Izložba Bálinta Szombathyja “Znakovi grada” u Galeriji Vladimir Bužančić

U Galeriji Vladimir Bužančić (Centar za kulturu Novi Zagreb, Trg Narodne zaštite 2, Zagreb), u srijedu, 21. ožujka 2018. godine u 20 sati otvara se izložba ”Znakovi grada” Bálinta Szombathyja.

Izložba se može pogledati do 11. travnja 2018., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

Bálint Szombathy (Pačir, Vojvodina, 1950.) multimedijalni je umjetnik u domeni performansa, instalacije, vizualne poezije, elektrografike, postkonceptualizma, urbane semiologije te pisac, urednik, art organizator. Član je i osnivač legendarne Grupe Bosch+Bosch (Subotica, 1969. – 1976.) i sudionik manifestacija jugoslavenske ”nove umjetničke prakse” 1970-ih. Od 2000. živi u Budimpešti, gdje uređuje časopis za umjetnost Magyar Műhely te vodi istoimenu galeriju u kojoj organizira zajedničke izložbe mađarskih i stranih umjetnika, piše za vodeće umjetničke časopise, izdaje knjige. Poslijednjih godina bavi se tematikom rodne zemlje ili zavičaja, istražujući pojmovne poremećaje toga termina u svjetlu migracija i selidbe naroda, te etničkih entiteta u bliskoj prošlosti.

Bálint Szombathy, 10-Városjelek Falfest 72

Bálint Szombathy, 10-Városjelek Falfest 72

“Od 1971. nadalje, istraživanje Bálinta Szombathyja na području urbane vizualne semiotike bilo je jedno od glavnih interesnih polja toga umjetnika, tijekom karijere koja je i u lingvističkom i u ideološkom smislu obuhvaćala širok spektar djelatnosti i medija.

Inspiriran novim lingvističkim pristupima toga važnog razdoblja te imajući na umu implikacije suvremenih strukturalističkih i semioloških istraživanja, Szombathy je svoje vizualnoumjetničke djelatnosti nastojao provoditi izvan zatvorenih prostora ateljea i izložbenih prostora, odnosno u javnom prostoru na otvorenom. Takva je odluka također bila u skladu s akcijama koje je izvodio u urbanim ili prirodnim okruženjima.

Bálint Szombathy, 17-Városjelek Falfest 72

Bálint Szombathy, 17-Városjelek Falfest 72

Ovaj umjetnik nikada se nije bavio slikarstvom ili kiparstvom u praksi; bilježio je spontane lingvističke pojave, vizualne znakovne tvorevine anonimnih autora u urbanoj životnoj sferi, koje su u potpunosti ispunjavale njegova očekivanja u pogledu slike ili skulpture i koje bi on, ali i drugi, mogao zabilježiti fotografijom te prihvatiti kao vlastiti rad.

U tom smislu, a da konkretno ne slika ili kipari, mogao je proizvesti vlastite slike i skulpture kroz fotografiju, kojom je zabilježena dana lingvističko-estetska pojava, time ju izmjestivši iz njezina okruženja. Takvom je modernističkom gestom umjetničkoga prisvajanja stvorio zbirku od nekoliko stotina snimaka, od kojih svaka tematizira nađeni predmet, tj. objet trouvé.” (Karen Eliot)

Na izložbi će biti prikazane starije fotografije iz 70-ih godina 20. stoljeća, te recentnije u obliku digitalnih projekcija ili digitalnih grafika na platnu i papiru.

impresum:

Autor izložbe: Bálint Szombathy
Tekst u katalogu: Maja i Reuben Fowkes
Likovni postav: Bálint Szombathy i Anita Zlomislić
Kustosica: Anita Zlomislić
Grafički dizajn: Ana Zubić
Prijevod s engleskoga na hrvatski: Mirta Jurilj
Prijevod s hrvatskoga na engleski: Graham McMaster
Lektura: Ivana Kurtović Budja
Tehnički postav: Tomislav Kušević

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.