Izložba Vladimira Vučinovića u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava (Dubrava 51 a, Zagreb), u ponedjeljak, 26. studenoga 2018. u 19 sati otvara se izložba Vladimira Vučinovića, pod nazivom “Djeve sa zagrebačkih pročelja”. Izložba je otvorena do 31. prosinca 2018., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Iz predgovora Svebora Vidmara: Skrivena ljepota zagrebačkih pročelja

U vrijeme kada smo svi, htjeli-ne htjeli, zaokupljeni s političkim aferama i vijestima o teškoj ekonomskoj situaciji, stalnim sukobima između velikih sila koje nam svakodnevno kroje sudbinu, teško je ne primijetiti da zbog svih tih briga nismo u stanju usmjeriti naše misli u vedrije i uzvišenije sfere. Pogled nam se često nehotično zadržava na trnovitom putu kojim kročimo, zaboravljajući pritom na ljepote koje su iznad naših glava. u tom duhovnom ništavilu sva su nam osjetila otupjela i vode nas uglavnom u neka tmurna i pesimistična raspoloženja.

Vladimir Vučinović Čarli jedan je od posljednjih utopista koji dosljedno, dugi niz godina, traga za iskonskom ljepotom koja bi ovaj svijet trebala učiniti ugodnijim i ljepšim mjestom za život. Svoju Arkadiju, tj. tematiku, pronašao je na pročeljima historicističkih građevina grada Zagreba koje su izgrađene krajem 19. i početkom 20. stoljeća, hvatajući svojim objektivom djeve iz mitoloških legendi i vjerovanja. Te klasične ljepotice – božice, nimfe, muze, karijatide…, ponekad su nage ili polunage, a katkad su u interakciji s nekim drugim likovima, koje uljepašavaju i upotpunjuju pojedini arhitektonski okvir svojim prepoznatljivim položajem tijela, simbolizirajući pritom plodnost i blagostanje.

Vladimir Vučinović 1

Vladimir Vučinović 1

Vučinović tom hladnom materijalu iz kojeg su sazdane, pomoću naglašenog kontrasta svjetla i sjene daje dojam živosti i pokreta. Njihovi pogledi su vrckavi, puni čulnog naboja. Na pojedinim pročeljima odišu monumentalnošću i spokojem, dok drugdje raspaljuju maštu u pojedincu svojim prozirnim draperijama. Vučinović ne priča samo priču o ljepoti ženskog tijela, već o estetici i duhu vremena koje je polako iščezlo, a i sama crno-bijela fotografska slika pojačava taj dojam. Svi aspekti društva su danas skrenuli u ekstreme, pokušavajući nam na trenutak svojim šokantnim sadržajem preoteti pozornost. Subjekt je postao objekt. Nestalo je one romanse i emocionalne osjetljivosti ljubavnih intriga. Ti klasični ideali kojima autor teži, gdje prevladaju uravnoteženost i harmonija, suprostavljaju se dinamičnom svijetu u neprestanoj mijeni, do srži prožetog materijalizmom.

Za ljepotu je poznati američki, filozof, esejist i pjesnik Ralph Waldo Emerson rekao: Ljepota je odlika tijela, kako je vrlina odlika duše.

Vladimir Vučinović 2

Vladimir Vučinović 2

Autor ne uzdiže samo ženu na svojoj ljestvici vrijednosti, već i umjetnost kao jednu od najviših ljudskih dostignuća. Ne treba zaboraviti da Vučinović fotografira djela znanih i neznanih kipara-dekoratera, koji su u svoje radove utkali svoj prepoznatljivi rukopis, temeljen na grčkim i rimskim skulpturama antike. Vučinović tu prelazi granice samog medija fotografije i od cjelokupnog opusa stvara snažan i upečatljiv koncept, koji nam na kritičan način progovara o gubitku onih dragocjenih ideala na kojima je europska civilizacija nastala.

Svebor Vidmar

 


Biografija autora

Vladimir Vučinović 3

Vladimir Vučinović 3

Vladimir Vučinović rođen je 1946. godine u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti od gimnazijskih dana, a aktivno od 1975. godine, kada postaje članom Fotokluba Zagreb. U Fotoklubu je stekao sva znanja o fotografiji i radu u laboratoriju. Već 1977. godine osvaja prvu nagradu za fotografiju ”Ljeto” na izložbi Muzeja grada Zagreba, a potom slijede mnoga zajednička izlaganja s Klubom, na kojima su njegove fotografije bile nekoliko puta nagrađivane.

Godine 1977. Fotoklub Zagreb osvaja prvo mjesto na Kupu jugoslavenske fotografije u Beogradu, a u pojedinačnoj konkurenciji, umjetnik osvaja značajno drugo mjesto. Uslijedilo je nekoliko skupnih izložbi, da bi zatim samostalno izlagao s ciklusom Izložba portreta u pomaku u Fotoklubu Zagreb i u Osijeku. Godine 1982. počinje voditi tečajeve u Fotoklubu Zagreb, a od 1982. do 1985. postaje voditeljem klupske Galerije Spot, gdje je predstavio najbolje fotografe iz ondašnje države, te Austrije i Mađarske.

Vladimir Vučinović 4

Vladimir Vučinović 4

Sudjelovao je u mnogim radionicama kao polaznik, organizator ili voditelj. Na godišnjim izložbama Foto foruma – Alpe Adria u klupskoj konkurenciji sudjeluje nekoliko puta, a na poznatoj izložbi Zagreb salon postiže zavidne rezultate. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Svakako treba naglasiti Nagradu Tošo Dabac, koju je dobio 2001. godine, za izlagački rad i aktivni angažman u Fotoklubu Zagreb.

Nakon velike i odlično posjećene izložbe ”Djeve sa zagrebačkih pročelja”, objavljuje knjigu istog naziva 2005. godine, koja uz tekst gospođe Lelje Dobronić odlično opisuje stil izgradnje Zagreba i dekoracija, kojima su se ukrašavale zgrade u razdoblju klasicizma. Najdraži motivi su mu portreti, aktovi i grad Zagreb. Član je ULUPUH-a. Živi i radi u Zagrebu.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.