Predstavljanje umjetnice: Jelena Martinović

Jelena Martinović rođena je 1981. godine u Varaždinu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2000. godine i diplomira u lipnju 2006. godine, u klasi profesora Ante Rašića. Od značajnijih inozemnih projekata svakako treba istaći rezidencijalni boravak na umjetničkoj radionici ”As tide”, ”Heimat”, Graz, realiziran u suradnji Next Graz i fundacije Pistoletto, Biella i predavanje “Umjetnost, priroda i sport” na Moskovskom liceju povodom međunarodnog simpozija Moskovske Akademije Umjetnosti i Akademije znanosti u Moskvi, 2009. godine i 2014. godine. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovala na brojnim likovnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu, od kojih treba istaknuti likovni simpozij u Turskoj – Cappadociji 2010. godine, te predavanje i izlaganje na Moskovskoj Akademiji povodom Olimpijade u Moskvi. Članica je HDLU Zagreb, živi i radi u Zagrebu.  www: jelena.com

Jelena Martinović, ''Put na Vaganski vrh 2'', akvarel

Jelena Martinović, ”Put na Vaganski vrh 2”, akvarel

Slikarstvo Jelene Martinović prožeto je impresijama iz prirode sa njezinih planinarskih ekspedicija, te se odlikuje delikatnim likovnim rukopisom koji bilježi karakter stabala i planinskih krajolika, samotnih prijevoja sa krševitim tlom, obraslih rijetkom travom koja se probija kroz nakupine kamenja.

Vretenasto granje bukve koje se povija na vjetru, sivkastozelene krošnje crnogoričnog drveća, otpornog na zimsku studen i krivudava debla u šumarcima odašilju dojam mira i svježine u tom carstvu kamenih gromada, reljefnih udubina, ponikvi i škrapa, na škrtoj zemlji šibanoj jakim burama i olujnim vjetrovima.

Jelena Martinović, ''Prema zloj ploči'', akvarel

Jelena Martinović, ”Prema zloj ploči”, akvarel

Divlji velebitski konji u stalnoj potrazi za novim pašnjacima po nepristupačnim gorskim predjelima, sa svojim čvrstim tijelima u trku preko puste zemlje prikazani su u igri dinamičnih tekstura i prozračne pozadine ili u mirnom predahu pod plavetnilom oblačnog neba.

Velebit na njezinim zapisima bogat je raznom florom, čiji karakter Jelena precizno istražuje u tehnici crteža, akrila i akvarela i otvara nam se u širokim perspektivama koje naglašavaju njegovu monumentalnost, sa pastelno razblaženim tonovima, u dojmu raznolikog života koji vibrira u planinskim dubinama.

Jelena Martinović, ''Konji1'', tuš na papiru

Jelena Martinović, ”Konji1”, tuš na papiru

Jednako tako i njezini likovni zapisi sa Himalaye dočaravaju atmosferu samotnog planinskog carstva, gdje su boje prigušene u bjelini snježnog pokrivača, kroz koji se probijaju Yakovi – krupna dugodlaka goveda, poznata po svojoj izdržljivosti u nošenju tereta kroz teško prohodne planinske predjele. Kao izvrstan animalist, Jelena u par osnovnih poteza ocrtava njihove masivne pognute glave, rogove i resastu, zapletenu dlaku. Intenzivno plavetnilo neba natkriljuje kampove planinara i njihove šatore ukopane u snijegu, uronjene u tišinu veličanstvene prirode.

Životinje i priroda su trajno nadahnuće slikarice: konji, njezina velika ljubav, sa svojim elegantno izduženim glavama ili mali pas Tara u snu, u igri, kao i šume, planine i drveće motivi su na Jeleninim slikama koji u nama bude želju za avanturom, posmatranjem prirode i njezinih stvorenja, a vještina nesputanog crteža nam donosi upečatljive prizore sa njezinih putovanja, koji nas istovremeno nadahnjuju i podučavaju o mjestima na kojima nismo bili, ali smo njihovu atmosferu osjetili u tim posvećenim likovnim zapisima. (Krešimira Gojanović)

Velebit

 

Himalaya

 

Tara

 

 

Kontakt autorice: art.jele@gmail.com

Copyright (c) Jelena Martinović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.