Susret generacija: Gojanović – Krupa – Martinović u Europskom domu Zagreb

U utorak, 13. studenog 2018. u 19 sati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/1, Zagreb), otvara se izložba slika i crteža Krešimire Gojanović, Alfreda F. Krupe i Jelene Martinović u organizaciji Europskog doma Zagreb i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Izložbu će sa autorima otvoriti Renata Bačić i Robert Štimec, a izložba će se moći pogledati do 10. prosinca 2018.

Troje autora različitih generacija koji su diplomirali na zagrebačkoj ALU, na izložbi će predstaviti svoja recentna crtačka i slikarska djela, koja istražuju prirodu oko nas, ali i unutarnji svijet umjetnika u kreativnim transformacijama.

O autorima:

Krešimira Gojanović rođena je 13. veljače 1970. u Osijeku. Godine 1989. završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo, a 1993. diplomirala je na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. Godine 2010. magistrirala je na ALUO Ljubljana, smjer Oblikovanje vizualnih komunikacija, pri mentoru prof. Milanu Eriču, te je obranila magistarski rad ‘’Medijska kultura: tradicionalna umjetnost u klasičnim i suvremenim medijima’’. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, te slovenskog društva BMG za promociju turizma i umjetnosti. 2015. godine s kolegama je osnovala novu strukovnu udrugu zagrebačkih likovnih umjetnika – HDLU Zagreb, u kojem od 2015. godine djeluje kao predsjednica udruge.

Kresimira Gojanovic, ''Saturnalije 2'', crtez tuš na papiru

Kresimira Gojanovic, ”Saturnalije 2”, crtez tuš na papiru

Izlagala je na 48 samostalnih izložbi i više od 90 skupnih u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama humanitarnog karaktera, a radovi joj se nalaze u fundusima više domaćih galerija i muzeja. Od 2015. autorica je i urednica internetskog portala ”Zagrebački likovni umjetnici”, namijenjenog promociji profesionalnih likovnih umjetnika iz Zagreba i Hrvatske.

Zadnjih godina crta svoj ciklus crteža ”Saturnova djeca”, koji poput dnevničkih likovnih zapisa bilježi iskustvo umjetnika u tranzicijskim vremenima, ali i arhetipsku borbu kreativnih i slobodnomislećih pojedinaca protiv različitih društvenih i političkih sustava, koji ih ograničavaju.

E mail: kresimirag@hotmail.com


Alfred Freddy Krupa je akademski slikar i profesor crtanja i slikanja. Rođen je 1971. godine u Karlovcu, diplomirao je slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Prvi je hrvatski slikar dobitnik stipendije vlade Japana, te je boravio na studijskom putovanju u Tokiju 1998. / 99. Izlagao je na preko 20 samostalnih i 40-ak skupnih izložbi.

Zastupljen je u galerijskom sustavu Tate (Special Library Collection, Tate Britain-London), Šleskom Muzeju (Muzeum Slaskie) – Katowice, Poljska, u Nacionalnom muzeju akvarela (Museo Nacional de Acuarela Alfredo Guati Rojo) – Mexico City, Mexico, te Kabinetu grafike HAZU, Gradskom Muzeju Karlovac, kao i drugim javnim i privatnim zbirkama u Litvi, Njemačkoj, SAD-u, Bugarskoj, Italiji, BiH i Hrvatskoj. Nagrađen je sa nekoliko nagrada i priznanja u inozemstvu, uključujući i posebnu nagradu stručnog vijeća ”Councillor Special Prize” 2013. godine u kineskom gradu Anshanu na 3. međunarodnoj izložbi kineske kaligrafije i slikarstva tušem.

Alfred Krupa, ''Trešnjini cvjetovi'', ulje na platnu

Alfred Krupa, ”Trešnjini cvjetovi”, ulje na platnu

U svojim djelima Alfred Freddy Krupa prikazao je presjek svog slikarskog opusa, unutar kojega se u velikoj mjeri bavio suptilnim transformacijama prirode, te aktom i autoportretom. Slikarstvo tako ovdje postaje i čin produhovljenja, nalik djelovanju starih japanskih mudraca koji su istovremeno bili i svećenici u hramu prirode, kaligrafi i pjesnici, pri čemu je cilj tog zen putovanja bio da se oljušte prividi dopadljivosti sa lica suštine i da se priroda i čovjek zajednički stope u spoznaji Jastva u sadašnjosti, neuhvatljivi i prozračni poput daha i vjetra u potezima kista.

E mail: mladen.krupa@gmail.com


Jelena Martinović rođena je 1981. godine u Varaždinu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2000. godine i diplomira 2006. godine, u klasi profesora Ante Rašića. Od značajnijih inozemnih projekata svakako treba istaći rezidencijalni boravak na umjetničkoj radionici ”As tide”, ”Heimat”, Graz, realiziran u suradnji Next Graz i fundacije Pistoletto, Biella i predavanje “Umjetnost, priroda i sport” na Moskovskom liceju, povodom međunarodnog simpozija Moskovske Akademije Umjetnosti i Akademije znanosti u Moskvi, 2009. i 2014. godine. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovala na brojnim likovnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu, od kojih treba istaknuti likovni simpozij u Turskoj – Cappadociji 2010. godine, te predavanje i izlaganje na Moskovskoj Akademiji povodom Olimpijade u Moskvi. Članica je HDLU Zagreb, živi i radi u Zagrebu.

Jelena Martinović, ''Čudesna šuma'', akril na platnu

Jelena Martinović, ”Čudesna šuma”, akril na platnu

Jelena Martinović kao iskusna planinarka u svojim slikarskim djelima predstavila nam je svoje impresije iz prirode, kroz delikatni likovni rukopis koji bilježi karakter planinskih krajolika, šuma i divljih konja po nepristupačnim gorskim predjelima. Velebit na njezinim likovnim zapisima otvara nam se u širokim perspektivama koje naglašavaju njegovu monumentalnost, u dojmu raznolikog života koji vibrira u planinskim dubinama.

Životinje i planine kao trajno nadahnuće slikarice, kroz vještinu njezine slikarske geste bude u nama želju za avanturom i putovanjima, dočaravajući nam osjećaj slobode i nesputane kreativnosti, povratak iskonskim vrijednostima suživota čovjeka i prirode.

E mail: art.jele@gmail.com


 

Organizatori izložbe ispred HDLU Zagreb: Krešimira Gojanović, Alfred F. Krupa, Jelena Martinović, Robert Štimec
Organizator ispred Europskog doma Zagreb: Renata Bačić

Izložbu financijski podržava Grad Zagreb.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.