Izložba Krunoslava Žerjavića u Kulturnom centru Dubrava

U Kulturnom centru (Dubrava 51 a, Zagreb) otvara se 30. travnja u 19.00 sati mala retrospektiva slika Krunoslava Žerjavića, člana Hrvatskog društva likovnih i literarnih umjetnika ”Mansarda”. Izložba je otvorena do 10. svibnja 2018., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Iz predgovora izložbi Svebora Vidmara: Rijetki su oni samouki autori koji inspiraciju pronalaze u apstraktnom izričaju, a ne u figurativnom prikazu prirode. Poznato je da je lakše nacrtati temu prema predlošku, nego iznjedriti motiv iz mašte. Krunoslav Žerjavić jedan je od tih vrijednih slikara, koji s lakoćom stvaraju imaginarni svijet blizak geometrijskoj apstrakciji, slojevitih prijelaza, te žarkih boja i naglašenog poteza kistom, blizak apstraktnom ekspresionizmu i nadrealizmu gdje uspješno pomiruje, na ironičan i simboličan način, svijet vidljivog i nevidljivog, stilizirajući ga uvijek na ono bitno.

Žerjavić, sada umirovljenik, u životu je stvorio bogati opus od 1.500 slika i crteža. Nije bilo lako izabrati radove koji će ga najbolje predstaviti na ovoj Maloj retrospektivi u Kulturnom centru u Dubravi. Umjetnik je širokog spektra interesa koji svojim stvaralaštvom dotiče mnoga pitanja o vlastitoj egzistenciji, o svijetu koji ga okružuje, o tajni jesmo li uistinu sami u svemiru, o čemu nam svjedoče neobični nazivi njegovih slika kao što su: Elektronika, Svemirska simfonija, Svemir je samo mali dio nečeg puno, puno većeg…

Krunoslav Žerjavić 4

Krunoslav Žerjavić 4

Lirskim nazivima slika umjetnik suprostavlja čvrste kompozicije, prepoznatljivih tekstura i dinamičnog kolorita i ritma. Autor se katkad na djelima ne libi lijepiti pojedine elektronske dijelove iz tranzistora i kompjutora, čime rad poprima taktilnu komponentu blisku reljefu. Njegovo slikarstvo je intuitivno. Sve što radi dolazi iskreno iz srca. Umjetnost za njega tako postaje dnevnik vlastitog postojanja. No, Žerjavić sve te raznovrsne stilove i tehnike veže u jednu cjelinu, koja se lako iščitava, jer mu svaki ciklus ima dosljedan početak i kraj.

Uistinu, radi se o zanimljivom i plodnom slikaru, članu Hrvatskog društva likovnih i literarnih umjetnika Mansarda iz Sesveta. On je na pitak način približio apstraktno slikarstvo publici, koja jedini smisao umjetnosti pronalazi samo u figurativnim prikazima.

Svebor Vidmar

 

 

Biografija autora

Krunoslav Žerjavić rođen je 1956. godine u Zagrebu, gdje je pohađao srednju tehničku školu “Nikola Tesla”, strojarski smjer. Radni vijek proveo je u tvrtkama “Končar” i “Franck” kao strojarski tehničar. Bio je sudionik Domovinskog rata. Slikarstvom se počinje baviti od 1988. godine. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva likovnih i literarnih umjetnika Mansarda iz Sesveta. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 2002. godine u knjižnici Sesvete. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama u zemlji. Premda je u mirovini, i dalje aktivno stvara u svome atelijeru u Zagrebu.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.