Predstavljanje umjetnika: Zlatko Isaković – Lula

Zlatko Isaković Lula

Zlatko Isaković – Lula rođen je 1952. u Cerniku (Nova Gradiška), školovao se i živi u Zagrebu. Likovnom stvaralaštvu teži od samog djetinjstva, crpeći inspiraciju iz prirode i vlastitog unutarnjeg svijeta, a nakon 1996. godine potpuno se prepušta likovnom izražavanju i razvija vlastita umijeća kroz sve crtačke i slikarske tehnike, uz povremeno stručno vodstvo akademskih slikara iz Zagreba. Izlagao je na više skupnih žiriranih izložbi i jednoj samostalnoj, a brojni radovi mu se nalaze kao stalni postav u galerijama, crkvama, bolnicama i privatnim zbirkama. Od 2016. član je HDLU Zagreb.

U svom slikarstvu, u tehnici akrila, gvaša i akvarela, Zlatko se studiozno posvećuje kolorističkom istraživanju motiva pejzaža i mrtve prirode, težeći ka čistim i svježim bojama, jakim kontrastima i dinamičnim kompozicijama sa dubinskom perspektivom, koja je dodatno naglašena nesputanom gestom i izražajnim kolorističkim detaljima u prvom planu. Uporedo sa slikarskim tehnikama, Zlatko usavršava i svoju crtačku tehniku, koristeći tuš, olovku i lavirani tuš, te razvija bogatstvo linije, sučeljavajući oštre poteze pera sa prozračnim potezima kista, s kojima osjenčava motive gradskih veduta, ali i sakralne motive.

Z. Isaković: Bez naziva 8, tuš na papiru

Z. Isaković: Bez naziva 8, tuš na papiru

Posebno je zanimljiv ciklus njegovih radova ”Ratni put”, koji je nastao nakon Zlatkovog povratka iz domovinskog rata, kao serija dramatičnih likovnih zapisa u tehnici tuša i akrila, sa jakim crno – bijelim kontrastima ili kontrastima jedne intenzivne boje i crne pozadine, kroz koje je autor izrazio svoja sjećanja na ratne dane, podsjećajući nas sa emocionalnim nabojem svojih radova na neka od djela ranog europskog ekspresionističkog slikarstva.

Istovremeno slikarski zaigran, sa željom prema eksperimentu u različitim likovnim tehnikama, no također dubok i posvećen studijskom istraživanju odabranih motiva, Zlatko Isaković je autor koji iznenađuje u svojoj sposobnosti da stvori harmoniju između svjetla i tame, prikaže raskoš prirode, jednako kao i emocionalni raspon vlastitog svijeta unutarnjih iskustava i doživljaja, pa kako se radi o vrlo plodnom autoru koji svoja djela stvara u ciklusima i serijama, zasigurno ćemo ga još vidjeti na nekim od njegovih budućih samostalnih izložbi. (K. Gojanović)

Pejzaži i vedute

 

Sakralni motivi

 

Ratni put

 

Kontakt autora: isakovic.zlatko@gmail.com

 

Copyright (c) Zlatko Isaković Lula

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.