Izložba slika Marine Ivančić u Galeriji Vladimir Filakovac

U Galeriji Vladimir Filakovac (Dubrava 51 a, Zagreb), u ponedjeljak, 17. rujna 2018. u 19.00 sati otvara se izložba slika Marine Ivančić, pod nazivom ”Ahh”. Izložbu će otvoriti likovni ktritičar Feđa Gavrilović. Izložba je otvorena do 11. listopada 2018., radnim danom od 10 do 19 sati. Ulaz je slobodan.

Ahh

Linija horizonta oduvijek je dražila ljudsku maštu. Ona predstavlja daljinu, put u nepoznato i spoj zemlje i neba, to jest spoj našeg postojanja s prostranim i nepoznatim svemirom. Horizonti nas zavode svojom zamamnom širinom, svojim obećanjem neobičnih iskustava i predjela drugačijih od onih u kojima se odvija naša svakodnevica, a stalna težnja zapadnog čovjeka za novim otkrićima u njima pronalazi odgovarajuću metaforu. Horizontima na svojim slikama gledatelja zavodi i mlada umjetnica Marina Ivančić. Zavodi i intrigira. Na jednostavnim prizorima ona pokazuje raznolike eksterijere u različita doba dana i godine, uglavnom u izduženom horizontalnom formatu (s nekoliko eksperimentalnih vertikalnih). Tim slikama vlada linija horizonta koja ih dijeli na dvije dominantne plohe, a usred njihove praznine nalaze se rijetki objekti ili figure.

Ti široki planovi podsjećaju na totale u western filmovima, koji indiciraju ljudsko mjesto u golemoj prirodi i njezino postupno pokoravanje. Na prostorima koje nam Marina Ivančić prikazuje sve daljnje asocijacije i poveznice s različitim slikarskim i fotografskim ciklusima mogu nesputano lutati, pa i odlutati od autoričina djela. Zato ne želim inzistirati na njihovu nabrajanju, tim više jer je efektna kompozicija kojom se odlučila pozabaviti izuzetno jaka u ljudskoj svijesti (kao arhetipska slika koju smo oduvijek gledali u svijetu oko nas, te joj pripisivali sve navedene metaforičke vrijednosti), pa stoga i sveprisutna u umjetnosti.

Bolje je pitati se koji su to horizonti, koje nam pruža ova umjetnica? Riječ je o plohama koje su minimalno tonirane, gotovo kao da su otisnute u drvorezu ili litografiji. Obrisi nekih objekata ili prostora na njima ponekad su ostavljeni u sirovom platnu, a artikulira ih islikano područje oko njih. Sve se to može pripisati autoričinoj grafičkoj naobrazbi i eksperimentiranju s prenošenjem nekih formalnih učinaka grafike u slikarsku tehniku. Linije koje ocrtavaju horizonte na prvi pogled djeluju tvrdo, ali primijetit ćemo da ih umjetnica neprestano omekšava, ne bi li se ta dva svijeta (gornji i donji, prikazani ovdje kroz dvije forme) što skladnije, mekše i senzualnije sljubili. U svemu tome mogu osjetiti sveprožimajući duh igre. Ne egzistencijalnu usamljenost čovjeka u prirodi i svemiru, nego strastvenu žeđ za novim mogućnostima i užitcima, želju za konzumacijom što više površinskih senzacija, jednostavnih zabava i prolaznih zadovoljstava.

To je prepuštanje lakoći bez i jedne mrvice tjeskobe, potraga za novim, ali ne da bi se pobjeglo od staroga, nego iz čistog užitka u podražajima. Za autoricu ovih slika konačno ispunjenje ne nalazi se iza horizonta, na kraju ceste, ili s druge strane udaljenog brda. Naprotiv, ono je upravo tu pred njom u svakom trenutku – na cesti, u svijetu, u svakom pogledu koji joj se pruža. To je vizija života kao polja beskrajnih mogućnosti nad kojim lebdimo u stanju stalne ekstaze. Ako nam ostajanje na površini (slike ili života) omogućava tu sreću, prihvatimo ga (ukoliko možemo) kao jednu moguću metodu ostvarenja i osmišljavanja svoje ličnosti u punini. Svakako ima i gorih načina za provesti život.

Feđa Gavrilović


 

Popis izloženih radova:

1. Nevista, 2018., akril i ulje na platnu, 65×100 cm
2. Odrađeno, 2018., akril i ulje na platnu, 65×100 cm
3. Već je 1., 2018., ulje na platnu, 65x100cm
4. Jedna za jednu, 2018., ulje na platnu, 65×100 cm
5. After, 2018., akril i ulje na platnu, 65×100 cm
6. Kad smo bili na Sjevernom polu?, 2018., ulje na platnu, 65×100 cm
7. Gore, 2018., ulje na platnu, 65×100 cm
8. Kinez, 2018., akril na platnu, 65×100 cm
9. Predzadnji, 2018., ulje na platnu, 100×65 cm
10. Zadnji, 2018., ulje na platnu, 100×65 cm

 

Marina Ivančić rođena je 1992. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, upisuje preddiplomski studij Grafika na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je studentica diplomskog Sveučilišnog studija Grafika pod mentorstvom prof. Roberta Šimraka. Sudjelovala je na nekoliko likovnih kolonija i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je Udruga likovnih umjetnika Samobora, a od 2016. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Ovo joj je prva samostalna izložba.

Skupne izložbe:

2018. Simulacije, Galerija SKC, Rijeka
2017. Izložba grafičke mape, Galerija Prica
2017. Likovna kolonija, Pridvorje, Konavle
2017. Godišnja izložba članova ULUS-a, Samoborski muzej
2016. ArtHoc, Galerija Klovićevi dvori
2016. Graphic open², Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budimpešta
2016. Likovna kolonija, Hvar, Jelsa
2016. Godišnja izložba članova ULUS-a, Samoborski muzej
2015. Likovna kolonija, Čakovec
2015. Godišnja izložba članova ULUS-a, Samoborski muzej
2013. ArtiParti vol. 2, Zagreb

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.