Čestitka portala ”Zagrebački likovni umjetnici” i udruge HDLU Zagreb

Svim našim prijateljima, suradnicima, likovnim umjetnicima i ostalim ljudima dobre volje, HDLU Zagreb i portal Zagrebački likovni umjetnici žele sretan Božić i Novu 2019. godinu!

Još jedna burna godina je iza nas, na našem portalu predstavili smo puno dobrih izložbi, također i umjetnika, kreativno smo rasli, no nismo izbjegavali ni pisanje o problemima likovnih umjetnika, kao ni kritičke tekstove o nekim negativnim pojavama na hrvatskoj likovnoj sceni, jer se život umjetnika sastoji i od lijepih, kao i onih manje lijepih stvari, koje nipošto ne treba uljepšavati nikakvim lažnim marketingom. U našoj udruzi HDLU Zagreb zacrtali smo sebi neke ciljeve da ćemo poticati suradnju i solidarnost između zagrebačkih i svih ostalih umjetnika, te smo dali priliku umjetnicima da na našoj digitalnoj platformi besplatno predstave i svoj rad i svoja razmišljanja bez cenzure – tako će biti i ubuduće.

Bilo je i puno borbe, prije svega tamo gdje nismo htjeli odustati od svojih ideala i prava hrvatskih umjetnika na slobodno, kritičko mišljenje, nismo plivali sa tokom, nego često puta i uzvodno, u susret velikim preprekama i otporima. Velike kulturne institucije nam nisu pretjerano izlazile u susret, no opstali smo usprkos tome sa jednakom voljom da se i dalje borimo za pravedniji položaj likovnih umjetnika na tržištu i veće poštivanje njihovih radnih prava.

Umjetnost nije samo lijepa dokolica za ljude sa viškom vremena i umjetnici nisu Dvorski zabavljači na dvorovima političara, već umjetnost kakvoj mi težimo ima za cilj da mijenja društvo, da se bori za uspostavu humanijih vrijednosti, da podrži oštrinu i bistrinu duha, inovaciju i kreaciju talentiranih ljudi, nasuprot birokratskoj inerciji i političkoj podobnosti.

Svjesni smo da ponekad dobre stvari uopće ne dolaze iz velikih centara moći, nego one niču nevidljive u tami, na marginama, te zahtjevaju vrijeme, upornost i trud da bi se razvile iz sjemena ideja u blistava duhovna postignuća, stoga svim našim čitaocima, kolegama umjetnicima i prijateljima želimo upravo to: da u narednoj godini pronađete dovoljno svog vremena da budete istinski Slobodni u onome što volite raditi, uz puno dobre volje, zdravlja i kvalitetnih međuljudskih odnosa. Sretna nam svima 2019. godina!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.