Virtualna izložba fotografija Stjepana Kulfe: Moja šetnja Zagrebom

Jasna Dapas (pok.) i Stjepan Kulfa

Jasna Dapas (pok.) i Stjepan Kulfa

Stjepan Kulfa rođen je 1961. godine u Donjem Jesenju, nedaleko od Krapine. Veoma rano, još kao dječak obolio je od distrofije. Iako je završio srednju ekonomsku školu, nije zbog invalidnosti mogao raditi, pa je umirovljen. Međutim, nije mirovao. Sve svoje vrijeme posvetio je rezbarenju i umjetničkom stvaranju u drvetu. Već od malih nogu privlačila ga je skulptura, napose oblikovanje životinjskih i ljudskih figura u drvetu. Svoju prvu skulpturu napravio je kao dječak od 12 godina, a šire i ozbiljnije se bavi rezbarenjem od 1980. godine.

Stjepan Kulfa

Priredio je više samostalnih i skupnih izložbi skulptura, a posebno jaslica u više gradova u Hrvatskoj, te je sudjelovao na više svjetskih izložbi jaslica u Rimu, Arlesu, Napulju, Salzburgu,  Skoplju, i dr. Fotografijom se bavi usputno posljednjih nekoliko godina. Vozeći se svojim elektromotornim invalidskim kolicima zagrebačkim ulicama, promatrao je i upijao svakodnevne slike urbanog života svoga grada, razne motive i ulična događanja.

Neka od tih događanja i motiva snimio je svojim mobitelom, koji mu umjesto fotoaparata služi kao optički dnevnik njegove radoznalosti.

Stjepan Kulfa

Stjepan Kulfa

O fotografijama Stjepana Kulfe piše Vinko Šebrek, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb:

Stjepan Kulfa fotografijom se bavi usputno posljednjih nekoliko godina. Tijekom vremena su se njegovi široki pogledi i optičko bilježenje raznih događanja i motiva počeli sužavati i specijalizirati, pa se tako usredotočio uglavnom na jednu temu – fotografiranje zagrebačkih podrumskih prozora.

Kulfa o tome kaže: ”Vozeći  se gradom, uočio sam ljepote podrumskih  prozora. To je ostavština ručnih radova starih majstora kovanog  željeza, kao i radovi  novijeg datuma. Na žalost, sve te vrijednosti i ljepote uglavnom ne privlače pozornost prolaznika. Više ih privlače zagrebačka velebna zdanja, arhitektura i razne znamenitosti. Osjetio sam potrebu zabilježiti meni dostupne vidike mobitelom i iste podijeliti s ljudima. Zato sam odlučio snimati podrumske prozore i kovane rešetke na njima. Vjerujem da ću potaknuti i druge ljude, da kada krenu u šetnju zagrebačkim ulicama, skrenu pogled niže i dolje, i da obrate pozornost i na ove ljepote i vrijednosti našeg lijepog grada”.

Štef - prozori i pokušaj 795

Štef – prozori i pokušaj 795

Kulfa je posljednjih godina skoro svakodnevno snimao podrumske prozore i kovane rešetke na njima i u njima je prepoznavao majstorstvo i ljepotu uradaka kovača umjetnika, a mnoge od njih je upoređivao i sa svojim stvaralaštvom u drvetu.

Svoje fotografije Kulfa stvara kao samouk, bez ikakvih uticaja pomodnih smjerova i mišljenja. To su fotografije koje spadaju u žanr reportažne fotografije i tijesno su povezane sa stvarnošću, sa materijalnim svjetom činjenica i motiva. Otuda one teže, prije svega, informativnom i intelektualnom, a manje estetskom djelovanju. Ipak, one posjeduju i određene estetske vrijednosti, jer nas dovode, pri njihovom promatranju, do konkretnih spoznajnih zaključaka.

Štef - prozori i pokušaj 436

Štef – prozori i pokušaj 436

Uostalom, na izložbama press fotografije susrećemo fotografije oslobođene umjetničkih odlika, a ipak su ti snimci snažni po svojim iskazima i porukama. Tako možemo promatrati i ove fotografije, koje je stvarao čovjek prikovan za invalidska kolica, kome čestitamo na ideji i iskazujemo mu dužno ljudsko poštovanje za njegovo htjenje, inventivnost i poruke koje nam šalje svojim fotografskim uradcima.

Vinko Šebrek
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

 

Galerija fotografija Stjepana Kulfe ”Podrumski prozori”

 

Copyright (c) Stjepan Kulfa

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.