23. međunarodna izložba karikatura Zagreb 2018 na temu ”Meteorologija”

1. nagrada: Lubomír Lichy (Češka)

U utorak, 29. svibnja 2018. u 19 sati, u Galeriji Klovićevi dvori (Jezuitski trg 4, Zagreb), otvara se 23. međunarodna izložba karikatura Zagreb 2018 na temu ”Meteorologija”. Izložba će biti otvorena do 10. lipnja 2018.

23. Međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista i ovaj puta okuplja veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema izložbe, odnosno festivala karikature je Meteorologija (vrijeme, klima, prognoza  i sl.), sa svim mogućim aspektima koje karikaturisti mogu zamisliti.

Ovogodišnja tema  rezultat  je inicijative poznatog hrvatskog meteorologa Zorana Vakule, koji je kao glavni meteorolog HRT-a i urednik  aplikacije „HRT METEO“, odnosno dijela internetske stranice posvećene vremenu i prometu „HRT Vrijeme i promet“, ponovo pokrenuo nekadašnju uspješnu suradnju HRT-a i hrvatskih karikaturista. Ta inicijativa je vrlo brzo pretvorena u međunarodni projekt, koji je pokazao da je meteorologija interesantna tema karikaturistima iz cijelog svijeta. Pristiglo je 788 radova od 357 karikaturista iz 62 zemlje svijeta.

Izložba će i ove, kao i posljednjih desetak godina, biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori, gdje će biti predstavljeno oko 90 najkvalitetnijih radova, a dio radova će od 29. 5. do 3. 6. 2018. biti izložen u Medijateci (Preradovićeva 5, Zagreb).

2. nagrada: Hou Xiaoqiang (Kina)

2. nagrada: Hou Xiaoqiang (Kina)

Najbrojniji su autori iz  Hrvatske (52), Turske (24), Srbije (22), Ukrajine (17), Kine (17), Rumunjske (14), Poljske (14) ….Tiskan je i kvalitetan prateći katalog na 96 stranica.

Kao i većina svjetskih festivala karikature, tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud koji je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature, radio je u sastavu: prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti, meteorolog Zoran Vakula te karikaturisti Davor Trgovčević, Mojmir Mihatov i Nik Titanik.

Imena nagrađenih autora i njihovi radovi će biti predstavljeni na svečanom otvaranju izložbe.

3. nagrada: Andrei Popov (Rusija)

3. nagrada: Andrei Popov (Rusija)

Prva nagrada: Lubomír Lichy, Češka Republika
Druga nagrada: Hou Xiaoqiang, Kina
Treća nagrada: Andrei Popov, Rusija

Posebna priznanja:

Saša Dimitrijević, Srbija
Goran Ćeličanin, Srbija
Luka Lagator, Crna Gora
Damir Novak, Hrvatska
Kfir Weizman, Izrael

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.