Izložba ”Najfotografije 22. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best 2018” u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava (Dubrava 51 a, Zagreb), u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. u 19.00 sati otvara se izložba ”Najfotografije 22. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best 2018”. Izložba je otvorena do 26. srpnja 2018., radnim danom od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je slobodan.

Iz predgovora Svebora Vidmara: Ususret Najfotografiji 22. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best 2018

Malo se koji festival može pohvaliti s vrhunskim dokumentiranjem same manifestacije kao što je Cest is d’Best. Raznoliki pristup snimljenih situacija omogućio je vrhunski umjetnički doživljaj svih uličnih predstava, perfomansa, koncerata, izložbi, izvedbi i radionica, održanih u središtu Zagreba od 30. svibnja do 3. lipnja 2018. godine.

Sama manifestacija Cest is d´Best jedno je od najatraktivnijih kulturnih događanja u gradu Zagrebu koja, pritom, uključuje sve životne dobi. Kultura je predstavljena kao neusiljena zabava širokih masa, gdje se pojedini programi pomno odabiru, ne bi li cijeli ugođaj bio na visokoj razini. U nju su uključeni glazba, gluma, pokret i likovnost, te nove inovativne umjetničke prakse na otvorenom, veličajući pritom radost i ljepotu stvaranja. Jer, poznato je da su umjetnici najbolji ambasadori mira, koji svojom maštom i originalnošću povezuju različite krajeve svijeta, čime je Zagreb dobio još jednu prepoznatljivu i sadržajem bogatu kulturnu manifestaciju, kao bitnog čimbenika proljetne turističke ponude.

Mary Pilaš Crnković - Blaze of glory

Mary Pilaš Crnković – Blaze of glory

Zahvaljujući Zlatku Petroviću i akademskoj slikarici Dijani Nazor, Najfotografija je postala nedjeljiv dio samog festivala. Dijana je bila uvela i rubriku Gost natječaja, gdje su se široj javnosti predstavili autori kao što su Slavka Pavić, Marija Braut i Pero Dabac. Manifestaciju Najfotografije na kratko preuzima mladi fotograf Kristijan Tabet, pokušavajući festivalu dati dašak još veće vidljivosti, da bi potom umjetnički voditelj Najfotografije postao cijenjeni fotograf s bogatim životopisom i organizacijskim iskustvom, Čedomil Gros, dugogodišnji suradnik samog Festivala.

Od nagrada su zadržani Grand Prix kao glavna nagrada festivala i nagrada za najuspješnijeg autora, koji je zastupljen na izložbi s najvećim brojem radova, te nagrade za najbolju umjetničku i dokumentarnu fotografiju.

2. 6. 2018., Zagreb - Nastup francuskog performera Bubble man u sklopu festivala Cest is d best na Zrinjevcu. Photo: Borna Filić/PIXSELL

2. 6. 2018., Zagreb – Nastup francuskog performera Bubble man u sklopu festivala Cest is d best na Zrinjevcu. Photo: Borna Filić/PIXSELL

Žiri Najfotografije 22. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best 2018, kojega čine Vinko Šebrek, Neda Rački i Antun Krešić, od 42 prijavljena autora odabrao je njih 22, a od 291 pristigle fotografske slike, njih 51.

Grand Prix po prvi je puta dobila talentirana fotografkinja Ivana Planinić, po struci diplomirani inženjer arhitekture. Također, proglašena je i najboljim autorom Najfotografije, jer na izložbi dominira s najvećim brojem prihvaćenih fotografija, koje odišu vrhunskom estetikom kadra.

U kategoriji Dokumentarne fotografije, dobitnik prve nagrade je Jadranko Markoč za fotografsku sliku Poziranje. Druga nagrada pripala je Borni Filiću, za fotografsku sliku TaDaa, dok je treću nagradu osvojila Biljana Tudja za fotografsku sliku Vidi što mogu. Pohvalu festivala dobila je Davorka Trbojević za fotografsku sliku Upsss.

Vesna Špoljar - Glazba je zvonka radost

Vesna Špoljar – Glazba je zvonka radost

U kategoriji Umjetničke fotografije, prvu nagradu dobila je Mary Crnković Pilaš za rad Blaze of glory, druga nagrada pripala je Vesni Špoljar za fotografsku sliku Glazba je zvonka radost, treću nagradu osvojio je Nenad Martić za rad Ptičica, dok je pohvala festivala završila u rukama Željka Novakovića za fotografsku sliku Ekstaza.

Treba napomenuti da se izlagači Najfotografije iz godine u godine mijenjaju, ali ima i onih vjernih, koji su se upravo putem ovog natječaja profilirali u ozbiljne autore. Spomenut ću neke od njih: Neda Rački, Đurđica Kocijančić, Zvonko Radičanin, Andro Galinović, Vesna Špoljar, Vesna Pleše, Davor Curić, Vlasta Štalekar, Davorka Trbojević… Uz profesionalce, znanje i umijeće bruse i amateri, pokušavajući u svoja djela unijeti dašak originalnosti, čime im ova izložba daje svojevrsni “vjetar u leđa”.

Nenad MartiĆ - PtiČica

Nenad MartiĆ – PtiČica

Zanimljivo je kako različiti ljudi s različitim interesima, različito hvataju trenutke istog događanja. Raznolikost i maštovitost jedna je od značajnijih karakteristika samog festivala, stoga je logično da je takav pristup vidljiv i na ovoj izložbi u Fotogaleriji Dubrava. Ideja organizatora je uključiti što veći broj natjecatelja, stranih i domaćih, čime ova izložba poprima međunarodni karakter i sjajno naglašava završetak tog hvalevrijednog događaja.

Svaka pohvala osnivačima festivala Kraljevima ulice, direktoru festivala gospodinu Zlatanu Jaganjacu i odabranim izlagačima Najfotografije, koji su nas na trenutak podsjetili koliko je bilo lijepo hodati Zagrebom i biti aktivnim djelom te bogate kulturne ponude grada.

Svebor Vidmar

 

NAGRADE I POHVALE

Grand Prix:
Ivana Planinić – Bubble man, Double face, One man band

Dokumentarna kategorija:
1. nagrada – Jadranko Markoč, Poziranje
2. nagrada – Borna Filić, TaDaa
3. nagrada – Biljana Tudja, Vidi što mogu
Pohvala – Davorka Trbojević, Upsss

Umjetnička kategorija:
1. nagrada – Mary Crnković Pilaš, Blaze of glory
2. nagrada – Vesna Špoljar, Glazba je zvonka radost
3. nagrada – Nenad Martić, Ptičica
Pohvala – Željko Novaković, Ekstaza

Najuspješniji autor:
Ivana Planinić – Bubble man, Double face, One man band, A loving moment, Rose for the lady, Ninja, In the air

 

Popis izloženih radova:

1. Mary Crnković Pilaš – Ring of fire, Trail blazer
2. Davor Curić – Naopačke, Vrtuljak ljubavi, Balonko
3. Đurđica Kocijančić – Face O, Facepainiting
4. Jasmin Krpan – Čovjek i vatra 2
5. Iva Marinić – Izdržaj, Drummer girl
6. Jadranko Markoč – Ples u zraku, Plesna točka
7. Nenad Martić – Čovjek balon, Jedna za tatu, Skok, Zvijezde su rođene
8. Damir Martinić-Jerčić – Svirač gitare, Pazi zavoj
9. Željko Novaković – Levitacija
10. Ivana Planinić – A loving moment, Rose for the lady, Ninja, In the air
11. Mario Radaković – Zagreb poludi
12. Robert Ravnić – Koncentracija
13. Josip Smoljić – A stone legend 2
14. Karmen Stošić – U krilima anđela
15. Ivan Šmuk – Štros, Okret
16. Vesna Špoljar – Leptirica, Stisak ruke, Rukoljub
17. Sandra Truntić – Maštaonica, Svijet bajki
18. Biljana Tudja – Igra, Atlas, Urlik
19. Petar Tudja – Jao, Ples u zraku, To je Cest

Izvan konkurencije:
Čedomil Gros – Cest is d`Best

 

Osnivači Cest is d’Best-a:
Kraljevi ulice

Direktor festivala:
Zlatan Jaganjac

Voditelj natječaja Najfotografije 22. međunarodnog festivala Cest is d’Best 2018:
Čedomil Gros

Ocjenjivački sud:
Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP, predsjednik
Neda Rački, EFIAP/P, član
Antun Krešić, član

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.