjetnu atmosferu večernjeg drvoreda sa čvornatim deblima, kroz koja prosijava magličasto svjetlo, a nadahnula ju je lirska pjesma Stjepana Licea, ‘’U mojoj duši’’.

Marija Kruljac, ''Marina kletva'', tuš / akvarel, 39 x 26 cm

Marija Kruljac, ”Marina kletva”, tuš / akvarel, 39 x 26 cm

Marija Kruljac oslikala je svoju vlastitu poeziju koju piše – sonetne pjesme iz sonetnog vijenca ”Divlja loza”, te na svojoj ilustraciji ”Marina kletva” prikazuje univerzalno biće drevne ženske energije u transformaciji od svjetla prema tami, inspirirana staroslavenskom legendom o bogu Perunu, njegovim sinovima i lijepoj Mari. Alfred Freddy Krupa akvarelom u kombinaciji sa tušem oslikao je bajku ”The Knight and the Dragon’’ koju je napisao Tomie dePaola, pokazujući svježi dar za ilustraciju, namijenjenu najmlađim čitateljima.

Boris Pecigoš na svojoj slici “Zla kob” inspiriran je natpisom na jednom kavkaskom stećku iz 16. stoljeća, koji glasi: “Tinta mudraca, rekoše mi nekad tako, dragocjenija je od krvi mučenika, pa me oružnici preklaše.” Slika je dio velikog Borisovog ciklusa ”Post mortem” iz 2013. godine, u kojemu nam autor kroz boju i stihove u meditativnoj atmosferi prenosi svoje kreativno iskustvo, gdje se Eros stvaranja suprotstavlja ništavilu.

Stjepan Perković, ''Uzvišene planine'', ulje na platnu, 70 x 50 cm

Stjepan Perković, ”Uzvišene planine”, ulje na platnu, 70 x 50 cm

Stjepan Perković naslikao je sliku ‘’Uzvišene planine’’, nadahnut riječima Ive Andrića u djelu ‘’Ex Ponto’’: ‘’Ljepota miluje moje oči, ljepota ljetnih dana oproštajnim poljupcima, da mi se ražali nebo bez oblaka i daleke planine i tamnozelena stabla u skupovima.’’, dok je Višnju Peter u njenoj slici živopisnog kolorita, “Jeruzalem”, inspirirala knjiga Tamar Yellin, ”Geniza u kuci Shepher”, koja predstavlja sagu jedne židovske obitelji u Jeruzalemu.

I znanstvena djela mogu biti poticaj likovnom umjetniku za stvaranje njegovih slika, pa je tako Krešimir Radas u istraživanju slikarskih kompozicija svojih suhozida, nadahnuće crpio iz znanstvenog rada Jadrana Kalea: ”Srima, krajolik nastanka starog Šibenika u rukama novoga grada Vodica”.

Krešimir Radas, ''Suhozidi-Srima X'', akril na platnu, 50 x 70 cm

Krešimir Radas, ”Suhozidi-Srima X”, akril na platnu, 50 x 70 cm

Istražujući prošlost i narodnu baštinu šibensko – dalmatinskih krajolika i tradicionalne gradnje suhozida, Krešimir je stvorio svoj autentični likovni govor, unutar kojega nam prikazuje oblike i strukturu kamena, isklesanog na suncu i vjetru, polegnutog po zemlji oranica i vinograda.

I na kraju, Mladen Žunjić u svom prepoznatljivom, apstraktno – ekspresionističkom stilu na slici ‘’Oblici stvaranja’’ inspiriran je zbirkom priča Zorana Ferića, “Anđeo u ofsajdu”.

Višnja Peter, "Jeruzalem", ulje na platnu, 60 x 80 cm

Višnja Peter, “Jeruzalem”, ulje na platnu, 60 x 80 cm

Čitajući sva ta djela, umjetnici su u sinestezijskoj impresiji iz riječi upijali oblike, atmosferu, boju osjećanja, dramatiku trenutka, liričnost i mistiku, zamišljali su likove iz priča i romana, uživljavali se u duh prohujalih vremena i dalekih prostora, ili su kroz bajke i fantaziju otkrivali neke nove svjetove u sebi, prenoseći ih na platno i papir.

Ana Cerovski, ''Gitara'', kombinirana tehnika, 60 x 80 cm

Ana Cerovski, ”Gitara”, kombinirana tehnika, 60 x 80 cm

I slikar je tako svoju viziju povezao sa imaginacijom pisca, da bi se ponovo vratio u ona daleka vremena svog djetinjstva i mladosti, kada je u tišini svoje sobe u mirnim danima školskih praznika iščitavao djela omiljenih pisaca, hodočasteći po knjižnicama poput nekog istraživača, kojega je svaka pročitana knjiga vodila prema nekoj drugoj, i svaka od njih je ostavila neki trag i utisak u prostorima nesvjesnog bića, uzgibano more dojmova koje se stalno transformira, rađajući nove doživljaje, umjetnička traženja i putovanja.

Mladen Žunjić, ‘’Oblici stvaranja’’, ulje na platnu, 90 x 90 cm

Mladen Žunjić, ‘’Oblici stvaranja’’, ulje na platnu, 90 x 90 cm

Kroz sliku i riječ, upoznavali smo stare kulture, egzotične običaje, ritmove različitih pjesnika, njihovu delikatnu misao ili posvećenu dubinu alkemičara riječi, koji prvo vide slike u svom umu, da bi ih potom imenovali, opisali, otpustili iz sebe, baš kao i slikar koji začaran nekim prizorom ispred sebe, raščlanjuje prostor na planove, uočava nijanse boja, gradi svoje kompozicije ponekad i kroz više slika u jednom ciklusu, putuje sa svojim viđenjem vođen neumornom stvaralačkom strašću, ponekad sagledava svijet oko sebe, a ponekad preko djela pisca uranja u dušu nekog drugog čovjeka, kroz riječi priče uzimajući ono najbolje od njega, da bi njegova vlastita imaginacija bila oplođena nečijom tuđom.

Tatjana Kreštan, ‘’U mojoj duši“, ulje na platnu, 30 x 60 cm

Tatjana Kreštan, ‘’U mojoj duši“, ulje na platnu, 30 x 60 cm

Vezano i uz Nacionalnu strategiju poticanja čitanja u hrvatskom društvu, likovni umjetnici također svojim djelima mogu doprinjeti razvijanju ljubavi prema pisanoj riječi, književnosti i poeziji, kroz svoje slike, ilustracije, izložbe i kreativno – likovna događanja, u susretu sa piscima i svim ljubiteljima književne i likovne umjetnosti, u spoju slika i riječi, koje se međusobno pretapaju i nadahnjuju.

mr. art Krešimira Gojanović

 

Galerija SUNCE, Ustanova URIHO
Avenija Marina Držića 1, Zagreb
tel: 01 6184 – 200 / 113
e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr


Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb
hdlu.zagreb@outlook.com

Organizatori izložbe ispred HDLU Zagreb: Krešimira Gojanović, Ivana Kolić, Robert Štimec, Boris Pecigoš
Postav izložbe: Krešimira Gojanović, Denis Kaplan, Krešimir Radas, Boris Pecigoš, Ivana Kolić

Izložbu financijski podržava Grad Zagreb

Jedna misao o “Izložba članova HDLU Zagreb ”Kroz sliku i riječ” u Galeriji Sunce – URIHO

  1. Povratni ping: Otvorenje izložbe Kroz sliku i riječ | HKKKKI

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.